İnmemiş testis; erkek çocuklarında normalde torbada (skrotumda) olması gereken testislerin skrotumda olmaması hali olarak tanımlanabilir.Testislerin torbada bulunmaması, torbanın yeteri kadar gelişememesine yol açar. Dolayısıyla boş bir torba, bir veya her iki taraf kasıkta şişlik görülebilir.
Testis ya anne karnındaki dönemde hiç oluşmamıştır ya da oluştuktan sonra meydana gelen damarsal tıkanıklıklar nedeniyle testis kaybolması söz konusudur. Tek ya da çift taraflı olabilir. Tek taraflı olanlar genellikle aynı taraf böbrek yokluğu ile birliktedir.
Testisin hiç olmaması durumu “Testis yokluğu=Anorşi” olarak adlandırılır. Ele gelen inmemiş testisler için bir diğer sınıflama testisin normal iniş yolu üzerinde olup olmamasıdır. Eğer farklı bir yere yerleşmiş ise bu durumda ise “yerleşim bozukluğu olan inmemiş testis=ektopik testis” olarak adlandırılır.
Tek taraflı testiste problem varsa o zaman babalık şansı uygun bir cerrahi sonrası yüzde 92-93 gibi yani oldukça benzer ama iki tarafta da inmemiş testis cerrahisi geçirmiş ise bu şans biraz azalıyor, yüzde 65'lere falan inebiliyor.
Her iki testisinizde de kanser varsa, ikisini de çıkarmak için ameliyat olmanız gerekir. Testisler testosteron hormonunu üretir. Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
47 kromozomu olan bu erkeklerde testisler küçük ve sert, sekonder seks karakteristikleri de az gelişmiştir. Bu vakalarda sperm üretimi olmaz.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Eskiden pek çok erkek, menilerinde canlı sperm bulunmadığı için çocuk sahibi olamıyordu. Ama artık testislerdeki spermlerle baba olmak mümkün. Gelişen teknoloji sayesinde, artık hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabiliyor.
Testis nedir? Erkek üreme sisteminin bir parçası olan testisler, skrotum adı verilen bir deri kesesi içinde penisin arkasında oturan iki oval bezdir.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Testiküler atrofi yani testislerde küçülme, sperm ve erkeklik hormonu üreten hücrelerdeki kayıp nedeniyle karşılaştığımız bir durumdur. Testisler küçüldüğünde erkeklerin sperm sayıları azalabilir, hormon seviyeleri düşebilir ya da tüm bu sonuçlar eş zamanlı yaşanabilir.
Testislere darbe gelmesi (vurma, çarpma, düşme) ya da kesici, delici veya ateşli aletlerle hasara uğraması durumuna testis travması denir. Testis organı, vücudun dışında olması nedeniyle bazı darbelere kolayca maruz kalabilir. Bu travmalar ağrıdan kısırlığa kadar varan birtakım sorunlara yol açabilir.
Bu anlamda mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler testis sağlığının korunmasına yardımcı olur. Özellikle çilek, ahududu, kiraz, yaban mersini, kuru erik, kuru üzüm gibi kırmızı meyveler ile brokoli, brüksel lahanası, kapya biber ve patlıcan gibi antioksidan etkili sebzelerin uygun porsiyonlarla tüketilmesi gerekir.
Testisler yumuşak, yüzeyi biraz kaygan, müsavi ve düz satıhlı olduğu şeklinde hissedilmelidir.
Tıbbi adıyla “Retraktil” denilen utangaç testisi olan bebeklerde, testisler bazen trbada bulunur. Torbada olmadığı zamanlarda ise, kasıklara doğru kaçar ve kaybolurlar. Bu durum, özellikle soğuğa maruz kaldığı zamanlarda ya da çocuğun testislerinin ellenmesi sırasında belirgin olarak fark edilir.
Elinizi çektiğinizde kesede yeterli süre kendi kendine kalabiliyorsa yani siz o refleksi yok ettiğinizde testis durabiliyorsa buna utangaç testis diyoruz ve tamamen inmemiş testisle ilgili bütün korkulardan uzaklaşmamız gerekiyor.
Erkek üreme hücresi olan spermin kaliteli olup olmadığı, spermiogram testi ile anlaşılır.
Testislerin Küçük Olması Kısırlık Mıdır? Testislerin normalden daha küçük olması kısırlıkla ilişkili olabilir. Kısırlık tedavisi alan erkeklerde bu durum ile karşılaşıldığında en kısa sürede bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
Çoğunlukla 40 yaşından sonra görülen sperm miktarındaki düşüş, zamanla birlikte hızla azalmaya devam eder. Baba olmanın yaş sınırı kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 65 yaşından sonra sperm kalitesindeki kritik düzeydeki azalmaya bağlı olarak kişinin üreme kapasitesi son bulur.
Normal bir erkekte testis boyutları 15-20 mL boyutlarında olmalıdır. Elle muayenede ise uzun aksının 40-45 mm, 20-30 mm genişliğinde ve 30 mm kalınlığında olması gerekir.TESTİSTE BÜYÜME VEYA ELİNİZLE MUAYENEDE BİR KİTLE HİSSEDİYORSANIZ, SİZE EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDA ÜROLOJİ UZMANINA MUAYENE OLMANIZ GEREKİR.
Tedavi edilmeyen varikosel hastalığında Sperm Azlığı, Testis Ağrısı ve Testosteron Hormonu azalmasına neden olur. Bunun sonucunda erkekte hem çocuk sahibi olmakta zorlanmak da hem de cinsellik olarak performans kaybı yaşamaktadır.
Tam iktidarsızlık durumlarında erkek infertilitesi durumu kaçınılmaz olarak gerçekleşir ve bu yüzden iktidarsızlık problemi yaşayan tüm erkeklerin çocuk sahibi olabilmek için tedavi görmesi gerekir. İktidarsızlık tedavisi, uzman doktorlar tarafından farklı yöntemlerle uygulanır ve yüksek oranlarda başarı gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri