Tevafuk, hoş ve zarif bir şekilde varlıkların veya olayların birbirine denk gelmesini ifade eden İslami bir terimdir. Bu sözcükte İlahi iradenin takdiri söz konusudur. İlahi iradenin takdiri ve onayı olmadan olayların gelişemeyeceği bu sözcükle kabul ediliyor.
Tevafuk Mucizesi
Tevafuk birbirine denk gelme veya uygun olma manasındadır. Tüm Kuran'da bulunan 2806 adet Allah lafzı ve 846 adet Rab lafızlarının neredeyse tamamı ile aynı kökten gelen bir kısım kelimeler bütün sayfalarda çok kesretli bir şekilde tevafuk ederek bu mucizeyi gözlere göstermektedir.
Tevâfuk, birbirine denk gelme, latîfâne (hoş, zarif) bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen İslamî terimdir.
Rüzgarlar rastgele değil, Allah'ın emrine göre eserler. Hiçbir olayda tesadüf yoktur. "Tesadüf, ancak cehlimizi örten bir perdedir." (Sözler, s. 632) Bizim tesadüf olarak gördüklerimiz, hakîkatta Allah'ın tasarrufudur.
Tevafuk, iki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir. Hususen tesadüfe verilme ihtimali olmayan ve arkasında İlâhî bir kasıt ve iradenin varlığı hissedilen denk gelmelere tevafuk denir.
İlgili 45 soru bulundu
Kâinatta olup bitenler gibi, olacaklar da Allah tarafından bilinir. İlahi ilmin dışında kalan hiçbir olay düşünülemez. Her ne oluyorsa, adına kısaca kader dediğimiz ilahi ilmin sınırları içinde olmaktadır. Kâinatta tesadüf yok, tevafuk vardır.
Bediüzzaman'ın en büyük gayelerinden biri olan tevafuklu Kur'ân'ı yazdı. Bediüzzaman'ın vefatından sonra da birçok kereler yargılanarak hapis yattı.
TDK sözlüğüne göre tesadüf; rastlantı, yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor. Tevafuk ise; Birbirine uyma, uygun gelme olarak açıklanıyor. Gördüğünüz gibi tesadüfte ihtimaller söz konusudur. Tevafuk kelimesinde ise birbirine denk gelme ve uyum söz konusudur.
Hiçbir karşılaşma, hiçbir hissediş, düşünüş, bakış, algılayış, seziş tesadüf değildir. Hatta bunların tersi de… Gün boyu yaşadığımız en basit olay bile herhangi bir zihinsel, fiziksel, ruhsal ya da duygusal bir olayın tetikleyicisi olur.
Hayır. Aşk tesadüf değil. Uzmanlar bir insana aşık olmanın belirli nedenlere bağlı olduğunu söylüyor. Yani aşkı doğuran romantizm hayalinin kaynağı, çocukluğumuzda yakınlarımızla kurduğumuz ilişkiler.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
Tevafuk, iki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir. Hususen tesadüfe verilme ihtimali olmayan ve arkasında İlâhî bir kasıt ve iradenin varlığı hissedilen denk gelmelere tevafuk denir. Kur'an'daki tevafuk mucizesi ise, Kur'an'da bulunan “Allah” lafzının bazıları hariç birbiriyle tevafuk etmesidir.
Tevafuk, hoş ve zarif bir şekilde varlıkların veya olayların birbirine denk gelmesini ifade eden İslami bir terimdir. Bu sözcükte İlahi iradenin takdiri söz konusudur. İlahi iradenin takdiri ve onayı olmadan olayların gelişemeyeceği bu sözcükle kabul ediliyor.
Cevap: hayat tevafuk içinde gizli. Her birimizin hikayesi ve yolları, daha biz beşeri alemde karşılaşmadan önce farklı boyutlarda birbiriyle kesiştiriliyor.
Aşkı Tevafuk Ne Demek? Tevafuk aşk, birbirleriyle bütün olan, son derece uyumlu çiftlere denilmektedir. Aşkı tevafuk olan çiftler birbirlerine çok bağlıdırlar, adeta birbirleri için yaratıldığını hissederler. Son derece sorunsuz ve kusursuz bir aşk yaşarlar.
Tesadüf: Rast gelme, bir şey kendiliğinden olma, tedbirsiz meydana gelme gibi anlamlara gelmektedir. Bunlardan Yaratıcıyı inkâr ederek, kendiliğinden olma anlamında kullanılırsa elbette şirk olur. Ancak İslam toplumunda Müslümanların kullandığı anlamda asla şirk olmaz.
Tevafuk: Birbirine uygunluk, muvafık oluş, nizamlanmış biçimde birbirine uygun olmak. Her iki kelime zıtlıkları ile birbirlerini tarif eder. Günlük hayatta tesadüf kelimesini çok kullanmamıza rağmen, gerçekte tesadüf yoktur, tevafuk vardır.
En İyi Cevap. Evet, hayatımızda çıkan her insan, bize bir şeyler öğretir. Kötü insanlar bile, bize tecrübe katar. Ve o insanın bile karşımıza çıkacağı, taa en baştan kaderimizde yazılı.
Tüm bu kelimeler birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir. Tesadüf kelimesi ile eş anlamlı kelimeler olarak baktığımızda, tam olarak anlamdaşı olan kelimeler; rastlantı ve rast gelmektir. Zıt anlamı olan herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır.
Allah tarafından uygun görülen, kader çizgisinde var olan ve vakti gelince yaşanması gereken olaylar bir şekilde yaşanır ve bu durum tevafuk olarak adlandırılır.
tevafuk - Nişanyan Sözlük. Arapça wfḳ kökünden gelen tawāfuḳ توافق “biri birine uyma, uyum, denk gelme” sözcüğünden alıntıdır.
"İnsanlar tesadüfen karşılaşmazlar, onları buluşturan Allah'tır." “Tesadüf” ve “Tevafuk” kelimelerini bir birinden ayıran kocaman bir kadere iman çizgisi vardır. Enfal Suresi, 63. Ayet… “Müminlerin gönüllerini birleştiren de O'dur.
Kur'an'da beyaz, siyah, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere altı te- mel renk geçmektedir.
Kur'an (Arapça: القرآن / el-Kur'an) veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim (قُرْآنِ کَرٖیمْ), Müslümanlara göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır.
Allah ve 19 mührü, Kuran'da Allah kelimesi ve türevleri 2698 kez geçmektedir. Bu 19'un tam katıdır. Kuran'da Allah isminin tüm türevleri 1820 ayette olmak üzere toplam 2698 adet geçmektedir (Numarasız Besmeleler hariç).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri