Hemşirelik bölümü; bireyin, ailenin ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi, bakımı ve tedavisinden sorumlu hemşireler yetiştirmekte olup, eğitim süresi 4 yıldır.
Hemşirelik Bölümü Taban Puanları 2023
Hemşirelik bölümü, 4 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Hemşirelik bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Kamu ve özel hastanelerde, özel dal polikliniklerinde hemşire olarak çalışabilirler. Yönetici hemşire olarak çalışabilirler. Uzmanlık yapmak istedikleri alanlara göre yara bakım hemşiresi, yaşlı bakım hemşiresi, diyabet hemşiresi, aile sağlığı hemşiresi, okul sağlığı hemşiresi gibi alanlarda da çalışabilirler.
Hemşirelik eğitimi en az dört yıl veya 4600 saatlik teorik ve klinik eğitimi kapsar. Toplam eğitim süresinin en az üçte biri teorik eğitim, yarısı ise klinik eğitimdir.
AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açık öğretim lisans tamamlama programıdır. Ön lisans diploma derecesine sahip hemşirelerin; birey, aile ve topluma, sağlık bakım gereksinimleri doğrultusunda bakım vermek üzere, bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Bunun için çeşitli seçenekler vardır. Bunlardan biri lise eğitimini sağlık meslek lisesinde alıp ardından iki senelik sağlık meslek yüksek okullarını bitirmektir. Yalnızca sağlık meslek lisesi bitiren kişiler de mezuniyet sonrasında hemşire yardımcısı pozisyonunda çalışabilmektedir.
Hemşirelik bölümünden mezun olan kişiler lisans bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans sınavlarına girerek akademik kariyer yapabilir. Hemşireler, sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, dispanser gibi kurum ve kuruluşlarda sağlık personeli olarak görev yapar.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
Ön lisans mezunu; bekar, 7/1 derece/kademeye sahip, bir hemşirenin net maaşı 13 bin 883,85 TL, taban ek ödeme ile birlikte toplam ödenen tutar ise 14 bin 994,48 TL'dir.
Aynı zamanda bu derslerde başarılı olmak bölüm için en önemli kriterler arasında gösterilir. HEMŞİRELİK HANGİ BÖLÜMLE ALIYOR? Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Hemşirelik Lisans Programı (Türkçe) (B.S., 4 Yıl)
Syl.
Ön Lisans ve Lisans Programları Arasındaki Farklılıklar Nelerdir? Ön lisans programları 2 senelik pratik eğitim ağırlıklı meslek okullarıdır. Lisans programlarında eğitim minimum 4 sene olup bu süreç zarfında öğrenciler seçtikleri bölümlerin niteliği gereği yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kalabilirler.
Hemşirelik Bölümü öğrenim süresi 4 yıldır.
Hayır, Ebelik 4 yıllık lisans düzeyinde bir program. Türkiye'de ne kadar ebe var, yeni ebelere ihtiyaç var mı?
10 yıllık 4/2'sinde bulunan lisans mezunu hemşirelerin maaşları 11.828 TL iken, 15.511 TL'ye yükseltildi.
HEMMŞİRE MAAŞI NE KADAR OLDU? 5/1 derecesinde üniversite mezunu olarak çalışan hemşire 15 bin 611 lira maaş alıyor.
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
1/3 derecesinde bulunan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 307 TL (20 yıllık hemşire için) 1/4 derecesinde görev alan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 415 TL (25 yıllık hemşire için)
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Üniversitelerin 2 yıllık, İlk ve Acil Yardım Paramedik Bölümünden mezun olan bireyler bazı şartları yerine getirmek suretiyle paramedik olmaya hak kazanırlar.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
Hemşirelik dalından mezun olmak. - 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri