Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
Tekil önerme, tek, belli bir varlık hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir. Tekil önermelerde özne terimi ya tek bir varlığın özel ismidir – örneğin “Sokrates Yunanlıdır” -- ya da yine tek bir varlığa işaret eden başka tür bir ifadedir – örneğin “Şu kedi çok sevimli”.
Tek tek ele alındıklarında. Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
İlgili 45 soru bulundu
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Tekil Olay Etkileri (Single Event Effects – SEE), yük- sek enerjiye sahip tek bir parçacığın sebep olduğu ka- lıcı ya da geçici olarak gerçekleşebilen etkilerdir.
Tek tek nesneleri ifade eden kavramlara ise tekil kavram adı verilir. Tekil kavramlar arasında birtakım ilişkiler kurularak genel kavramlara ulaşılır. Örneğin Ömer ve Doğa birer insan ismi olarak tekil kavramlardır.
Yapıcı ve yararlı olmayan, hiçbir sonuca ulaşmayan, gözetilen amaca veya beklenilene uygun olmayan, menfi, negatif.
Tekil veya denetimsiz gözlem: Standart bir tekniğe dayanmayan, aynı şekilde yinelenmesi rastlantılara bağlı olan gözlemdir. Araştırmacı gözlemlediği olaya katılabilir veya katılmayabilir.
Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı.
Tarihsel tikelcilik, kültürün kendi bağımsız yasalarının denetimindeki özgül, tekil süreçlerin bir ürünü olduğunu savunan görüştür.
ingilizcedeki 'particular'ın felsefi bir kavram olarak türkçedeki karşılığıdır. mantık, felsefe: particular, particular in nature (universal karşıtı olarak). eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir.
1. Tekil isim. Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır. Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.
Tekil İsim
Yani bu isimlerin, belirttiği varlık grubundan yalnızca bir tanesini göstermesi gerekir. Adından anlaşıldığı üzere “teklik” ifade eder. Örnek: kalem, insan, bulut, çiçek, başarı, dostluk, kapı, ödev…
Türkçede isimler, varlıklara verilişlerine, oluşlarına ve sayılarına göre üçe ayrılır. Sayılarına göre isimler de tekil, çoğul ve topluluk ismi olmak üzere üç ana başlıkta toplanır. Örneğim ''Masa'' kelimesi tekil iken, ''masalar'' çoğuldur. Topluluk isimleri ise yapıca tekil olmasına rağmen anlamca çoğuldur.
Tümel, yani sınıfının hepsini içine alan. Tikel ise, kavramın kaplamının yalnız bir parçasıdır. “Bazı insanlar” gibi. Soyut, “zihnin dışında konusu bulunmayan, varoluşunu bir başka şeye borçlu olan ve ancak zihinde başka şey ile ilişki içinde bulunan nesnelerin niteliğini gösteren kavramdır.” “Arkadaşlık” gibi.
Tekillik ya da tekil nokta, matematikte karmaşık z değişkenine bağlı bir fonksiyonunun analitik olmadığı (fonksiyonun z türünden sonsuz bir kuvvet serisi olarak ifade edilemediği) noktadır. Tekil noktaya istediğimiz yakınlıkta olan noktalarda fonksiyon analitik olabilir. Bu durum izole tekillik olarak adlandırılır.
Bir öğrencinin bir bütün olarak gelişim aşamalarını izleme fırsatını elde eder. Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Radikal Kavram Realizmi Nedir? Radikal Kavram realizmi, kavramlar tümellerin şeylerden bağımsız olarak Tanrı'nın zihninin tezahürleri fikrini savunur. Hristiyan filozof Augustinus, Platon'un varlık anlayışından hareketle radikal bir boyuta taşımıştır. Platon için kavramlar idealar dünyasına aittir ve değişmezlerdir.
Herhangi bir bilgi üzerinden herkesin ya da çoğunluk kesimin aynı düşünce içerisinde birleşmesi tümel uzlaşım olarak bilinmektedir.
b) Altık: Nicelikleri farklı olan önermeler arasındaki ilişkiye denir. Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri