Böylece erkeklerde daha fazla bulunan testosteron hormonu, antrenmanlarınızda performans artışına sebep olarak kas gelişiminizi sağlamaktadır. Yaş ilerledikçe düşüşe geçen testosteron seviyesi, daha fazla kilolara ve azalan kondisyona dönüşecektir.
Egzersiz, birçok hastalığı önlemenin en etkili yollarından biridir. İlginç bir şekilde, testosteronunuzu da artırabilir. Düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu bulmuştur. Yaşlılarda egzersiz testosteron seviyelerini ve zindeliği arttırır.
Aşırı çalışmayın
Araştırmalara göre, bisiklet ve triatlon yapan sporcularının testosteron seviyesi normal bir erkekten düşüktür. Aşırı çalışmak testosteron seviyesini düşürür. Eğer antrenmanlarınız bir saatten uzunsa kısaltın.
Testosteron Ne İşe Yarar
Bunula birlikte erkeklerde kemik yoğunluğunun, kas gücünün, kas kütlesinin, yüz ve saç sağlığının korunmasına kadar vücutta birçok görevi bulunmaktadır. Kırmızı kan hücresi gelişimine da katkı sağlayan bu hormon, anne karnında bebeğin cinsel organ oluşumu üzerinde belirleyici bir rol oynar.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Erkekte Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Cinsel isteksizlik genel olarak psikolojik faktörlere bağlı olmanın yanı sıra erkeklik hormonu olan testosteron eksikliği neticesinde de karşımıza çıkabilmektedir.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Testosteron, erkeklerde hem anabolik (doku oluşturma) hem de androjenik (eril özelliklerin destekleyicisi) steroiddir. Protein sentezini uyararak kas kütlesi artışını sağlamaktadır.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Squat, deadlift, bench press, rows, pull up, lunges gibi egzersizler bu egzersizlerden bazılarıdır. Bu egzersizler, kaslarınıza spor salonunda en yüksek yoğunluğu sağlayacak ve vücudunuzu testosteron üretimini artırmaya zorlayacaktır. Her zaman% 100'e yakın çaba ve yoğunlukta antrenman yapın.
Testosteronu artırır
Araştırmalar, kuvvet antrenmanı egzersizlerinin akşamları testosteron üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Egzersizden sonra testosteron seviyeleri yükselir ancak uzun sürmez. Testosteron, bazen egzersizden 15 dakika bazen de bir saat sonra yükselir.
Danimarkalı araştırmacıların çalışmalarına dayanan bu yöntem kol çalışmalarına bacak çalışmasınında eklenmesiyle, testosteron seviyesinde yüzde 40'lık bir artışla ani bir yükselme kaydediliyor. Diğer yandan sadece büyük kas gruplarının çalıştırılmasıyla da yüksek testosteron seviyelerine ulaşmak mümkün.
Koşma, yüzme ya da bisiklete binme gibi aerobik egzersizler Serotonin salgısını yükseltmenin en iyi yoludur çünkü bu tür daha yorucu egzersizleri yaptığınızda vücut Triptofan adlı hormonu kana salgılar. Vücut daha sonra Triptofanı Serotonin'e dönüştürür.
Testosteron Hormonu
Bu da vücudumuzdaki ses kalınlaşmasına, kas gelişimine ve vücut kıllarındaki artışı desteklemektedir. Böylece erkeklerde daha fazla bulunan testosteron hormonu, antrenmanlarınızda performans artışına sebep olarak kas gelişiminizi sağlamaktadır.
Sonuçlar ise şöyle; whey proteini takviyesi, egzersiz yapılan kasta bulunan hücre içi testosteron konsantrasyonunda, egzersiz yapılmayan kaslara göre yüzde 90,5'lik bir artışa neden oldu.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilen bir durum değildir. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinmektedir. Ama bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık, iktidarsızlık gibi belirgin değişikliklere neden olmazlar.
Testosteron hormonunu artırmak için yapılması gerekenler şunlardır; Düzenli egzersiz yapmak ( kardiyo ve ağırlık kaldırma) Dengeli beslenmek.
Sağnak, özellikle fazla kardiyo antrenmanı yapmanın erkeklerde testosteron hormonunun düşmesine yol açtığını ifade etti ve ekledi; “Uzun süre kardiyo yapan erkeklerin testosteron hormonu seviyesinde düşmeler meydana geldiği gözlemlenmiştir.
Hormonlar kas yapımında önemli rol oynarlar. Kas yapısını etkileyen en önemli hormonlar testosteron, büyüme hormonu (STH), insülin benzeri büyüme faktörleri (IGF-1), insülin ve kortizoldür.Tüm bu hormonların kas inşasında belirleyici bir etkisi vardır.
4) Seks hormonları: Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen hormonunun, erkeklerde artan testosteron hormonunun, büyüme hormonunun etkisini arttırırken aynı zamanda kendileri de boy uzamasını uyarır.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Testosteron yüksekliği erkeklerde kellik yapar. Testosteronun yükselmesi kanda kötü kolesterolü yükseltir, koruyucu kolesterol HDL'yi düşürür, kalp büyümesine neden olarak hem kalp damarlarında tıkanma ve infarktüse hem de kalp yetmezliğne neden olur. Testosteron yükselmesi damar sertliğini arttırır.
Ereksiyon Sorunları: Testosteron, sertleşmeyi etkileyen faktörlerden biridir. Düşük testosteron seviyeleri, erektil disfonksiyona (sertleşme sorunları) neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri