Bu yaklaĢımda aynı nesnelerle ilgili iki ölçüm arasında korelasyon hesaplanır ve bulunan korelasyon katsayısı, güvenirlik katsayısı olarak adlandırılır. Güvenirlik katsayısı, gerçek ölçümlerin varyansının gözlenen puanların (gerçek ölçüm ve hata) varyansına oranıdır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon. Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Bir testin yordama geçerliği, o testten elde edilen puanlarla testin yordamak için düzenlendiği değişkenin doğrudan ölçüsü olan ve daha sonra elde edilen ölçüt arasındaki korelasyondur. Bu biçimde hesaplanan korelasyon katsayısı yordama geçerliği katsayısı olarak adlandırılır.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
İlgili 28 soru bulundu
İki Yarıya Bölme Yöntemi'yle bulunan güvenirlik katsayısı yüksek ise, bu durum testin iki yarısından elde edilen puanlar arasında bir tutarlılık bulunduğu anlamına gelir. KR 21 formülüyle elde edilen katsayı, güvenirliğin alt sınırı olarak kabul edilir.
0 ile 1 arasında değer alır 1'e yaklaştıkça soru kolaylaşır. 0'a yaklaştıkça zorlaşır. Başarı testlerinde bunun, 50 civarında olması arzu edilir. 0.30-0.39 arasında: madde iyidir.
değeri de hesaplanabilir. Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Güvenirlik katsayısı, gerçek ölçümlerin varyansının gözlenen puanların (gerçek ölçüm ve hata) varyansına oranıdır.
Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
20 numaralı formül, yani KR20 formülü, test güvenilirliğini hesaplamada o güne kadar kullanılmakta olan test tekrar test ya da testi yarıya bölme yöntemlerinin gideremediği bazı sorunları ortadan kaldırabilmek amacıyla geliştirilmiştir.
Test aynı gruba belirli bir aralıkla iki kez uygulanır. Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
Maddelerin iç tutarlılığının bir ölçüsü olan Cronbach alfa katsayısı, ölçekte bulunan maddelerin homojen yapısını açıklamak veya sorgulamak üzere kullanılır. Cronbach alfa katsayısı yüksek olan ölçekteki maddelerin birbirleriyle tutarlı bir o kadar da aynı özelliği ölçen maddelerden meydana geldiği yorumu yapılır.
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Bir testin geçerli olabilmesi için iki temel öğe gereklidir. Bunlar; uygunluk (İlgililik) ve güvenirliktir.
Güvenilirlik için kullanılan en basit model; Ölçüm aracında yer alan sorular arasında ölçme hatası yoksa güvenilirlik katsayısı birdir. Ölçüm aracında yer alan sorular arasında ölçme hatası varsa güvenilirlik katsayısı sıfırdır. İki farklı zamanda aynı denekler üzerinde aynı şart ve durumlarda kullanılır.
Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır. Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunmuş ise, bu testteki maddelerin aynı yeterliği ölçtüğü (testin tek boyutlu olduğu) anlamına gelir.
Test-tekrar test güvenirlik katsayısının hesaplanmasında yaygın olarak iki ölçüm arasındaki ilişkinin gücü dikkate alınır. İki ölçüm arasında yüksek pozitif bir korelasyon (r>0.80) elde edilmesi istenen bir durumdur.
Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Cronbach'ın Alfa Formülü
N = şeylerin sayısıdır. c̅ = elemanlar arasındaki kovaryansı ifade eder. v̅ = madde varyansını ifade eder. Cronbach alfa değeri, ortalama kovaryansın ortalama toplam varyansa bölünmesiyle hesaplanır.
Duyarlılık veya sensitivite biyoistatistikte kullanılan bir terim; bir testin, hastalar içinden gerçek hastaları ayırma yeteneğini gösterir. Bir testin duyarlılığın %100 olması, o testin tüm hastaları doğru olarak tanımlayabildiğini gösterir.
Test maddelerinin güçlükleri eşit ise, madde güçlükleri. değil testin ortalaması hesaplanarak güvenirlik bulunur. buna ; KR21 denir.
Oysa KR-20 formülü madde analizi yapılmamış testlere uygulanamaz. KR-21 madde güçlükleri indeksinin eşit olduğu yani, güçlük derecesinin %50 olduğu varsayımına dayanır. Bu varsayım pratikte nadiren gerçekleşir ve bu nedenle testi oluşturan maddelerin güçlükleri arasındaki farklılıklara duyarlı değildir.
Kuder-Richardson Güvenirlik Katsayısı
Eğer testte yer alan maddelerin güçlük düzeyleri aşağı yukarı birbirine eşitse KR21 güvenirlik katsayısı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri