Tenzili muafiyet, “küçük hasarların belli bir bölümünün sigortalı tarafından ödenmesi” anlamına gelen bir kavramdır. Tenzili muafiyet sayesinde herhangi bir hasar veya maddi gider durumunda sigorta şirketin zararın belli bir yüzdesi veya kesin olarak belirlenmiş bir bölümünden muaf tutulur.
Tenzili Muafiyet Nasıl Hesaplanır? Tenzili muafiyete örnek verecek olursak; 750 TL muafiyeti bulunan bir sigorta poliçesinde hasar belirtilen tutarı geçiyorsa hasarı geçen tutar sigorta sahibine ödeniyor. Eğer hasar tutarın altında bulunuyorsa ödeme yapılmıyor.
Örneğin, tenzili muafiyet oranı poliçede %10 olarak belirlenmişse ve yaşanan zarar toplamı 10.000 birim ise, sigortalının üstleneceği mali yük, toplam zararın %10'u olan 1.000 birim olacaktır. Bu tutar, tenzili muafiyet miktarı olarak da bilinir ve sigortalının cebinden çıkar.
Tenzili muafiyet, sigorta şirketinin maliyetlerin bir kısmını veya tamamını ödemeye başlamadan önce, sigortalının her yıl veya olay başına harcaması gereken belirli bir tutardır.
Tenzili Muafiyet Nedir? Tenzili muafiyet uygulaması, sigorta bedelinden; %1, %2 veya %3 gibi belirli bir oranın poliçeden muaf tutulması anlamına gelir. Araçta bir hasar oluşması durumunda, belirli bir zarar ortaya çıkar ve muafiyetli kaskoda bu zararın sigorta poliçesinin ne kadarına karşılık geldiği hesaplanır.
İlgili 35 soru bulundu
Örneğin, özel sağlık poliçende 500 TL'lik bir muafiyet bedeli olduğunu varsayalım, tedavi sonrası hastane faturası ise 800 TL gelmiş olsun. İşte tenzili muafiyet sayesinde bu 800 TL'lik miktarın 500 TL'si sigorta tarafından karşılanır. Senin yalnızca kalan tutarı ödemen yeterli olur.
Poliçede dile getirilen risklerden herhangi birinin meydana gelmesi ve sigortalanan araç ya da malın zarar görmesi durumunda tenzili muafiyet uygulanır. Riskin gerçekleşmesi sonrasında sigortalı kişi, tenzili muafiyet miktarını karşılar. Sigorta şirketi ise bu tutarı aşan kısmın ödemesini yapar.
Deprem hasarları için konut sigortalarında; bina için, bina sigorta bedelinin %2 si oranında, eşya içinse eşya sigorta bedelinin %5 i oranında bir muafiyet uygulanır. Bu şu demektir; Poliçede belirtilen bina bedeliniz ne ise, onun %2sine denk gelen tutara kadarki hasarları sigorta şirketi karşılamayacaktır.
Mutlak değer veya oransal olarak belirtilebilir. Örneğin sigorta bedeli 1.000 TL, muafiyeti 50 TL olan bir riskte 300 TL'lik hasar olması halinde, sigortacı 250 TL ödeyecektir. Aynı poliçede muafiyet oransal olarak, örneğin, %20 oranında belirtilseydi, sigortacının bu hasarda ödemesi gereken tutar 100 TL olacaktır.
Tenzil (Sigortanın Dondurulması)
Sigortanın, sigorta başlangıç tarihinden itibaren üç tam yıl boyunca kesintisiz prim ödeyerek dolduran sigortalı, herhangi bir nedenle primlerini ödeyemez duruma geldiği takdirde, prim ödemelerini arzu ettiği bir tarike kadar dondurabilir. Bu olaya tenzil denir.
Cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ne demek? Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Örneğin sigortalı, uğradığı maddi hasarın “10.000” liralık her bir dilimi için sigorta şirketinden ayrı bir tazminat alacaksa, bu durum “beher” kelimesiyle netleştirilir. Beher ifadesi, sigorta poliçeleri sebebiyle hukuki anlaşmazlık yaşanmaması açısından büyük önem taşır.
Muafiyetli kasko seçeneğinde araçta oluşan hasar durumunun ne kadarı ifade ettiği önemli bir noktadır. Örneğin poliçede yer alan muafiyet oranı %1 ise, oluşan hasar durumunda sigorta bedelinin %1'ini sigortalı öderken, %1'i geçen kısmı sigorta şirketi sigortalıya öder.
Örnek vermek gerekirse bir poliçede “500 TL'den az olmamak kaydıyla hasar miktarının %10'u oranında muafiyet uygulanır” şeklinde muafiyet notu olduğunu farz edelim. Bu durumda her bir hasarda en az 500 TL veya hasar bedelinin %10'u tutarında tazminat eksik ödenecektir.
Zorunlu deprem sigortasında her hasar için %2 muafiyet uygulanır. Bu oran, poliçe bedelinin %2'sini geçmeyen maddi kayıpların sigorta tarafından karşılanmayacağı anlamına gelir. Zorunlu deprem sigortası poliçe bedelinin %2'sinin altındaki hasarlarda sigorta şirketleri muaf tutulur ve hasar karşılanmaz.
KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
Sigortacılık açısından entegral muafiyet ve tenzili muafiyet olmak üzere iki tür muafiyet uygulaması söz konusudur.
Muafiyet, kendisine uygulanmamak ya da ayrı tutulmak anlamlarına gelen bir kelimedir. Muafiyet Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir.
Poliçe hazırlanırken, muafiyet bedeli %2 olarak belirlenmiş ise, herhangi bir hasar durumunda sigorta bedelinin %2'sini aşmayan hasarlar sigortalı kişi tarafından ödenmektedir. %2'yi aşan kısım ise sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Kasko cam muafiyetinde de bu oran uygulanmaktadır.
Dask muafiyeti vardır ne demek sorusunu zorunlu deprem sigortasında her bir hasar için %2 muafiyet uygulanır şeklinde açıklayabiliriz. Bu da demektir ki poliçe bedelinin %2'sini aşmayan maddi hasarlardan sigorta şirketi muaftır ve bu bedeli aşmamış zararları sigorta karşılamaz.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda.
Muafiyet işlemi, sadece bir kez olmak üzere kayıt tarihleri arasında yapılmakta olup ilan edilen tarihlerden sonraki muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir. 1. E-devlet üzerinde mezun bilgisi bulunan adayların kayıt yaptıracağı programdaki YÖK zorunlu Derslerin muafiyeti sistem tarafından yapılacaktır.
(4) Muafiyet ve İntibak işlemleri, öğrencinin başvurusunu takip eden 15 iş günü içerisinde İntibak Komisyonu tarafından değerlendirilerek Birim Yönetim Kurulunca sonuçlandırılır.
Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde yapılan değişikliklere bakıldığında, betonarme yapılar için 1508 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 3 bin 16 TL'ye, bir mesken için 320 bin TL olan azami teminat tutarı 640 bin TL'ye, poliçe yenilemelerinde uygulanan yüzde 10 indirim, iki katına çıkarılarak yüzde 20'ye ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri