Besin mayaları, buğday tohumu ya da diğer doğal gıdalara kıyasla, B vitaminleri açısından daha zengin bir içeriğe sahiptir. Bu da sağlıklı bir sinir sistemi ve stresle mücadelede bize güç verir. Probiyotik mayalar, bağırsaklardaki mikro florayı dengede tutarak bağırsak sağlığını korur.
Maya bu gereksinimlerin büyük bir bölümünü karşılayabilecek nitelikte. Zayıflama diyetleri bazen bağırsak bakterilerine zararlı olabiliyor. Maya bu durumda dengeleme görevini üstleniyor ve bağırsaklardaki yararlı bakterileri güçlendiriyor.
İçeriğine termofil maya katılmış mayalar, vücuda girer ve bağırsaklarda artarak çoğalırlar. Bu çoğalmalarından dolayı bağırsakların mikroflorasını bozmaktadırlar. Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.
Besin alımı sonrası maya proteinlerine karşı duyarlı kişilerde bağışıklık sistemi aracılığı ile istenmeyen tepkiler görülebilir. Maya alerjisi görülen kişilerde en çok deride yanma, kaşıntı, kızarıklık görülebilir. Ayrıca midede yanma, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sitemi rahatsızlıkları yapabilir.
İçeriğindeki krom, kandaki yağ ve şeker düzeyini azaltan insülinin hareketini güçlendiriyor. Çinko minerali ise glisemi (kandaki yüksek şeker oranı) düzeyini düşürüyor. Maya, yoğun strese ilaç gibi geliyor. Zengin B vitaminleri sayesinde sinir sistemini dengeliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Maya, probiyotik olarak hem insan hem de hayvan beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır. Tahıllarda nişastanın ön sindirimi için çalışan ekşi maya bakterileri kolay sindirim sağlar.
Maya birçok gıdada bulunur. Mayaya alerjisi olan kişilerde hafif ila şiddetli arasında değişen reaksiyonlar olabilir. Belirtiler, ishal, şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlığı gibi gastrointestinal problemleri içerebilir.
Mayalar ökaryot, tek hücreli, fungi (mantarlar) alemi içerisinde sınıflandırılan mikroorganizmalardır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
Evinizde hamur mayası varsa ishalden kısa süre içinde kurtulabilirsiniz. Hamur mayalarını ufak ufak parçalara bölerek bir bardağın içerisine koyun. İçerisine sıcak su ilave edin ve biraz beklettikten sonra için. Adı biraz kötü olabilir fakat ishali anında kesecektir.
"MAYALI VE SOYALI BESİNLERDEN UZAK DURULMALI"
Mayalı ve soyalı besinler vücutta şekerin kullanılmasını engelleyerek şekerin yağa dönüşmesine neden oluyor. Mayalı besinlerden uzak durmak için en başta turşu, sirke, şalgam suyu, kefir, bira ve şaraptan uzak durmak gerekiyor.
Taze(Yaş) maya doğal olarak glütensizdir.
Beslenme mayaları, tek hücre proteinleri ile zengin bir amino asit kaynağıdır ve çeşitli biyoyararlanılabilen mineraller (örn. Krom, selenyum, çinko, demir, magnezyum, fosfat, bakır, manganez) ve B vitaminlerini(B12, B1,B2,B3, B5 v B6 vitaminleri) içermektedir.
Bu doğal yöntemlerden en basiti su tüketimini arttırmaktır. Su tüketimi ile bağırsaklarda birken fazla mantarlar atılabilir. Bunun yanı sıra elma sirkesi de bağırsak miktarlarının atılması için önemlidir. Bunun için 1 bardak su içerisine 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyarak içilmesi bağırsak mantarına iyi gelir.
Başlangıçta kaşıntı ve kızarıklık durumundan, aktif hastalık durumunda süt kesiği gibi beyaz parçacıklı akıntı, kötü koku ve şiddetli kaşıntı ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama, yoğun kas ağrılarına, cinsel ilişki esnasında ağrıya da yol açabilir.
Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle kandida ile etkili bir şekilde savaşabilir . Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit ve kaprilik asit kombinasyonu, hem yutma hem de topikal uygulama yoluyla zararlı kandidayı öldürür.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Sindirimi kolay olan ekşi mayalı ekmek, özellikle sindirim problemi yaşayanların tüketmesine uygundur. Şişkinlik yapmaz. Glisemik indeksi düşük olan ekşi mayalı ekmek, mideyi geç terk ederek kan şekerini yavaş yavaş yükseltir.
Maya alerjisi sık görülen bir besin alerjisi değildir. Mayaya karşı alerjik olan bireyler hafiften ağıra kadar uzanan alerjik belirtiler gösterebilir. Bu belirtilerin bazıları, karın ağrısı, ishal gibi, mide barsak sistemi ile ilişkilidir. Bazı bireylerde ciltte kızarıklık, kabarıklık ortaya çıkabilir.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Probiyotik bakterileri içeren süt ve yoğurtlarda oldukça yararlıdır. Probiyotik bakteriler midedeki güçlü asidik salgılardan geçerek bağırsakta koloni oluşturabilirler. Bağırsak için oldukça faydalı bakterilerdir. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı da iyi gelir.
Gıda alerji testi yaptıran çoğu kişinin sonuçlarında mayaya karşı hassasiyet çıkıyor. Toplum olarak mayalı besinleri yüzyıllardır tüketiyoruz ama maya alerjisi olan kişilerde mayalı besinler kilo aldıran yiyeceklerin de başında geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri