Her şeyin Tanrılarla (Daimonlarla) dolu olduğuna inanmış olabilir. Ona göre dünyada Tanrısal olmayan hiçbir şey yoktur diye belirtilir. Tanrısal gücü, mıknatıs taşındaki çekme kuvveti gibi bir hayat gücü (ruh) olarak yorumlamıştır. (Kimileri ruhun ölümsüz olduğunu söyleyen ilk kişinin o olduğunu düşünürler.)
Doğa filozofu olarak da adlandırılan Thales“ hiçten, bir şey çıkmayacağı” görüşüne sahiptir ve bu görüş, madde ya da dünyanın ezeli olduğu anlamına gelmektedir.
Teoremin adı Thales'ten sonra verilmiştir. Çünkü eski kaynaklar vasıtasıyla Thales'in teoremi ilk kanıtlayan kişi olduğu, kendi sonuçlarını kullanarak bir ikizkenar üçgenin taban açılarının eşit olduğunu ve bir üçgendeki açıların toplamının 180°'ye eşit olduğunu söylediği bilinmektedir.
Bu düşüncesiyle Aristoteles, antik Yunan dünyasında sistematik çalışmayı ortaya koyan ilk düşünürdür. -Aristoteles ilk felsefe tarihçisidir.
Thales Mısır'dayken piramitlerin yüksekliğini hesaplamanın yolunu araştırmış ve keşfetmiştir. Piramitlerin gölge boylarının piramide tam eşit olduğu anı bulup gölge ile ölçüm yapmıştır. Thales geometrik oranlar ilkesini ispatlamıştır ve günümüzde halen kullanılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Thales sadece matematik ve astronomi alanlarında çalışmalara değil, felsefe alanında da dünyaya büyük katkılar vermiş bir aydındır. Felsefe tarihinde ilk adımlarım Thales ile atıldığı öne sürülmüştür, bunun nedeni ise kendisinin Sokrates öncesi yaşaması ve Milet Felsefe Okulunun kurucusu olmasıdır.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
"Eskiler" denilen ilk filozoflar bile tanrısal bilgelik geleneğini "en eskilerden" devralan "sonrakilerdir". Aristotelesin "en es kiler" dediği - ki bu deyim onda değişmez bir deyimdir - "şairlerdir"; bun lar kuşatıcı tanrısal varlığı dile getirmiş olmak bakımından ilk tanrı-bilim- ciler (theolog'lar) dir.
İnsanlığın evren ve yaşamı anlamlandırmada en temel sorusu, evrendeki maddeyi oluşturan şeyin veya yapıtaşının ne olduğu sorusudur. Bu soru insanlığın felsefe serüvenini de başlatan soru olmuştur. Felsefenin ilk sorusu olan, maddenin temelinde var olduğuna inanılan şeye felsefeciler arkhe adını vermişlerdir.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Thales tam da böyle bir yerde yaşamıştır. Fenikeli olduğu da söylenmektedir ancak bu konumuz açısından çok da önemli değildir. Sonuç olarak onun Milet'te yaşadığını ve İyonya felsefe ekolünün kurucusu olduğunu biliyoruz.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Felsefe tarihinin bilinen ilk filozofu olan Thales'in Anadolu topraklarından çıkması tesadüf değil.
Milet okulunun temsilcileri olan Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes, fel- sefe ve bilim tarihinde “Miletoslular” olarak anılmakta ve Sokrates öncesi akımın ilk filozofları kabul edilmektedirler.
Thales'in arkhe olarak ileri sürmüş olduğu su kavramı gibi, hava da belirli bir maddedir. Ona göre, havanın her varlık için hayati önemde olduğu ve her şeyin temelinde olduğu kolayca gözlemlenebilmekle birlikte zamanla her şey tekrar havaya karışarak çözülmektedir59.
"Her şeyin arkhe'si su'dur" düşüncesini dile getirmesiyle felsefenin kurucusu sayılan Thales, sözcüğü, her şeyin "ana madde"si, "dayandığı ilk", "çıktığı kaynak" gibi anlamlarda kullanıp, doğayı ve doğadaki gelişmeleri kendi içlerinde bulunan, doğaötesi açıklamalar gerektirmeyen bir kaynağa geri götürme çabasıyla, aynı ...
Atomculuk Okulu, maddeci filozoflar Empedokles ve Anaksagoras'ın ardından Leukippos ve onun öğrencisi Demokritos tarafından benzer bir materyalizm doğrultusunda oluşturdukları ve geliştirdikleri atom düşüncesiyle anılan felsefe okulu.
Anaximandros özellikle arkhe olarak apeiron seçerek, duyusal verili olanı aşarak “metafizik” bir kavrama doğru adım atmış ve Thales'ten farklı bir görüş ortaya koymuştur. O Thales'in arkhe olarak seçtiği madde olan suya, nicelik olarak “sınırlı” nitelik olarak “belirli” olması nedeniyle karşı çıkmıştır.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
Birbirlerinden hoşlanmadıkları çok geçmeden anlaşıldı; onun mekanik felsefe ile ilgilenmediği gibi Antik Yunan'a olan ilgisini de paylaşmadı. 15 Ocak 1650'de Descartes, Christina'yı yalnızca dört ya da beş kez görmüştü. 1 Şubat'ta pnömoni hastalığına yakalandı ve 11 Şubat'ta öldü.
Felsefe terimini ilk kullanan kişi M.Ö. 6. Yy.'da yaşamış, ünlü filozof ve matematikçi Pitogaras'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri