Tescil edilen muamelenin bedeli üzerinden nispi olarak alınan ücrete “Tescil Ücreti” denir. Tescil ücretinin oranı, malın alım satım değeri üzerinden azamî binde birdir ve bu oran meclisçe belirlenir.
Tescil ücreti oranı %0,2 (binde iki) olarak uygulanmaktadır. 2023 yılında alınacak tescil ücreti müstahsil makbuzu veya fatura başına en fazla 600,00-TL'dir.
Akdin nerede kabul ile tamam olduğu tesbit edilemediği takdirde, muamele satıcının bulunduğu yerdeki borsaya satıcı tarafından tescil ettirilir ve tescil ücreti ödenir.
Aldığınız ürünlerin faturalarında tescil aramanız, sizi bir başkasının vergi sorumluluğundan kurtarır. Tescil edilen her fatura, müstahsil sorumluluk halkasını dahil olur ve taraflar arasında akit sayılır. Fatura tesciliyle birlikte ürünleriniz gerçek değerinde satılır, fahiş fiyatlara maruz kalmazsınız.
Borsaya tabi maddelerin alım ve satımları için aynı oranda uygulanmak üzere, işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanı, yıllık aidat tavanının yüzde onundan az ve tamamından fazla olamaz. Ürün senedi tescil ücreti oranı ise alım satım değeri üzerinden en çok on binde beştir.
İlgili 35 soru bulundu
Tescil işlemi, alım satım muamelesinin gerçekleşmesinden itibaren en geç otuz gün içinde tescil ettirilir. Bu süre içinde tescil zorunluluğunun yerine getirilmemesi durumunda tescil ücreti yüzde elli fazlasıyla tahsil olunur.Tescil ücreti net tutar (KDV'siz tutar) üzerinden binde ikidir.
İki tarafın bulunduğu yerde borsa mevcut ve mal her iki borsaya tabi ise ve işlem de yazışma, telgraf, telefon, faks ile yapılmış veya elektronik ortamda gerçekleştirilmişse, sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yerdeki tarafça o yer borsasına tescil ettirilir ve Ücreti ödenir.
Bir taşınır veya taşınmazın üzerinde bir ayni hakkın kurulması için ilgili taşınır veya taşınmazın kütüğüne yapılması gerekli kayda tescil, bu kaydı yapma fiiline tescil etmek denirken bu kayıtların tutulduğu kütüğe de sicil denilmektedir.
Faaliyette olan bir ticaret unvanı tescili, şirketin şirket isminden başka bir isim altında faaliyet gösterdiği bir anonim şirket tarafından tescil edilmesidir. Bir şirket, şirket unvanı dışında bir adla ticaret yapmak isterse, bu ad, şirketin bu adla faaliyette bulunduğu ilde tescil edilmelidir.
Borsaya tabi maddelerin en az miktarları üzerinde yapılan alım satım muamelerinin (ithalat,ihracat,alım satım) borsalara tescili zorunludur. Tescil işleminin yapılabilmesi için alıcı ve satıcıdan en az birinin borsaya kayıtlı olması gerekmektedir.
Başta borsa ve tahvil kazançları olmak üzere menkul kıymet gelirlerinin birçoğu aslında kaynakta kesinti (stopaj) yoluyla vergilendiriliyor. Vergi kesintisi, işlemlere aracılık eden banka veya aracı kurumlar tarafından yapıldığı için yatırımcılar ayrıca beyanname vermiyorlar.
Borsada yatırım yapmak için asgari yatırım tutarı gibi bir sınırlama yoktur. Almak istediğiniz hisse senedinden an az 1 adet alabilirsiniz. Yani isterseniz 10 TL yatırarak da borsaya girebilir ve hisse senedi satın alabilirsiniz. Tabii ki amaç sadece borsaya girmek değil yapılan yatırım üzerinden para kazanmaktır.
Herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemine tescil denir. Tescil kavramı birçok farklı alanda kullanılır olsa da bu kavram en çok marka tescili, gayrimenkul tapu tescili ve trafik tescili olarak karşımıza çıkar.
Devamlı olarak fon toplam değerinin en az 80%'i, MKYO hisse senedi hariç olmak üzere BIST'te işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa yatırım fonlarından sağlanan kazançlar 0% oranında, bunların dışında kalan borsa yatırım fonları ise 10% oranında stopaja tabidir.
Bu numara, içinde bulunulan yılın son iki hanesini, gümrük idaresinin kodunu, yapılan işlemin ithalat (IM) veya ihracat (EX) olarak türünü ve tescil sıra numarasını içerir. Gümrük beyanınızın bu şekilde gümrük idaresi kayıtlarına aktarılmasına “beyanname tescili” denir.
Müstahsil listenizdeki toplam brüt tutardan stopaj ve bağkur kesintilerinin toplamı düşüldükten sonra kalan tutar bine bölünür çıkan rakam tescil ücreti olarak hesaplanır. Eğer Müstahsil tarihi 30 günü geçmişse Tescil ücretinin %50'si, tescil ücretine ilave edilerek gecikme ücretiyle birlikte tescil ücreti alınır.
Ticaret sicilinin temel işlevlerini oluşturan tescilin, üçüncü kişiler üzerinde çeşitli etkileri vardır. Bu etkiler; tescilin kurucu etkisi, tescilin pozitif etkisi, tescilin negatif etkisi, tescilin ispat aracı olması etkisi, tescilin bildirici (açıklayıcı) etkisi, tescilin hukuki sakatlığı onarıcı etkisidir.
Kurulması kanunen tescile tabi Ayni Haklar, tescil edilmedikçe varlık kazanamaz. Buna Tescilin Olumsuz Hükmü denir. Bu hallerde, Tescil, kurucu unsurdur. Kanunun öngördüğü bu hallerde Ayni Hak, Tescilden önce de kazanılabilir.
Şirket müdürlerinin hisse devrinin tescili için 30 gün içinde ticaret siciline başvurmaması halinde, ayrılan ortak TTK m. 598/2'ye göre adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabilir.
Tescil, resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme anlamına gelmektedir. Tescil işlemleri bir gayrimenkul, ürün ya da hizmet için kullanılmaktadır. Söz konusu ürün ya da hizmete ait bütün haklar ve kazançlar resmi olarak işlemi gerçekleştiren kişi üzerine geçmektedir.
·Tescil işlemi için aracın geçerli muayenesinin bulunması zorunludur. ·Araç ülkemizde daha önce tescil edilmemiş ise 3 ay, tescilli ise bir ay içerisinde müracaat edilmediği takdirde Karayolları Trafik Kanunu'nun 20/1-e maddesinden cezai işlem uygulanmaktadır.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır.
(1) Tescil istemi ilgililer, temsilcileri veya hukuki halefleri tarafından yetkili sicil müdürlüğüne yapılır. tümü tarafından istenmiş sayılır. ➢ Tescil Başvurusunun Şekli: İlgililer ticaret sicilinde gerçekleştirmek istedikleri tescil işlemi için dilekçe ile ticaret sicili müdürlüğüne başvuracaklardır.
Ticaret sicil kaydı, ticari işletmeni, seni ve varsa ortaklarını yasal olarak kayıt altına alan, ülkede ticaret yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlı olduğu sicildir. Bu belge, seni ve işletmenle iş yapan diğer tüm kişi ve şirketleri güvende tutar.
Trafik alanıyla ilgili olan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili kurumları veya doğrudan müdürlük araç tescil belgesini verir. Araç tescil belgesi almak için bazı ücretler ödenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri