Sperm üretmek için, testislerde uygun hücrelerin bulunması ve sperm üretimini tetiklemek için de uygun hormonların salınması gerekir. Başarısız sperm üretiminin genellikle sebepleri; Hormonal dengesizlikler veya Cushing Sendromu gibi bazı hastalıklar da azoospermi ye yol açabilir.
Fiziksel inceleme, hormonal değerlendirme, semen analizi, genetik test, transrektal ultrason, idrar tahlili gibi birçok tetkik tıkanıklığa bağlı olarak gelişen sperm yokluğunun teşhisini sağlayabilir.
Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu (PESA)
PESA; cilt üzerinden epididime küçük bir iğne ile girilerek sperm aspirasyonu işlemidir. Genellikle sedasyon ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyonda kesiye gerek duyulmaması bu yöntemin en önemli avantajlarından biridir.
Erkek infertilitesinin en önemli nedenlerinden biridir. Azospermi olan erkek farklı bir sağlık sorunu yoksa ereksiyon olabilir, cinsel ilişkiye girebilir, boşalabilir. Ancak doğal ilişki yoluyla çocuk sahibi olamaz. Bu durumda azospermiyi mümkünse tedavi etmek ve/veya yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak gerekir.
Çoğunlukla 40 yaşından sonra görülen sperm miktarındaki düşüş, zamanla birlikte hızla azalmaya devam eder. Baba olmanın yaş sınırı kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 65 yaşından sonra sperm kalitesindeki kritik düzeydeki azalmaya bağlı olarak kişinin üreme kapasitesi son bulur.
İlgili 21 soru bulundu
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Öncelikle sperm sayısının net bir şekilde ortaya konulması için sperm analizinin yapılması önerilir. Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Eğer, meniniz içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi bulunuyorsa, düşük sperm sayısı problemine sahip olabilirsiniz. Düşük sperm sayısına sahip olmak, partnerinizin yumurtalığını dölleme ihtimalini ve buna bağlı olarak hamilelik ihtimalini azaltacaktır.
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
-Günde 1,5-2 lt su içmek sperm miktarı artırmak için hayati öneme sahip. -Düzenli eksersiz ve Günde 10000 bin adım yürüyüş yapmak sperm sayı ve kalitesini artırmada ve hormonları düzenlemede çok önemli.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Koyu sarı veya yeşilimsi sperm renginde özellikle ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Pembe, kırmızı veya kahverengi olan spermde menide kan olduğu anlamına gelebilir ve bu bir enfeksiyon veya yaralanma belirtisi de olabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Azospermi, erkeğin menisinde hiç sperm olmaması anlamına gelir. Nedenleri arasında üreme yolu boyunca bir tıkanıklık, hormonal problemler, boşalma problemleri veya testis yapısı veya işlevi ile ilgili sorunlar yer alır. Birçok neden tedavi edilebilir ve doğurganlık geri yüklenebilir.
Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
Bazı erkeklerde ise retrograt boşalma sözkonusudur. Bu durumda meni dışarıya değil geriye yani mesaneye doğru boşalır. Bu tip boşalmaya şeker hastalığı, tümörler, geçirilmiş yaralanmalar, geçirilmiş ameliyatlar neden olabilir. Tüm bunların sonucu olarak sperm sayısı azalabilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Azosperm olanlarda genetik problemler tedavisi olan ve ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılabilen problemler değildir. Anne karnından itibaren oluşan genetik yapılar değiştirilemez.
Sperm testi yaptırma ihtiyacı duyuyorsanız üroloji polikliniğinde bulunan doktorlar size yardımcı olacaktır. Üroloji doktoru yapacağı muayene sonrası eğer gerekli görür ise sperm testi yaptırmanız için bilgi verecektir. Sperm testi yaptırarak sperm yoğunluğunuzu öğrenmeniz mümkün olacaktır.
İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sık ilişkide bulunması istenmez.
Çoğu insan menisi beyaz renklidir. Zaman zaman griye veya sarıya çalan renkte meni görülmesi de mümkündür; bu olağan bir durumdur. Ancak menide kan görülmesi veya meninin pembeye çalan renkte olması, hematospermia isimli tıbbi bir rahatsızlık işaretidir ve acilen doktor kontrolü gerektirmektedir.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Erkekte cinsellik
Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir. Ancak yaş ilerledikçe (burada bahsettiğim yaş, 70 ve üstüdür) doğal olarak ortaya çıkan değişiklikler ereksiyonun etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri