Testosteron Düşüklüğü Nedenleri Yaşın ilerlemesi (30 yaşından itibaren testosteron seviyesinde kademeli bir düşüş meydana gelir) Testislere alınan travma, testisleri etkileyen enfeksiyonlar. İnmemiş testis. Kanser tedavisi kapsamında radyasyona ve/veya kemoterapiye maruz kalınması
Testosteron eksikliği erkeklerde testislerin yeterli miktarda testosteron üretememesi anlamına gelir. Testosteron eksikliği; kemik gelişimi, kas kütlesi, sperm üretimi, alyuvar yapımı, enerji, saç uzaması, vücut yağı, metabolizma hızı, cinsel dürtü, libido ve ereksiyon olma durumlarını doğrudan etkiler.
Testosteron Düşüklüğünün Nedenleri
Testislere alınan darbe ve bölgesel travmalar. Testisleri etkileyen enfeksiyonlar. Kimi ilaçların kullanımı Kanser nedeniyle uygulanan kemoterapi veya radyoterapi.
Bir erkek 50 yaşına geldiğinde testosteron düzeyi yüzde otuza kadar düşebilir. Bu düşüşe bağlı olarak vücudun metabolik ve endokrin sistemleri olumsuz etkilenir. Testosteron düzeyi düşünce kas kaybı, kemik yoğunluğunun azalması, cinsel performansta azalma ve saç dökülmesi gözlenebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
Testosteron düşüklüğü her yaşta benzer etkiler yapmakla beraber ileri yaşta erkeklerde ortaya çıkan testosteron düşüklüğü libido yani cinsel istek azalması, hafıza kaybı, unutkanlık, uykusuzluk, uykuya meyil, konsantrasyon zorluğu, depresyon, kemik erimesi, kas miktarında ve gücünde azalma özellikle kalçalarda yağ ...
5- Testosteron düşüklüğü ( 300 ng/ml altı değerler) cinsel isteksizlik ve cinsel soğukluk yapabilir. Cinsel isteksiz bir erkek sertleşme sorunu yaşayabilir. 6- Testosteron takviyesi yan etkileri olan ciddi bir uygulamadır. Sadece uzmanlar tarafından gerekli hallerde yapılmalıdır.
Kadınlarda testosteron düşüklüğüne bağlı olarak aşağıdakiler gözlemlenebilir: Cinsel isteksizlik, cinsel dürtüde azalma veya libido azlığı Cinsel ilişkiden zevk alamama veya cinsel tatminsizlik. Halsizlik, yorgunluk.
Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, andropoz döneminin kesin bir başlangıç yaşı da bulunmaz.
Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır. Ciddi yan etkiler arasında karaciğer toksisitesi, kalp hastalığı ve davranış değişiklikleri yer alabilir. Maruz kalan kadın ve çocuklarda maskülenleşme gelişebilir. Prostat kanseri olan kişilerin ilacı kullanmaması önerilir.
Erkeklik hormonu seviyelerinde herhangi bir problemin mevcut olup olmadığının tespit edilebilmesi için bir üroloji uzmanına danışılmalıdır. Teşhis aşamasında tıbbi geçmiş, fiziksel inceleme, erkeklik hormonu seviyesinin ölçümü, hormon seviyelerinin ölçümü ve hipofiz bezinin kontrolü için MR istenebilir.
Testosteron yüksekliği erkeklerde kellik yapar. Testosteronun yükselmesi kanda kötü kolesterolü yükseltir, koruyucu kolesterol HDL'yi düşürür, kalp büyümesine neden olarak hem kalp damarlarında tıkanma ve infarktüse hem de kalp yetmezliğne neden olur. Testosteron yükselmesi damar sertliğini arttırır.
Erkeklerde, normal total testosteron düzeyleri genellikle 300-1,000 ng/dL veya 10.4-34.7 nmol/L arasında olmalıdır. Düşük testosteron seviyeleri (hipogonadizm), erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, düşük libido, yorgunluk ve kas gücünde azalmaya neden olabilir.
Testo Ultra Maximum Desire Power For Men 60lı Testo Ultra Prostate Supplement Prostat İçin Erkeklere Özel Prostat, Karaciğer, İdrar Yolu İçin Sağlık Ve Sağlık Desteği -Hem Gece Hem Gündüz Daha Az İdrar Aciliyeti Ve Daha Az Tuvalet İhtiyacı Sağlar Testo Ultra İle Hem Kendinizi Hem De Partnerinizi Mutlu Edin.Türkiye'De ...
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Uluslararası Journal of Andrology'de yayınlanan bir çalışmada, magnezyum alımının arttırılmasının serbest testosteron seviyelerinde %24'lük bir artışa neden olduğu görülmüştür. Magnezyum açısından zengin diğer yiyecekler arasında kabak çekirdeği, susam tohumu, pazı ve badem bulunur.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Kan testosteron düzeyi 40 yaş üstündeki erkeklerde yılda en az bir kez ölçülmelidir. Belirgin yakınması olanlarda ya da testosteron tedavisi alanlarda bu süre kısaltılabilir. Testosteron düzeyi, kandan yapılan bir tetkikle anlaşılır. Sabah 07.00 – 11.00 saatleri testosterona bakmak için en uygun kan alma zamanıdır.
Testisler (Yumurtalıklar): Testisler skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yerleşmiş bir çift bezdir. Testisler erkek karakteristiklerinin gelişmesini sağlayan testosteron hormonunun (erkeklik hormonu) salgılanmasından ve sperm hücrelerinin üretiminden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri