Sıkıntılardan kurtulmak ve manevi olarak rahatlamak için Tevessül duasının okunması tavsiye edilir. Allah'ın merhametine sığınarak edilen Tevessül duası, duaların gerçeklemesi için tesirli bir dua olduğu nakledilir.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
Her duada olduğu gibi bu dua içinde Allah'a (c.c.) sığınılır. Allahumme innîes'eluke ve eteveccehu ileyke, bi nebiyyike nebiyy'ir rahmeti Muhammedin sallallahu aleyhi vealih. Şeklinde başlayan Tevessül Duası Ehli Beyt büyükleri ve imamlarının isimleri zikredilerek Mevla'ya yakarışta bulunulur.
Tevessül, Allah'a yaklaşmak veya bir dileğin kabul edilmesini ya da bir musibetin defedilmesini sağlamak amacıyla dua esnasında Allah'ın güzel isimlerinden veya yüce sıfatlarından birini, işlediği güzel bir ameli veya yaşamakta olan salih bir insanın duasını vasıta kılmak demektir.
Salih Olanlar ile Tevessül Caizdir Demek ki peygamberimizi vesile kılarak dua etmek caizdir.
İlgili 23 soru bulundu
Günaha rıza günah, şirke rıza şirktir. Eğer tevessül şirkse, tevessülü kabul etmek de şirktir.
İbn Kesir bu âyetin tefsirinde şöyle der: “Rasûl -sallallahu aleyhi ve sellem-'in getirdiği şeriat yolundan başkasına uyan bir taraftadır, şeriat ise öbür taraftadır.” Meşru tevessül Allah'ın kitabı, Rasûlünün sünneti ve bu ümmetin amelinde geldiği gibi üç çeşittir.
Mefatihu'l Cinan kitabında nakledilen Tevessül duasının kaynağı Biharu'l Envar kitabıdır.
Sözlükte “bir aracı vasıtasıyla maddî veya mânevî derecesi yüksek birine yaklaşmayı arzu etmek; iyi amellerle Allah'a yaklaşmayı ummak” anlamındaki vesl kökünden türeyen tevessül bir müslümanın işlediği sâlih amelleri, Hz. Peygamber'i yahut velîleri vesile yaparak Allah'a yakın olmaya çalışmasını ifade eder.
Tevessül ve Vesîle Kavramı
edinerek Allah'a yakın olmaya çalışma, O'ndan dilekte bulunma.”2 ; vesîle ise, “İbadet ve ilimle Allah'ın yoluna uyma, şeriatın yüceliklerine sarılma.”3 şeklinde tanımlanmıştır.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Elhamdülillahi ve Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber. Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim. İsmi Azam duasının anlamı şöyledir; Allahtan başka ilah yoktur.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Duanın Türkçe anlamı; Yüce Allahın ismi ile hareket ederim. O Yüce Allah ki Onun mübarek ismiyle hareket edildiğinde gökte ve yerde hiçbir şey onu okuyana zarar vermez. Arapça yazılışı; Bismillahillezi la yedurru measmihi şeyun fil ardi Vela fissema ve hüvessemiyyul aliym.
RIZK BOLLUĞU İÇİN OKUNACAK DUA FERDÜN, HAYYUN, KAYYÛMUN, HAKEMUN, ADLUN, KUDDÛSUN.” Ferd: Allah birdir, tektir, yegânedir, biriciktir, istiklâl ve infirad Sahibidir. Hayy: Allah sonsuz diridir, ezelî, ebedî ve ölümsüz hayat Sahibidir. Her şeye hayatı veren, her şeyi dirilten O'dur.
Bismillah 20 duası, işlerin rast gitmesi, zorlukların kolaylaşması için her gün okunması tavsiye edilir. Allah'ın adını anarak ve Allah'ın rızasını kazanmak üzere zikri ve dua ile başlanan her günün daha bereketli ve kolay geçeceği rivayet edilir.
Klasik Şark edebiyatlarında konusu Allah'a yakarış olan manzumelerle bunların bestelenmiş şekillerine verilen ad. Sözlükte “fısıldamak” anlamındaki necv kökünden türeyen münâcât “fısıldaşmak ve bir sırrı paylaşmak” demektir; genellikle “yalvarmak, yakarmak, dua ve tazarruda bulunmak” mânasında kullanılır.
Tevessül etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başlamak, girişmek.
İstimdad, aynı zamanda insanın tabiatında bulunan sığınma duygusunun bir tezahürüdür. Sûfîler, hayatta olsun veya olmasın bir velînin manevîyatından yardım dilemenin caiz, hatta gerekli olduğunu söylemişlerdir.
TERCÜMAN-I İSMİ AZAM DUASI- SUBHANEKE YA ALLAH DUASI UZUN TESBİHAT, Allah'ın isimlerini anarak cehennemden korunma dusı, kurtulma duası da diyebiliriz. Çünkü her satırında '' Bizi cehennem ateşinden, azabından koru ey Rahman'' ifadesi geçmektedir. İnşallah Rabbim bu kadar yakarışları,duaları kabul edecektir. İnşallah.
اَللَّهُمَّ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ الْمَنَّانُ بَدِيعُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ ذَا الْجَلاَلِ وَالْإِكْرَامِ. “Allah'ım! Senden başka ilah yoktur. (Sen), Mennânsın (Çok nimet verensin), gökleri ve yeri yokken vâr edensin, celâl ve ikram sahibisin.
Kadınlar âdetli veya lohusa iken dua edebilirler mi? Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Hanbel başta olmak üzere Hanefî ve Şâfiî fakihlerin de bulunduğu âlimlerin çoğunluğu Hz. Peygamber (s.a.s.) hürmetine duada bulunulmasını caiz görmüşlerdir (bkz.
Sözlükte “tehlikeli durumlarda yardım isteme, imdada çağırma” anlamına gelen istimdâd, tasavvufta “peygamber ve velîlere sığınıp herhangi bir dileğin gerçekleşmesi için onlardan yardım dilemek” mânasında kullanılmıştır.
Fakat salih bir kul olursa, huzurunda veya kabri başında olursa, şefaat dilemek maksadıyla ondan istiğase etmek caizdir, dinen bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri