Kelime-i tevhîd yâni “Lâ ilâhe illallah” sözü çok değerlidir. Bu söz, kişilerin bilinç düzeylerine göre değişik şekillerde anlam kazanır. En bilinen mânâsı “Allah'tan başka ilah yoktur” şeklindedir.
a) Zâtta tevhid. Allah'ın zâtı kendisi demektir. O'nun zâtında tevhid kendisini tek ve yegâne kabul etmek anlamına gelir.
Tevhid, “bir bilmek, birlemek, birlikte düşünmek” demektir. Yaratma, hayat verme, rızıklandırma, öldürme, diriltme, affetme, şifa verme gibi sonsuz fiillerin hepsini Allah'tan bilmeye “tevhid-i ef'al” denilir.
Cem'in en üst derecesi olan cem'u'l-cem', bütün varlık ve yaratıkları Hak ile görerek birinin varlığı diğerine engel olmadan kesrette vahdeti, vahdette kesreti müşahede etmektir. Kulun “bekābillâh” vasfını kazanması sekrden sonraki sahv, cem'den sonraki ikinci fark halidir.
İlgili 44 soru bulundu
cem'olmak, toplanmak.
Cem, her türlü gösteriĢten, riyadan uzak, direkt Allah‟a yönelmenin adıdır.
Kelime-i Tevhid Anlamı Nedir? “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Rasulullah” sözüyle ifade edilen Kelime-i Tevhid, basitçe "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir" demek ve bu inancın gerekliliklerini tüm benliğiyle hissederek yaşamak anlamına gelir.
Tevhid; Allah'ın tekliğine, varlığına, bütün yetkin konuların kendisinde toplandığına inanmaktır. Bu inançla; Allah'ın eşi ve benzerinin bulunmadığı belirtilir. Allah birdir ve tektir inancını tanımlayan; Lâ İlâhe İllallah sözcüklerine kelime- i tevhid adı verilir ve sık bir şekilde tekrarlanır.
Tasavvufta tevhîd, müridin eğitim sürecinde kesretten vahdete, suretten manaya vuslatını ifade eden birlik tecrübesidir. Tevhîd, müridin ibadetler, zikir, tefekkür ve murakabe ile beşerî varlığının içinde gizlenen hakikati idrâk etmesini sağlayan büyük bir de- ğişimi gerçekleştirmesidir.
Eşariler genellikle bu üç kısım tevhidi, “tevhid-i zat, tevhid-i sıfat ve tevhid-i efal” şeklinde isimlendirmişlerdir. İbn Teymiye ise, (az önce geçtiği üzere kendisinden önce kabul gören) tevhidi “rububiyet, uluhiyet, isim ve sıfat” unvanıyla söz konusu etmiştir.
Tevhidin İlk Şartı: Dil İle Söylemek | Halis Bayancuk Hoca - YouTube.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
İfraz yöntemi gibi tevhit yöntemi de 19. İmar mevzuatı yönünden tevhit (birleştirme), birden fazla taşınmazın imar mevzuatı ve imar planına uygun olarak yapı yapmaya elverişli imar parselleri oluşturmak amacıyla birleştirilmesidir.
Tevhid: Lugatta; birleme, bir Allah'tan başka ilâh olmadığına inanmak demektir. Tevhid, terim olarak; Allah'ın zâtında, sıfatlarında, isimlerinde ve fiillerinde birlemek, O'na hiçbir şeyi eş ve ortak koşmamaktır.
Zatî sıfatlar, hiç bir sebebin eseri olmayan, Allah Teâlâ'nın hakikatını ortaya koyan sıfatlardır. Bu sıfatlar Yüce Allah'ın zâtıyla, varlığıyla doğrudan doğruya alâkalı oldukları için ve sadece Allah'ın yüce zatına mahsus oldukları için zatî sıfatlar diye isimlendirilmişlerdir.
Kitâbü't Tevhit (Arapça: كتاب التوحيد, çev. 'Tevhit Kitabı''), Sünni İslam'ın ana ilahiyat kitabı ve Maturidiliğin birincil kaynağı olan kitap, Hanefi âlimi Ebu Mansur el-Matüridi (ö. 333/944) tarafından yazılmıştır.
Yaratıcının bir olduğunu ve kâinattaki bütün birliklerin O'nun birliğine delil olduğunu bilmek, ilmî tevhittir. Diğer bir anlamda, akıl, kalp ve vicdanen âlemlerin Yaratıcısının tek olduğunu fikren anlamak, bilmektir. Dolayısıyla gerçek tevhid, marifet ile, yani bilgi/ilim ile olur. Buna marifetullah diyebiliriz.
Sözlükte “olmak, meydana gelmek” anlamındaki kevn (kiyân) kökünden türeyen tekvîn “oluşturmak, meydana getirmek, yaratmak” demektir; zât-ı ilâhiyyeye nisbet edildiğinde ezeliyet ifade eder: “Kâne'llāhu alîmen: Allah hakkıyla bilendir” (“bilen idi” değil); Allah'ın sübûtî sıfatlarından biri olarak yoktan var etmeyi ...
“Kim, yetmiş bin defa 'Lâ ilâhe illallah' derse veya kimin için bu söylenirse, günahları mağfiret olunur (bağışlanır).” Değerli kardeşimiz, İbn Arabi Hazretleri, bâtıni ve manevi ilimlerde harika bir kutup olduğu gibi, fıkıh, tefsir, hadis gibi zahirî ilimlerde de büyük bir allamedir.
Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir.
Beş vakit namazdan her birinin kendine ayrılan vakit içinde kılınması farz olmakla beraber bazı özel durumlarda öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarının birleştirilerek (cem') kılınması câiz görülmüştür.
Vuslatın başlangıcı kulun kendini Hak'tan uzaklaştıran her şeyden yüz çevirmesidir (zühd). Kul farz ve nâfile ibadetlerle Hakk'a yakınlaşır (takarrüb) ve nihayet sevdiğine kavuşur (vuslat). Kavuşmanın bir sonraki aşaması Hak ile dâimî birliktelik (ittisâl) makamıdır ki bir tür vahdet halidir.
Cem ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmez, fakat bu durum ismin dini açıdan bir sorun oluşturduğu anlamına gelmez. Cem İsmi Caiz Midir? Cem ismi, anlamı itibariyle olumsuz bir mana içermediği için dini açıdan caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri