Ferace, tesettür giyiminde oldukça önemli bir yere sahip olan bir giysi türüdür. Bu ürün, vücut hatlarını belli etmeyen geniş bir kesime sahip olan, genellikle boydan boya uzanan bir tür elbise veya ceket gibidir.
Bunun başlıca sebebi feracenin kullanımının uygun olması vücut hatlarını ölçmesi ve her yerde giyinilebilmesidir. Ferace hem pratiktir hem de tesettür ölçülerine en uygun kıyafetlerden birisidir. Feraceyi çarşaftan ayıran bir diğer özellik de farklı renkleri ve modellerinin olmasıdır.
Kadınların sokakta yaşmakla giydikleri üst elbisesi; ilim adamlarının giydikleri çok geniş ve bol, kolları yırtmaçlı bir çeşit cübbe, biniş; Mevlevîler'in giydiği uzun hırka.
Günümüzde sıklıkla merak edilen “Ferace nedir?” sorusunun cevabı oldukça basit: Osmanlı zamanından beri kadınların tercih ettiği uzun kollu, bol ve yakasız üstlüklerdir.
Arapça'da "açmak, yarmak; ferahlatmak" mânasındaki ferc masdarından gelen kelimenin aslı fereciyye olup "önü açık ferah elbise" demektir.
İlgili 15 soru bulundu
Tesettür farzdır; ancak çarşaf giymek farz değildir. Pardesü ile de tesettür sağlanabilir, illa da çarşaf giyilecek diye bir şey yoktur.
Bunların içinde tesettür maksadıyla (yani ziynet/avret olan yerleri örtmek için) belli bir kıyafet şartı yoktur; nerelerin, kimlere, ne kadar örtüleceği açıklanmıştır. Ahzâb sûresinin 59. âyetinin meali şöyledir: “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine bürünsünler.
Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde, örtünme şekli bildirilmemiştir. Belli bir şekil olsaydı, elbette Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açıkça bildirilirdi. Bunun için, (Entari veya ferace giymek şarttır) demek yanlış olduğu gibi, (Çarşaf giymek şarttır) demek de yanlıştır.
Ferace, Osmanlı imparatorluğunda anadoluda yaşayan Türklerin, kadınların çarşaftan önce sokakta giydikleri üstlüktür. Bu elbise, uzun kollu, yakasız, bol ve siyah renkte pardesüyü hatırlatan yere kadar uzanır. Günümüzde, Türkiye'nin batı kesiminde köy kadınları tarafından günlük elbise olarak tercih edilir.
Ferace, özellikle İslami inanca sahip kadınlar tarafından tercih edilen bir giyim tarzıdır ve çoğunlukla İslam ülkelerinde, özellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerinde kullanılır. Feraceler, cami, mescit veya diğer dini yerlerde giyilebilir, aynı zamanda günlük hayatta da kullanılabilirler.
Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
Kış ayı için feraceler, manto ve pardesü yerine tercih edilebilir. Geniş kesim fakat kalın kumaşlar ile imalatlar yapılır.
İç ve vücut detaylı göstermedikleri için giyilebilmektedir. Giyilmesinin bir başka nedeni de rahat olmasından kaynaklanmaktadır. Ferace alırken ürünün kumaşının kaliteli olup olmamasına dikkat etmeniz hem sıcak hem de soğuk havalarda giymenize olanak sağlayacaktır.
Demek ki, geniş bir eşarp, vücud hatlarını belli etmeyecek bolluk ve uzunlukta bir manto yahut pardesü, kalınca çorap, topukları kapalı ayakkabı, (fetva) gereği olan bir tesettürü temin etmektedir.
Allah'a hamd olsun. (6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
Uzun etek ve elbiseler ferace altına giyilecek kıyafetlerdendir. Feracenin şıklığı kadar feracenin altında yer alan giysilerin şık olması de önemlidir. Şıklık bir bütün olduğundan dolayı feracenin altına modern çizgilere sahip etek veya elbiseleri giymek size hoş bir hava katacaktır.
Özel davet, organizasyon, düğün, nişan gibi davetlerinizde çok şık tasarlanan ferace modelleri giyebilirsiniz. Moda tasarımcıları o kadar özgün koleksiyonlar hazırlamaktalar ki özel davetleriniz için ferace modellerinden biri mutlaka size hitap edecektir.
Bilhassa üst kıyafetin altında pantolon bulunmasının sakıncası yoktur. Sakınca pantolonun müstakil giyilmesi ve beden hatlarını teşhir etmesindedir.
Çünkü tesettürü daha iyi sağlamak özelliği söz konusudur. Pantolon üzerine giyilen elbisenin ayaklara kadar inmesi tercih edilmelidir. Ancak giyilen pantolon dar değilse diz kapaklarına inen bir örtü giymek de yeterlidir. Bununla beraber kadın, tesettüründe takvayı esas almasına dikkat etmelidir.
Bu bakımdan ev içinde kadın göbek ile diz kapağı arasını örtmesi faziletlidir. Kadın, kocasının yanında dilediği gibi giyinebilir. Eşler arasında örtünme bakımından bir sınır söz konusu değildir. Kadının kocasına güzel görünmek için süslenmesi ve açılması mubahtır...
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Kadının taktığı başörtüsü altını gösterecek kadar ince olmamalıdır. İnce olan başörtüsü ile örtünme sağlanmış olmaz. Ayrıca insanların dikkatini çekecek şekilde açık renkli ve gösterişli başörtüsünden uzak durulmalıdır. Böyle bir başörtüsünün bir mahzuru yoktur denilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri