Bu elektrot, kaynak işleminde otomatik olarak beslenir ve kaynakçı, kaynak havuzunu kontrol etmek için torcu yönlendirir. TIG kaynak torcu ise, tungsten elektrot kullanarak eriyen doldurma metalin işleme parçasına aktarıldığı bir kaynak yöntemidir.
Torç: Koruyucu gazı ve kaynak metalini, kaynak yapılan bölgeye iletir. Güvenli bir çalışma ortamı sağlanması adına tamamen izole bir vaziyettedir. Tel Sürme: Bu ünite, motor ile tahrik edilen ve kaynak işlemlerinde gerekli olan teli kaynak bölgesine iletmeye yarayan bir mekanizmadır.
Bir thoriated tungsten elektrot yaygın olarak kullanılan, birlikte bir saf argon koruyucu gaz.
tig lift (argon) kaynağı teknolojisi sayesinde, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlı hassas metal yüzeylerde temiz ve pürüzsüz kaynak yapmanızı sağlar. •hot start teknolojisi sayesinde otomatik sıcak başlangıç sağlayarak ark/kaynak yapmayı kolaylaştırır ve elektrodun yapışmasını engeller.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
İlgili 29 soru bulundu
Kaynak torcunun iş parçasına göre konumu ve kaynak sırasındaki hareketi kaynak dikişinin biçimini etkileyen paremetrelerden bir tanesidir. Bu açılar, çalışma ve hareket açılarıdır. Çalışma açısı 90 derece etrafında kaynağın her iki yanına doğru yapılan 5 - 10 derece arasında sarkaç hareketidir.
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
HF (yüksek frekanslı ateşleme), operatörün tungsten elektrodu işin yakınına yerleştirmesine ve arkı başlatmak için torç tetiğine basmasına olanak tanır.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Gaz Tungsten Ark Kaynağı (GTAW) olarak da bilinen Tungsten İnert Gaz (TIG) kaynağı, sarf malzemesi olmayan bir tungsten elektrotu ile kaynak üreten bir ark kaynağı işlemidir.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Tig (argon) kaynağı yönteminde kullanılan elektrodlar kendileri erimeden, kaynak yapılan gereci ergiterek birleştirmeyi sağlar. Gerekli görüldüğü hallerde ilave kaynak çubukları, oksi gaz kaynağında olduğu gibi, kaynakçı tarafından veya otomatik tel sürme tertibatlarıyla kaynak bölgesine iletilir.
MIG/MAG ne demektir, MIG ile MAG arasındaki fark nedir? Gazaltı kaynak usulü, koruyucu gazın özelliğine bağlı olarak iki ayrı isimle adlandırılır. Kaynak işleminde asal gaz kullanılıyor ise MIG (Metal Inert Gas), aktif gaz kullanılıyor ise MAG (Metal Aktif Gas) olarak adlandırılır.
TIG kaynağı, üzerinde kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Argon gazı 150-180 atmosfer basınç altında tüplere doldurularak nakledilir. Tüpün muhtevası, tüpün büyüklüğüne göre 6-9 m3'dürArgon, oksijen gibi kaynak basıncına özel basınç düşürme monometreleriyle düşürülür.
PULSE 'lı kaynak teknolojisi diğer bir adıyla darbeli kaynak, Alüminyum gibi üzerinde oksit tutan malzemelerin kaynağında oksiti yakmak amacıyla geliştirilmiş teknolojidir. Tepe akım malzemenin üzerinde ki oksiti yırtarak ana malzemeye ulaşmamızı sağlarken Alt akım malzemenin nüfuziyetini sağlar.
Elektrik ark kaynağında kullanılan akım şiddeti ile elektrot çapı arasında şu bağlantı bulunmaktadır: Kaynak akımı (Amper) = 40 x Elektrot çapı (mm). Bu nedenle akım ayarı, elektrodun çapı, cinsi, parçaya olan uzaklığı dikkate alınarak yapılır.
Alüminyum son derece reaktif bir yapıdadır. Bu sebeple de havaya maruz kalması durumunda bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Bu oksit ise kaynak için engele sebep olmaktadır.
Boşta çalışma gerilimi normal şartlardaki kaynaklarda alternatif akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta 70 Volt efektif değer, doğru akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta ise 100 Volttur.
160 amper modeller en fazla 0.5 cm materyallere kaynak yapabilmektedir. Daha kalın materyallere kaynak yapmak için 200 amper olan modeller daha uygun olacaktır. 300 ampere kadar olan kaynak makineleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri