Sözlükte “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhüd, fıkıh terimi olarak namaz kılarken ka'dede kelime-i şehâdeti içeren Tahiyyat duasını okumayı ifade eder (Kāmus Tercümesi, I, 630; Serahsî, I, 27).
TEŞEHHÜT – TEŞEHHÜD
(ﺗﺸﻬّﺪ) i. (Ar. şehādet'ten teşehhud) Namazda oturulduğu vakit “Ettahiyyâtü” duâsını okuma.
Okunuşu: "Eşhedu en la ilâhe illellahu vehdehu la şerîke leh, ve eşhedu enne Muhemmeden 'ebduhu ve resûluh. Ella-humme selli 'ela Muhemmedin ve âl-i Muhemmed." Vitir namazında da teşehhüt gereklidir. 1088- Teşehhüt, sahih Arapça ve normal bir şekilde peş peşe okunmalıdır.
Tahiyyat, selam, azamet ve mülk sahibi olmada baki olma, her türlü afet ve noksanlıklardan beri olma. Tahiyyat çoğul olan bir isimdir. Tekili "Tahiyye"dir. Tahiyyat kelimesi Kur'an'da altı âyette geçmektedir.
Bunun üzerine Peygamber Efendimiz de şu şekilde karşılık vermişti: “Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn/Selâm bize ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun.”
İlgili 29 soru bulundu
41 Ettehiyyatü duası, kişinin günahlarını affettirir ve onu kötülüklerden korur. Bu dua, kişinin Rabbine yakınlaşmasına ve O'na dua etmesine yardımcı olur. 41 Ettehiyyatü duası, kişinin kalbini huzurlu ve mutlu kılar ve ona manevi güç verir.
Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler'e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır. Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur'an ve Sünnet'ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.
ETTEHİYYATÜ (TAHİYYAT) DUASI NASIL ORTAYA ÇIKTI? *Dua Kuran-ı Kerimde geçen bir ayet değildir. Miraç gecesinde Allah'u Teâlâ, Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ve Cebrail (Aleyhisselam)'in de katılımıyla ortaya çıkan cümlelerden oluşur.
Anlaşılacağı üzere Ettehiyyatü duası Allah'ın, Peygamberimizin ve Cebrail'in ortak sözüdür. Bir başka ifadeyle Allah'ın, en büyük peygamberin ve en büyük meleğin sözlerinden oluşmaktadır. Ettehiyyatü duası iki şehadet cümlesi içinde barındırdığı için adına “teşehhüd duası” da denilmiştir.
Ettehiyyatü Duası İslam alemine farz kılınan 5 vakit namazlarda okunan dualardandır. Namazda 1. ve 3. oturuşlarda okunur. Bu yüzden namaz kılan kişiler ezberlemesi ve okunuşunu öğrenmesi gereken bir duadır. Ettehiyyatü Duası Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için sure değil duadır.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Teşehhüdde "lâ ilâhe" derken sağ elin baş parmağı ile orta parmağın halka yapılıp şahadet parmağının kaldırılması ve "illallah" derken indirilmesi sünnet olmakla birlikte bazı âlimler yerli yerince yapmakta zorlanan kişinin bunu terketmesini uygun görmüştür.
NAMAZDA ETTEHİYYATÜ YERİNE NE OKUNABİLİR? Namaz sırasında Ettehiyyatü duasının yerine herhangi bir dua okunması İslam alimleri tarafından tavsiye edilmez. Nitekim, Allah Resulü ashabına "Namazda her oturuşta Ettehiyyatü Lillahi deyin." buyurmuşlardır.
İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Şehâdet ederim ki, Allah`dan başka ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed (asm) Allah`ın kulu ve Resûlüdür." Tahiyyattan sonra Salli ve Barik duaları okunur. Ardından Rabbena duları okunur.
Tahiyyat duasını okumak vaciptir.
Bu duayı okumamak namazı bozmasa da namazın sevabı azalır.
Tahiya duasının Türkçe anlamı da şu şekildedir:" Allah'ın selamı rahmet ve bereketi senin üzerine olsun, selam bizim üzerimize ve Allah'ın tüm iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki; Allah'tan başka ilah yoktur. Şahitli ederim ki; Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir..."
Kur'an-ı Kerim'de yer almayan Ettehıyyatü duasının Miraç gecesi Hz. Muhammed'in (S.A.V.) Allah (C.C.) ile sohbetinin sonucunda ortaya çıktığına inanılıyor.
İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed'e göre ise teşehhüt miktarı (tahiyyâtı okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibarıyla tamamlanmış olur. Selâm vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile bu kişinin namazı geçerli olmakla beraber vacip terk edilmiş olur.
Tahiyyat duadır, bir sure değildir ve Kur'an'da yoktur. Tahiyyat ayet değil, duadır ve okunması vaciptir.
Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası Türkçe Anlamı
Allah'ın sâlih (doğru hareket eden) kullarının üzerine olsun. Şahâdet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ birdir ve yine şahâdet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve Rasûlüdür.
Peygamber'in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını anlatır. Bu olay, Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya gidiş ve oradan da yücelere çıkış şeklinde yorumlandığından, kaynaklarda daha çok “İsrâ ve Miraç” şeklinde geçse de günlük kullanımda Miraç kelimesiyle her iki olay birlikte kastedilir.
Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Bârik” duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, Cenâiz, 38 [1024-1025]) bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” sûresini (Tirmizî, Cenâiz, 39 [1026]) veya başka bir duayı okurlar.
Salli Barik duaları olarak da bilinen Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası okunuşu, namazın sonunda selam vermeden önce yapılır. Salli Barik duaları, Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için ayet değildir.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri