Testosteron arttıran besinler şunlardır:
BADEM. AVOKADO. YUMURTA. KÜMES HAYVANLARI.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Bu nedenle, ıspanak, karalahana ve kale gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler yemek, sağlıklı testosteron düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir. Kakao tozu ve kakao nibleri gibi kakao ürünleri, her ikisi de testosteron için önemli olan magnezyum ve flavonoid antioksidanlarda yüksektir.
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
İlgili 22 soru bulundu
Testosteron hormonu ilaç kullanımının dışında; düzenli egzersiz, dengeli beslenme, ideal vücut ağırlığını korumak, düzenli uyku, sigarayı bırakmak ve stresi kontrol altına almak gibi noktalara dikkat edilerek artırılabiliyor.
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Coca Cola ve Pepsi ayrı ayrı incelendi
Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, kola içmenin testosteron seviyesini artırıp testisleri büyüttüğü belirlendi.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır. Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Egzersiz ve Ağırlık Kaldırma
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Yaşlılarda egzersiz, testosteron seviyelerini ve zindeliği artırır. Ağırlık kaldırma ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar en etkili olanlarıdır.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Testisler (Yumurtalıklar): Testisler skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yerleşmiş bir çift bezdir. Testisler erkek karakteristiklerinin gelişmesini sağlayan testosteron hormonunun (erkeklik hormonu) salgılanmasından ve sperm hücrelerinin üretiminden sorumludur.
Testosteron eksikliği yaşamamak için alkol ve sigara içilmemesi gerekir. İstiridye ve karides gibi deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler, muz, yumurta, bal gibi besinler testosteron yükseltmeye yardımcı olabilir.
Diyetisyen Gizem Şeber, libidoyu artırmanın yolunun testesteron seviyesini artıran besinlere yer vermek olduğunu belirterek, günde 2 bardak sütün libidoyu yükselttiğini söyledi.
Tayvan'da erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ekmek, hamur işleri ve tatlılar testosteron düzeylerini azaltmaktadır. Aynı çalışmada testosteron düzeylerini azaltan diğer faktörler şu şekilde sıralanmıştır; dışarıda yemek, süt ürünleri tüketmek ve çok az koyu yeşil yapraklı sebzelerden yemek.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan tes- tis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
Testosteron düzeyi basit bir kan testi ile ölçülebilir. Testosteron seviyesi gün içinde farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle tek bir kez bakmak yerine farklı gün ve zamanlarda ölçüm yapmak daha doğru olabilir. Ölçüm için en doğru zaman sabah erken ve aç karnınadır.
Testosteron Düşüklüğü Nedenleri
Yaşın ilerlemesi (30 yaşından itibaren testosteron seviyesinde kademeli bir düşüş meydana gelir) Testislere alınan travma, testisleri etkileyen enfeksiyonlar. İnmemiş testis. Kanser tedavisi kapsamında radyasyona ve/veya kemoterapiye maruz kalınması
Azalan Kas Kütlesi ve Güç: Testosteron, kas kütlesinin artmasını ve gücünün korunmasını sağlar. Testosteron eksikliği, kas kaybına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Saç Dökülmesi: Testosteron seviyelerinin düşmesi, erkeklerde saç dökülmesine (alopesi) neden olabilir.
Günde 10 Kola Deneyi
Dünya Sağlık Örgütü, her gün 25 gram şeker alınmasını tavsiye etmektedir. Amerikan Kalp Derneği ise erkekler için günde 37.5 gram, dişiler içinse günde 25 gram şekerin aşılmamasını tavsiye etmektedir.
Ispanak: Magnezyum açısından yüksek olduğundan testosteron seviyesini %24 oranında arttırdığı görülmektedir. Bitter çikolata: İçerdiği L - Arginine aminoasiti sayesinde testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır.
Yerfıstığı, avokado, balık gibi kaynaklardan elde edilen uçucu yağ asitleri, keten tohumu, zeytin ve kanola gibi sağlıklı yağlar doğal olarak testosteron seviyelerini yükseltmek için son derece etkili bir yoldur.
Eğer yemeklerinizde sarımsak kullanıyorsanız onun sayısız faydalarından da yararlanıyorsunuz demektir. Sarımsağın kokusundan ve tadından sorumlu olan bileşikler kanser ve kalp hastalıklarıyla savaştığı gibi size bir büyük fayda daha sunarlar: Testosteron üretimini arttırır ve kortizol üretimini engellerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri