Badem yağı kuka tesbihi parlatmak için uygulanır. Ceviz yağını ise düzenli uygulayarak karartma için tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda kınalama yaparak rengin kararmasını hızlandırabilirsiniz. Ardından zeytinyağı ile temizleyerek taşın kendine has bir renk almasın sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi hafif yağlar, tesbihi beslemek için uygundur. Birkaç damla yağı bir bez üzerine damlatın ve tesbihi silin. Düzenli Kullanım: Damla kehribar tesbih modellerini düzenli olarak kullanmak, doğal yağların tesbihe nüfuz etmesine yardımcı olur.
Bıçak yardımıyla hafifçe kazınan Oltu taşı kahverengi bir toz açığa çıkarır ve kullanıldıkça parlar.
Bir tesbihin yapımında kullanılan ve tesbihin değerini de belirleyen en önemli özelliklerden biri işlenen malzemedir. Bu anlamda, oluşumu uzun yıllar süren ve nadir bulunan fosillerden yapılmış kehribar tesbih, oltu taşı tesbih ve lüle taşı tesbihler oldukça değerli kabul edilir.
Tesbih malzemeleri seti mumlu ip, imame, boncuk, durak boncukları, makas, iğne gibi ürünlerden oluşur. Tesbih püskül malzemeleri içerisinde ip, madeni teller ve metal objelerden oluşan çeşitli ürünler bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Zeytinyağı, badem yağı ve ceviz yağı kuka tesbihte renk değişimi için kullanılan yağlardandır.
Kehribar, gümüş, ağaç tesbihler en çok tercih edilen tesbihlerdir.
tesbih pazarında 10 bin dolara satılıyor.
Kehribar, tesbih yapımında kullanılan en değerli taşlar arasındadır. Kehribar taşı, 40 milyon yıl önce ölen ağaçların fosilleşmiş reçinesidir. Dünyanın kehribar ülkesi olarak en çok Polonya'da çıkartılmaktadır. Kehribarın 256 farklı tonu bulunmakta ve 150 C'ye kadar ısıtılırsa yumuşayarak kızıllaştığı gözlemlenmiştir.
Tesbihin dini inanış dışında bir amaçla kullanılması ilk olarak kabadayılarda görülmüştür. Kabadayılar o dönemde dini inanışa saygısızlık olmasın diye 33 taneli tesbihleri tercih etmemiş, 17 taneli maskot efe tesbihleri kullanmışlardır. Maskot efe tesbihlerin tane sayısının 17 olmasının nedeni budur.
Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Tesbih çekmeye başlamadan önce ''Ala Resulina Muhammedin Salavat'' diyerek dua edilir.
Bunun için öncelikle bir miktar suyun içine katılmış sofra tuzuyla hazırladığınız solüsyonu yaklaşık 30 dakika boyunca karıştırmanız gerekir. Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar.
Ateş ve sıkma kehribar tesbih gibi ürünler de yine aynı şekilde temizlenmeli ve ceviz yağı tanelerin yüzeyi daha parlak görünmesi adına idealdir.
Aynı zamanda orijinal sıkma kehribar tesbihler, sıcak bir sarı renge sahip olurken, sahte sıkma kehribar tesbihler hem mat hem de donuk bir renge sahip oluyor.
Kehribar taşları, düzenli bakım gerektirir. Kehribar takılarının birkaç haftada bir, toprağa gömülerek temizlenmesi önerilir. Toprağa gömülen kehribar taşları, topraktaki mineraller sayesinde temizlenir ve enerjileri yenilenir.
Şu bir gerçektir ; Ukrayna kehribarının fiyatı Baltık kehribarına oranla 3'de 1'i fiyatınındadır. Çıkan kehribarın %95'i yontulmaya elverişlidir. Yasal kaynaklara göre senede çıkarılan kehribar miktarı 4 ila 5 ton arasında değişmektedir.
Dünya genelinde en kıymetli damla olarak gereçer ve ismi "blue amber" diye bilinir.
Türkiye'de ise az da olsa Bayburt, Erzurum, Erzincan gibi bölgelerde kehribar bulunuyor. Hatta yıllarca Bayburt'ta yerel halk buldukları kehribarı kömür ve çıra diyerek yakmışlardır. Kehribarlar deniz kıyılarında, akarsularda, bataklık ve alüvyonlar arasında toplanmışlardır. Özel sondajlarla parça parça çıkarılırlar.
Kehribar, tesbih yapımlarında kullanılmakta olan en değerli taşlar arasında bulunmaktadır. Kehribarın taşı, 40 milyon yıl önce ölmekte olan ağaçların fosilleşmekte olan reçinesi olmaktadır.
Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
·Tesbih taneleri eşit boyutlarda ve aynı tipte olmalıdır. ·Tesbihin değeri, kullanılan malzemenin kıymeti, üretimindeki zorluk ve ustanın tecrübesi ve deneyimine bağlı olarak belirlenir. ·Tane delikleri ince olmalıdır. ·Tesbihin üstü parlak ve pürüzsüz olmalıdır.
Katalin (Catalin) ilk kez 1927 yılında Amerika New York'ta "American Catalin Corporation" şirketi tarafından patenti alınarak üretilmiş olan,saydam ve yarı saydam özellikler gösterebilen,her renkte üretilmiş,bir çeşit fenol formaldehit materyal markasıdır.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Sıcaklık Testi: Gerçek kehribar, cilde temas ettiğinde hafifçe ısınabilir. Parmaklarınızla tesbihin boncuklarına dokunarak hafif bir ısı hissedip hissetmediğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu, doğal kehribarın bir özelliğidir ve taklitlerde genellikle bu ısı hissi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri