Tipik durum örneklemesi, yeni bir uygulamanın veya yeniliğin tanıtımında, uygulamanın yapıldığı ya da yeniliğin olduğu bir dizi durum, kişi ve grup arasından en tipik bir veya birkaç tanesinin saptanmasıdır.
Elverişlilik örneği, istatistik ve diğer araştırmalarda kullanılacak örnek verilerini elde etmek için kullanılan ve olasılık prensibine dayanmayan bir veri toplama yöntemidir.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
Amaçlı örnekleme, araştırmayı yürüten kişinin çalışmanın bir parçası olacak üyeleri seçmek için kendi yargılarına güvendiği bir tekniktir.
İlgili 25 soru bulundu
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Bazı durumlarda örneklem, evrenin özellikleri hakkındaki bilgiye dayanılarak ve araştırmanın amacına göre seçilir. Bu tip örneklemeye amaçsal örnekleme adı verilir. Amaçsal örneklemede araştırmacı, evreni temsil ettiğini, evrenin tipik bir örneği olduğunu düşündüğü bir alt grubu örneklem olarak seçer.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir. Bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örneğe seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir.
Sistematik Örnekleme
Örneğe seçilecek birimler listeden eşit aralıklarla seçilir. Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir. Seçime başlangıç noktası, basit rastgele yöntemle/kura çekerek belirlenir.
Basit random örnekleme (olasılıklı, tesadüfi, rastlantılı, yalın örnekleme), evrendeki ele- manların tek tek eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. Evrendeki ele- man türlerinden herbirinden örnekleme girenlerin sayısı, tümü ile şansa bırakılmıştır.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Tipik durum örneklemesi, yeni bir uygulamanın veya yeniliğin tanıtımında, uygulamanın yapıldığı ya da yeniliğin olduğu bir dizi durum, kişi ve grup arasından en tipik bir veya birkaç tanesinin saptanmasıdır.
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Gelişigüzel örnekleme.
Araştırmacının saptanan örneklem büyüklüğüne göre herhangi bir şekilde evrenin bir parçasını seçmesidir.
Kartopu örneklemesi popüler bir iş araştırması yöntemidir. Kartopu örnekleme yöntemi, bir popülasyonun bilinmediği ve nadir olduğu ve araştırma için örneklem olarak bir araya getirmek üzere denek seçmenin zor olduğu durumlarda yaygın olarak kullanılır.
Sistematik Tesadüfi Örnekleme Yöntemi
Örneğin, kura ile 7 seçilmiş olsun, bu durumda; 7, 17, 27, .....107....3487, 3497 numaralı birimler araştırmanın örneklemini oluşturacaktır.
Tabakalı örnekleme özellikleri
Tabakalar hep birlikte kapsayıcı olmalıdır: yani hiçbir anakütle elemanı mevcut tabakalara tahsis edilmeden dışarıda bırakılmamalıdır. Her bir anakütle elemanı sadece tek bir tabakaya tahsis edilip sınıflandırıldıktan sonra her bir tabakadan ayrı ayrı örnek seçilme işlemine geçilir.
Sistematik Örnekleme Yöntemi
Evren büyük olduğunda kullanılan bir örnekleme yöntemidir. Çok sayıda birim içeren kayıt sistemlerinin incelenmesinde kullanılır Seçim işlemlerinde evren büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek kaç birimde bir birimin örnekleme alınacağı saptanır.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Yargısal Örnekleme Tanımı Amaçlı örnekleme veya yetkili örnekleme olarak da adlandırılan yargısal örnekleme, örneklem üyelerinin yalnızca araştırmacının bilgisi ve yargısı temelinde seçildiği, olasılıklı olmayan bir örnekleme tekniğidir.
⫸TABAKALI AMAÇSAL ÖRNEKLEME
karşılaştırmalara olanak tanımak amacıyla tercih edilir. Bu örnekleme yöntemi seçkisiz tabakalı örneklem yöntemine benzemekle birlikte seçkisiz yöntemde gözlem birim rastgele yöntemle seçilirken tabakalı amaçsal örneklemede rastgele seçilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri