Eğer tebligat kanununa göre işlem yapıyorlarsa(öyle olduğunu zannediyorum) gün olarak belirlenen süreler tebligatın yapıldığı günün ertesi gün başlar ve 15. gün mesai saati bitiminde sona erer. Bu süreye içindeki tatil günleri de dahildir.
Trafik cezası erken ödeme yapmak için cezanın tebliğ edilmesinden 15 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. 15 gün içerisinde başvuru yapılırsa ceza %25 oranında indirimli olabilmektedir. Fakat 15 gün doldurulmuş ise indirimden faydalanabilmektedir.
Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı üzerinden ödeme yapılabildiği gibi aynı zamanda Vergi İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden de online olarak trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Trafik cezası ödeme süresi cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gündür.
Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır. İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
İlgili 38 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Artış oranıyla birlikte 2022 yılında 427 TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası 2023 yılında 951 TL olacak. Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası da 951 TL oldu.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Belirlenen hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşmanın trafik cezası ise 427 TL, yine aynı şekilde hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşma cezası erken ödeme indirimiyle ödenirse 320.25 TL'ye düşüyor.
Enflasyon farkının da yüzde 90'ı silinecek. Normal şartlarda trafik cezası tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenirse, yüzde 25 indirim yapılıyor. Bu süre sonunda ise ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanıyor.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
İdare ve devlet; vatandaşına tuzak kuramaz ilkesinden yola çıkılarak; radar uyarı levhası konulmadan yazılan radar trafik cezaları iptal edilmelidir. Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
3 FARKLI TRAFİK CEZASI DA SİLİNECEK Mİ? Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Yeni Yılın Trafik Cezaları Belli Oldu! En Düşük Ceza 436 TL!
Bundan dolayı da ters yön cezası 2023 caydırıcı bir ceza olacak biçimde uygulanmaktadır. 2022 yılına oranla artmış olan ters yön cezasının 2023 yılında 4063 TL olduğu gözlemlenmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Plakaya yazılan cezalar, ruhsatınızda yazılı olan, yani sistemde kayıtlı olan adresinize gelir, ikametinize PTT yoluyla gelen ceza, siz evde olmadığınız bir sırada gelirse postacı kapınıza bir not bırakır ve cezanızı muhtarlığa teslim eder, ve tebliğ tarihi o tarihten itibaren başlar.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Araç sahipleri plakaya ve sürücü belgesine yazılmış trafik cezalarını, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) internet sitesi ve E Devlet Kapısı'nı kullanarak sorgulama yapabiliyor. Ayrıca bu hizmetlerle trafik cezalarını görüntülemenin yanı sıra şahıslara yazılan cezalar da sorgulanabiliyor.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri