Bunlardan en yaygını Tibet Budizmi (Lamaizm) adıyla günümüze ulaşan Budizm'dir.
Tibet, Moğolistan ve Bhutan başlıca olmak üzere Nepal, Hindistan, Çin, Rusya ve bazı Orta Asya Türklerinde takip edilen Budizm koludur. Kimi yerlerde Lamacılık olarak da adlandırılmaktadır.
Budistler evrenin yasalarının derin ve manevi önemi olduğuna inanır. Bazen sonsuz bir Buda olarak temsil edilen Dharmakaya (her yerde var olan Buda doğası) evrenin temel niteliği ve birleştirici bir güç olarak görülür.
Diğer dinler kurtuluşun ancak Tanrı'ya ibadet ve taatle mümkün olabileceğini iddia ederken Budda, sisteminde herhangi bir tanrıya yer vermemiştir. Bu yapısı nedeniyle Budizm, kimi araştırmacılara göre ateist bir din olarak kabul edilir.
Bon dini ise Budizm ile pek çok ortak inanca sahip olan ve Budizm ülkeye gelmeden önce ortaya çıkan birçok mitleri olan bir Tibet dinidir. Bon dini öncelikle insan ve göksel alemler arasında barış yapmayı içerir ve Tibet folkloruyla yakından bağlantılıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor. Hindistan'da bağımsızlıktan sonra ilk nüfus sayımı 1951'de, sonuncusu ise 2011'de yapıldı. Buna göre, nüfus 1951'de 361 milyon iken 2011'de 1,2 milyarı aştı.
Esere göre Kuran'da iki kere bahsedilen (Enbiya 85 ve Sad 48) bu sıfat sabırlı ve iyi anlamında Shakyamuni Buddha'yı işaret etmektedir.
Halk %90 Budist ya da Şintoist veya ikisinin birleşimine mensup olarak tanımlamaktadır. Japonların çoğu (%70 oranında shinbutsu-shūgō göz önüne alarak) anketlerde kendini Şintoist olarak tanımlamasa da atalarına ve tanrılarına (神 kami, shin) Şinto tapınaklarında veya özel sunaklarda dua ve ibadet etmektedirler.
Budizme göre ölüm, hiçbir canlı için bir son değildir. Aksine, Karma felsefesine göre ruh tekrar tekrar vücut bulur. “Kötü amellerde bulunanların ruhları, ölümden sonra kötü karmalarıyla uzun zaman cehennem azabı görürler ve daha sonra da yeryüzünde yeni bir vücutla doğarlar.
Budizm MÖ 563-MÖ 483 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen, bugün Buddha olarak bilinen Siddhartha Gautama tarafından kurulmuştur.
Çünkü Budizm'de rahip ve rahibe iken evlenme yasaktır. Budistler arasında en büyük ayrılık, rahipler ile rahip olmayanlar arasındadır. Önceki hayatında rahip olanlar hariç olmak üzere rahip olmayanlar, Nirvana'ya erememektedir.
Çoğu Budist Ahimsa kurallarını uygular ve lakto-ovo-vejeteryandırlar. Bir kısmı balık tüketir ancak sığır eti yemez.
Ölüm sonrası sonsuzluk inancının hakim olduğun inanç sistemlerinden birisi de Hinduizm. Budizm'de kalıcı bir Cennet ya da Cehennem kavramı mevcut değildir. Tavatimsa denilen bir geçici ikamet mekanı vardır.
Tibetliler, şeytanlara, ruhlara, cadılara inanmaya büyük önem verirler. Dünyada belki de en geniş ve en büyük panteon Lamaizm'de bulunmaktadır. Tibet'te tabiatın bütün güçleri tanrılaştırılmıştır. Tibet'te türbe, kutsal emanet ve kalıntıları ziyaret etmek çok yaygındır.
Bu bağlamda Budizm, esas itibariyle “nedensellik veya bağımlı varoluş yasası, dört temel hakikat, sekiz dilimli/aşamalı yol, kurtuluş, karma ve yeniden bedenlenme” gibi öğretileri benimseyen bir dindir.
Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Qinghai, Doğusunda Sichuan, Güneyinde Hindistan ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır (Kıçanov, Melniçenko, 2005: 3). Tibet, 27-37 kuzey enlemleri ile 79–99 doğu boylamları arasında yer alan, günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti'nin idaresi altında bulunan bir ülkedir.
Budizm, M.Ö. VI. yüzyılda Kuzey Hindistan'da dünyaya gelen Buda'nın ortaya koymuş olduğu inanç sistemi ve öğretiye dayanan bir dindir. Kısaca “Buda'nın Hindistan'da kurduğu din ve felsefe sistemi” diye de ifade edilen bu din, insan mutluluğunu aramakta ve insanı ıstıraptan kurtarmayı hedeflemektedir.
Budizm'in kutsal kitabı, Pali Kanon veya Tripitaka diye isimlendirilmektedir.
Japonya milli dini olan Şintoizm'de kami terimi, basit bir biçimde doğaüstü güce sahip olan her şey için kullanılır. Bununla birlikte, Tanrı'ya inanmakla özdeşleştirilen bu terim mezkûr izahtan çok daha karmaşıktır. Bu bağlamda, “Şinto tanrıları” genel itibariyle kami olarak adlandırılmıştır.
Ateizm, Kanada'da ABD'den daha yaygındır.
Şintoizm'de ahiret fikri pek belirgin değildir. Şinto mitoloji ve efsanelerinde ölümden sonra ne olacağına dair ayrıntılar belirlenmemiştir. Şinto ahlak anlayışında, doğaya karşı duyarlılık, uyumlu oluş, saflık ve temizlik, huzur ve sükûn önemlidir. Bu anlayış Japonların davranış, düşünce ve sanatına yansımıştır.
Türkler ile Japonlar akraba mı sorusunu TÜBİTAK evet şeklinde yanıtlıyor. TÜBİTAK araştırdı, sonuçlar Amerika'da onaylandı! Japonlar'la akraba çıktık… 16 ilde yaklaşık 900 bin kişiden alınan kan örneklerinin incelenmesi sonucu, Ege ve Trakya'da yaşayan Türkler'le Japonlar'ın akraba oldukları anlaşıldı.
Sidarta Gotama (/sɪˈdɑːrtə, -θə ˈɡɔːtəmə, ˈɡaʊ- ˈbuːdə, ˈbʊdə/), yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı.
Zira Konfüçyus kendini bir peygamber olarak görmemiş, bir din kurduğunu da iddia etmemiştir. Yaşadığı dönemin karışıklığı yüzünden varoluş ve yaratılış ile ilgili metafizik bir öğreti bırakmamıştır filozof. Hatta bu konuları konuşmaya gerek bile duymamıştır.
Zülkifl (Arapça: ذو الكفل, İbranice: יחזקאל Ezekiel), Kur'an'da adı geçen peygamberlerden birisidir. İslam kaligrafisinde Zülkifl'in adı. Kur'an'da Enbiyâ ve Sâd Surelerinde kendisinden bahsedilmektedir: "İsmâil, İdris ve Zülkifl, hepsi sabredenlerdendi. Onları rahmetimize soktuk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri