MarKHK m. 35 f. 1 uyarınca tescil başvurusuna kötü niyet itira- zında bulunanın talebi reddedildiğinde, itiraz sahibi, red kararının kendisine tebliğinden itibaren 2 ay içinde itirazda bulunabilir (m. 47 f. 1).
MADDE 39 – (1) Başvuru yapan, Kanunun 38 inci maddesi çerçevesinde reddedilen başvuruyla ilgili olarak, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde, itiraza ilişkin gerekçelerin belirtildiği imzalı itiraz formunu elektronik ortamda doldurarak Kuruma itiraz edebilir.
Marka İtiraz Hizmet İçeriği
Türk Patent Enstitüsü Başkanlığınca Resmi Marka Bülteninde yayınlanan benzer markaya, tescilli marka sahipleri adına süresi içinde itiraz edilmesi işlemidir. İtiraz içeriğinin şeklen ve hukuken tertibi ve hazırlanması vekile aittir.
Marka tescil sürecinde de olduğu gibi, tasarım tescil başvuru sahipleri; başvurularının Kanun'un 64. Maddesi uyarınca tamamen veya kısmen reddedilmesi halinde bu karara karşı 2 ay içerisinde Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'na (Kurul) itiraz edebilirler.
Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.
İlgili 19 soru bulundu
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
Marka bülteninde ilan süresi 2 aydır ve bu 2 ay süresince, önceki marka sahipleri tarafından itiraz gelebilir.
Her şeyden önce, itiraz dilekçesi hazırlanmalıdır. İtirazı destekleyen gerekçelerin ve delillerin doğru ve eksiksiz bir şekilde Türk Patent ve Marka Kurumu'na sunulması gerekir. Türk Patent ve Marka Kurumu, marka başvurusuna dair itirazı inceler. Ardından, başvuru sahibine itirazı tebliğ eder.
TPE kötü niyetli tescile itirazı yerinde bulursa tescile başvuruyu reddeder. Bu durumda başvuru sahibi karara itiraz edebilir. Buna karşın tescile itiraz reddedilirse başvuru tescil olunarak Resmi Marka Gazete'de ilan olunur. Bu durumda itiraz sahibinin bu karara karşı iti- raz etmeye hakkı vardır.
İtiraz TÜRKPATENT tarafından başvuru yapanın ve uzman kurum ve kuruluşların görüşü alınarak incelenir. İtirazlar TÜRKPATENT elektronik başvuru sistemi (EPATS) üzerinden yapılmalıdır (e-devlet üzerinden yapılan talep). İtirazlar Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesince incelenir.
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
(6) Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi hâlinde hak sahibinin itirazı üzerine başvuru reddedilir.
İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.
m. 5/1- (ç): Aynılık, başvuruya konu işaretin daha önce tescil edilmiş (veya başvurusu yapılmış) marka ile bire bir aynı olması anlamına gelirken ayırt edilemeyecek kadar benzerlik, markaların özdeş olmamalarına karşın ortalama tüketici nezdinde aynı marka olarak algılanmasını ifade etmektedir.
SMK m.5/1-ç hükmüne göre 'Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler' marka olarak tescil edilemez.
Marka tescili, ticaret hayatında kullanılması şartıyla 10 yıllık koruma hakkı vermektedir. 5 yılı aşkın süredir kullanılmayan markaları almak isteyen üçüncü kişiler tarafından “marka hükümsüzlük davası” açılabilmektedir. Mahkemede “marka kullanım ispatı” yapamayanlar marka haklarını kaybetmektedirler.
Aynı zamanda marka itirazına karşı görüş bildirme, marka tescil başvurusu sahibinin şahsi başvurusuyla ya da vekiller aracılığıyla yapılabilmektedir. İlgili kurum gerekli gördüğü taktirde marka tescil başvurusu sahibinden ek bilgi veya belgeler isteyebilmektedir.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır.
İtiraza karşı savunma yapmak şart değildir fakat faydalıdır. Savunma ve delil sunulmaması halinde TürkPatent sadece itiraz dilekçesi ve delillerini inceleyerek karar verecektir. Marka itirazının, marka başvuru sahibine tebliğinden itibaren 1 ay içinde savunma / görüş bildirme dilekçesinin verilmesi gerekir.
Marka tescil işlemlerinde kullanılan “muvafakat formu”, tescilli veya başvurusu yapılmış önceki tarihli marka sahibinin, markasıyla aynı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerinin aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetler kapsamında, sonraki tarihli bir marka başvurusuna onay verdiğini gösteren bir belge türüdür.
Borçlu gecikmiş itiraz yoluna, yasal süresi içerisinde itiraz edememesine sebep olan engelin kalktığı günden itibaren üç gün içerisinde başvurmalıdır.
İş günü olarak belirlenen durumlarda, yalnızca iş günleri hesaba dahil edilir, resmî tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz. Örneğin 21 Eylül Perşembe günü tebliğ edilen 7 iş günlük süre, (hafta sonu -cumartesi ve pazar günü- çalışılmayan yer bakımından) 01 Ekim Pazartesi günü çalışma saati sonunda biter.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri