Günde İki Saat Uyumak Mucit Nikola Tesla, asla günde iki saatten fazla uyumazmış. Sınırlı bir uyku düzeni olan Tesla'nın rivayete göre bir zamanlar 84 saat boyunca hiç uyumadan laboratuvarda çalıştığı söylenir.
Bilim dünyasına damgasını vurmuş kişilerden biri olarak kabul gören Nikola Tesla ise günde sadece 2 saat uyuyordu. Tesla'nın bu uyku düzeni 25 yaşındayken ağır sinir bozukluğu yaşamasına neden olmuştu. Edison da Tesla gibi uykunun zaman kaybı olduğunu düşünenlerdendi ve günde sadece 3 saat uyuyordu.
Albert Einstein (1879–1955)
Aslında rutini basitti. 09:00 – 10:00 arası kahvaltı yapar ve günlük gazetelere bakardı. Saat 10:30 civarında Princeton Üniversitesindeki ofisine genellikle yürüyerek giderdi. Burada öğleden sonra bire kadar çalışır sonra da öğle yemeği, kısa bir şekerleme ve bir fincan çay için eve dönerdi.
10 saat uyumak mı, kısa kestirmeler mi? Uykunun beyin için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz. Einstein bunu çok ciddiye alıyordu. Günde 10 saat uyuduğu biliniyor.
Dünya liderleri ve ünlü başarılı isimler kaç saat uyuyorlar biliyor musunuz? Bilmeyenler için ünlü başarılı isimlerin ve dünya liderlerinin kaç saat uyuduklarına gelin birlikte bakalım. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günde sadece 5-6 saat uyuduğunu ve işini gece geç saatlerde bitirdiğini anlattı. Erdoğan bugün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 108. dönem kaymakamlık kursu kura törenine katıldı.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Araştırmada ilk değinilen kriterlerden biri CEO'ların günde kaç saat uyudukları üzerine. Söz konusu şirketlerin tepe yöneticilerinin yüzde 32'si günde 5-6 saat arasında uyuyor. İkinci sırada ise yüzde 27'şer oranla 6-7 saat ve 7-8 saat aralıkları yer alıyor. En az oran ise yüzde 14 ile 4-5 saat olduğu belirtiliyor.
Örneğin "deha" denince akla gelen ilk isim olan Albert Einstein'ın her gün 10 saat kesintisiz olarak uyuduğu bilinmektedir. Hatta gün içinde de kısa süreler boyunca, ek olarak kestirdiği de bilinmektedir. Dolayısıyla kısa uyku düzeni, büyük bir deha olmanın şartlarından birisi değildir.
IQ seviyesi 75 ve altı olan insanlar, haftaiçi gece 23:41 ile sabah 07:20 arası, haftasonu ise gece 00:35 ile sabah 10:09 arası uyuyorlar. 90 ve 110 IQ aralığında, yani ortalama sayılan zeka seviyesine sahip olanlar, haftaiçi akşam 00:10 ile sabah 07:32, haftasonu ise gece 01:13 ile sabah 10:14 arası uykuda oluyorlar.
Uzmanlar gecede 7-8 saat uyumak gerektiğini söylüyor. Peki başarılı insanlar kaç saat uyuyor? İşte cevabı... Amerikalı komedyen ve sunucu Ellen DeGeneres günde 8 saat uyuyor.
2. Dahilik. Bilim maksimum çalışma süresinin yaklaşık 4 saat olduğunu gösteriyor olabilir, ancak üstün yeteneklere sahip insanlarda bu durum onların sezgilerine dayalıdır.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Bilim dünyasına damgasını vurmuş kişilerden biri olarak kabul gören Nikola Tesla ise günde sadece 2 saat uyuyordu.
14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saat. Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresidir.
Dr. Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Yetişkinler (24-64 yaş): Bu yaş grubuna genç yetişkinlerle aynı uyku süresi tavsiye ediliyor; 7-9 saat. İleri yaş grubu (65 yaş ve üstü): Sağlıklı görülen uyku süresi günde 7-8 saat, fakat bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati de aşmaması tavsiye ediliyor.
Peygamberimizin (asm) sünnetinden "az da olsa devamlı olanın daha hayırlı olduğunu" öğreniyoruz. Bu sebeple bir süre insanın kendini zorlayarak üç saat uyuması, sonra da sekiz saate çıkarmasındansa, her zaman beş veya altı saat uyuması daha iyidir.
'Zeki insan geç uyur' tezinin en önemli dayanağı şu: Zeki insanlar daha çok kas gücüne dayalı işler yapmadığı için vücutları diri kalıyor ve uykuya erkenden ihtiyaç duymuyor.
Özellikle 13.00- 15.00 arasında verimi azaltıyor. Ronaldo, her biri 90 dakikadan günde beş sefer, toplam 7,5 saat uyuyor.
Japonların günlük ortalama uyku saati, dünya ortalamasının altında. 28 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Japonların ortalama uykusu günde 6 saat 35 dakika. Bu, uluslararası ortalamanın 45 dakika altında. Bu sebeple gün içinde çok bitkin oluyorlar.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
İkindi vakti, ticari hayatın yoğun geçtiği, günlük mahsulatın kaldırıldığı, dar ama çok verimli bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimini uyku ile geçirmek maddî açıdan tam bir ziyan ve kayıptır. Böyle bir zaman diliminde uyumak, dini açıdan uygun görülmemiştir.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri