Testosteron replasman tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı ülser ilaçları, bazı artrit ilaçları ve diğer bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir ve erkek kısırlığını oluşturabilir.
Araştırmacılar, vücutta erkeklik testosteron hormonuna benzer şekilde işlev gören ve kas büyümesini artırmak için performans yükseltici ilaçlar olarak kullanılan anabolik steroidleri tüketen erkeklerin yüzde 90 kısır kalma ihtimallerinin bulunduğunu tespit etti.
Anabolik steroidler yol açtıkları hormon dengesizliği nedeniyle erkeklerin cinsel yaşamında da göz ardı edilmesi zor olumsuzluklar yaratıyor. Sentetik erkeklik hormonu uzun süreli olarak vücuda alındığında doğal erkeklik hormonu üretimi baskılanıyor ve erkeklerde sertleşme problemleri başlıyor.
Yan Etkiler
Endokrin sistem: Erkeklerde; sperm üretiminde azalma, jinekomasti, testislerde küçülme, erkek tipi kellik, testis kanseri.
Kortikosteroidlerin tansiyon yükseltici etkisi genellikle ilk 2 haftadan sonra ortaya çıkar. Hastalara kilo takibi yapılması da önerilir. Kortikosteroidler damar sertliğini hızlandırır, damar tıkanıklığına yatkınlığı artırır (yatağa bağımlılık, sigara ve doğum kontrol hapı ile risk daha da artar).
İlgili 36 soru bulundu
Glütensiz bir diyet uygulandıktan sonra kısırlık iyileşebilir. Bazı ilaçlar. Testosteron replasman tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı ülser ilaçları, bazı artrit ilaçları ve diğer bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir ve erkek kısırlığını oluşturabilir.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Erkek cinsiyet hormonu olan testosteronu taklit ederler. Anabolik steroidlerin meşru tıbbi kullanımları vardır. Doktorlar onları hormonal sorunları (erkeklerde gecikmiş ergenlik veya kanser veya HIV gibi hastalıkların neden olduğu kas kaybı gibi) ve bazı anemi türlerini tedavi etmek için reçete eder.
Düşük tiroid hormonu seviyeleri serbest testesteron ve steroid bağlayıcı hormon seviyelerini düşürebilmekte bu da erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, erken ya da geç boşalma, kadınlarda ise yine cinsel isteksizlik, orgazm güçlükleri, adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunlarına sebep olabilmektedir.
Spor ve vücut geliştirme branşlarında sözü geçen steroidler, anabolik steroidlerdir. Testosteron hormonunun bir çeşidi olan anabolik steroidler, kasların daha hızlı ve çok gelişmesi için kullanılır.
Bazı araştırma sonuçlarında ise anabolik steroid alan sporcular kas gücü artabileceği ama aerobik kazanç sağlanamayacağı yönünde olmuştur (16). Yüksek dozlarda kullanımda kas kütlesi arttırdığına dair veriler bulunmaktadır (17).
Yapılan araştırmalar Akdeniz diyeti dediğimiz tahıllar, sağlıklı protein, sebze, meyve ve sağlıklı yağlardan zengin, şeker başta olmak üzere beyaz un ve sağlıksız yağların kullanılmadığı bir beslenme tarzının, bir egzersiz programı ile bütünlendiğinde cinsel gücü arttırdığını gösteriyor.
Bazı sporcular bu mikro yırtıkların onarılmasında ve kas gelişimde bilinçsiz şekilde aşırı steroid kullanıyorlar. Lifler 48 saat içinde doğal yollar ve istirahat ile onarabiliyor. Steroid alarak kas kütlesi artırıldığında kuvvetten yoksun bir kas yığını oluşuyor. Ancak steroidler kalbe giden atar damarları tıkıyor.
Testosteron tedavisinde yan etki olarak infertilite yani kısırlık görülebilir. Testosteron tedavisi, sperm üretimini uyarmak için önemli olan başka bir hormon olan Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) düzeylerini düşürerek sperm üretimini azaltır.
Bilim adamları alyans takmaktan hoşlanmayan erkekleri sevindirecek bir araştırmaya imza attı... Belarus Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, günde 4 saatten fazla alyans takmak erkeklerde kısırlığa yol açıyor.
Düzenli spor yapmak ile kısırlık ilişkilendirilemez, aksine fit kalmanın ve stresten arınmanın en pratik yöntemi dendiğinde aklımıza ilk olarak sporla dolu bir yaşam gelir. Düzenli spor yapılması hem genel sağlık hem de üreme sistemi sağlığı üzerinde birçok faydayı beraberinde getirir.
Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Su tüketimi yetersizse arttırılmalı, günde ortalama 2.5-3 litre olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafein kısıtlanmalıdır.
Artrit yani eklem şişliklerinde (enfeksiyona bağlı olmayan), romatoid artrit, gut, Behçet, Lupus, skleroderma, vaskülit gibi hastalıklarda bu ilaca sıkça başvurmaktayız. Kimi zaman çok yüksek dozları, kim zaman ılımlı artışları, kimi zaman uzun süreli düşük dozları kullanırız.
Düzenli fiziksel aktivite seksüel hayata pozitif etki ederek kişinin cinsel hayatında olumlu katkı sağlayabilir.
STEROİD METABOLİZMASI
Karaciğer' de konjugasyonla suda çözünebilir hale gelir ve böbrek yoluyla atılır. Karaciğer fonksiyon bozukluklarında steroidlerin yarılanma ömrü artar.
Yayınlanan belgelere göre, 2010 Dünya Kupası'nda Arjantin'in 5, Almanya'nın 4 futbolcusu TAK yoluyla ilaç kullandı. Listede İtalya, Cezayir, Şili, Fildişi Sahili, Yunanistan, Yeni Zelanda, Slovakya, Slovenya ve ABD de bulunuyor. Tevez, Veron, Gabriel Heinze ve Samuel Watter, bir steroid olan "betamethasone" kullandı.
9) Steroidler – Testosteron ve progesteron
Depo-Provera (medroksiprogesteron) enjeksiyonları, Provera veya Prometrium tabletleri gibi progesteron içeren ilaçlar, bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir.
Etki süresi hastanın tanısına ve hastanın uygulanan diğer tedavi yöntemlerine uyumuna göre (kilo verme, egzersiz, hayat tarzı değişikliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon vs.) değişmektedir. Ortalama ilk hafta içerisinde etkisi başlayıp 6 ay kadar etkinlik sürmektedir.
İki haftadan daha kısa bir sürede bile kas artışı gözlenebiliyor fakat asla unutulmasın kas kitlesi ne kadar artarsa artsın, kaslar da o kadar güçlü olmayabiliyor” diye konuştu.
Steroid enjeksiyonunun etkisini gösterebilmesi için birkaç gün geçmesi gerekebilir. Maksimum düzelme enjeksiyondan 1-2 hafta sonra görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri