Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur.
Bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olan ve salmonella thypi bakterisi olarak insanlara bulaşan tifo hastalığında öncelik teşhis ve tedavidir. Erken teşhis sonrası uygulanan tedavilerin çoğunda tifo hastalığı iyileşir. Daha şiddetli ve tedavi edilmeyen vakalar ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Hastalık ortalama 4 hafta sürer. Tifo kalıcı bir hastalık mıdır? Erken teşhis ve tedavi edildiği sürece çoğu kişide tamamen iyileşme görülür. Ancak tedavi edilmediği süre boyunca hayatı tehdit eden yan etkilere neden olur.
Tifo ve paratifoda 14 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanırken, kronik taşıyıcılığın giderilmesinde ve lokal organ enfeksiyonlarında ise tedavi 4-6 hafta sürdürülür. Hastalıktan korunmak için çeşitli aşılar olmasına rağmen, bunların koruyucu etkisi %100 değildir.
Tedavide ampisilin, trimetoprim-sulfametoksazol, ciprofloksasin gibi antibiyotikler kullanılır. Uygun antibiyotik tedavisi almayan kişilerde haftalarca veya aylarca ateş devam edebilir ve komplikasyonlar gelişebilir ve enfeksiyon komplikasyonlara bağlı ölümle sonuçlanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Tifoda görülen en önemli iki belirti ateş ve döküntüdür. Her hastada görülmeyen döküntüler, özellikle boyun ve karın bölgesindeki gül renkli lekelerden oluşur. Hastalık tedavi edilmezse daha şiddetli belirtiler görülür.
Tifonun kesin tanısı kan, kemik iliği, dışkı veya idrardan S. typhi'nin üretilmesi ile konur (2). Olgulara antibiyotik başlamadan önce alınan kan kültürlerinde bakterinin izolasyon olasılığının %73-97, antibiyotik tedavisi alan hastalarda ise % 40'a kadar düşebilir (9, 10).
Tifo acil tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir ve ölümcül olabilir. Bağırsak kanaması veya bağırsakta delinmeler, tifonun sebep olabileceği en ciddi sorunlardandır. Bu durumda, ince bağırsak veya kalın bağırsakta bir delik oluşur.
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
Giriş: Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır? Tifüs çok eski devirlerden beri bilinen, insandan insana bitler aracılığı ile bulaşan, savaş, kıtlık ve sefalet dönemlerinde salgın halinde seyreden, ateşli bir hastalıktır.
Tifo ya da Karahumma, kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella typhi adlı bir bakteridir.
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Ayakta gelen hastaların takibi gerçekleştiriliyor ve gereken durumlarda da yatışına karar veriliyor.
Tifoyu önlemek için iki aşı vardır. Biri inaktif (öldürülmüş) aşı ve diğeri canlı, atenüe (zayıflatılmış) aşıdır. Sağlık uzmanınız, hangi tip tifo aşısının sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. aşısı kapsülleri bir buzdolabında (dondurulmadan) saklanmalıdır.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Hastalığın, özellikle yetersiz hijyen şartlarında insandan insana temas enfeksiyonu yoluyla bulaşması da mümkündür. Burada bağırsaktaki bakteriler hastanın küçük dışkı kalıntıları ile eller aracılığıyla aktarılır.
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
Dr. Emine Derviş, hastalığın birebir insan teması ile bulaştığını belirterek, "Parazitle enfekte olmuş olan kıyafetlerin veya çarşafların hastalığı bulaştırıcı olabileceğine dair düşünceler var. 'Mutlaka olacaktır' diye bir şey yok.
“UÇUK, ÖPÜCÜKLE DE ÇATAL KAŞIKLA DA BULAŞIR“
Dr. Selim Kum yine öpüşme ile bulaşan sreptokokal farenjitin de boğaz yollarının bakteriyel iltahabi hastalığı olduğunu söyledi. Dr.
Tifo sanılanın aksine sıradan ve basit bir hastalık değildir. Kişinin vücuduna tifo virüsü bulaştığında akciğerleri, karaciğeri, gözleri, kulakları, beyni ve kalbi önemli şekilde etkilenmektedir. Hatta tifo bu organlardaki sinirler üzerinde ciddi tahribata yol açarak dönüşü olmayan sorunlara bile neden olabilmektedir.
Kan dolaşımına karışan bakteriler idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, kalp kapak enfeksiyonu, kemik-eklem enfeksiyonu yapabilir.
Paratifo, kanatlılarda Salmonella pullorum ve Salmonella gallinarum dışında kalan hareketli Salmonella'ların oluşturduğu enfeksiyon hastalığı. Bu etkenlerle bulaşık hayvansal ürünlerin tüketilmesi, insanlarda gıda kaynaklı enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Hastalık vertikal yolla bulaşabilmektedir.
Daha çok yaz ve sonbahar aylarında görülen tifo, sıradan bir hastalık gibi görünse de kalbi, beyni, akciğer ve karaciğeri, göz ve kulak sinirlerini ciddi şekilde etkileyerek kötü sonuçlara yol açabilir.
Salmonella enfeksiyonunda olası belirtiler; yüksek ateş, ishal, mide krampları, mide bulantısı ve kusma, titreme, baş ağrısı ve zaman zaman dışkıda kan görülmesidir. En yaygın görülen belirti ise ishaldir. İshal yaklaşık 10 gün içinde iyileşse de bağırsakların normal düzenine dönmesi birkaç ayı bulabilir.
Salmonella bakterisi suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona dayanıksızdır. Bu nedenle korunma amacıyla; Kaynağını bilindik temiz içme suyu kullanın. Zorunlu durumlarda en az 10 dakika kaynattıktan sonra kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri