Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması) Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Tiroid Hastalarının Tüketmesi Gereken Besinler
Selenyum minerali tiroidin normal düzeyde çalışmasını etkileyen bir mineraldir. Ayçekirdeği, mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğsü ve Brezilya kestanesi tüketilmelidir. Tirozin, T3 ve T4 hormonlarının üretiminde etkili et, baklagil ve süt tüketilmelidir.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum açısından zengin besinlerdendir.
Yeşillik, kuruyemiş, otla beslenen sığır eti, kinoa, mercimek… Demir, tiroit fonksiyonlarını desteklemede kritik öneme sahiptir. Besinsel demir eksikliği, T4 ve T3 seviyelerini düşürerek tiroit hormon metabolizmasını olumsuz yönde etkiler ve T4'ü T3'e dönüştüren enzimi baskılar.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Çok nadir olarak 'Hashimoto tiroiditi' olan hastalarda % 10-20 oranında kendiliğinden düzelme olabilir. Hipotiroidi tedavisi kanda eksik olan tiroid hormonlarının normale gelmesi için tiroid hormon tabletleri verilerek yapılır. Bu ilaçlar hastalığın şiddetine göre doktorunuzun önerdiği dozda başlanır.
Tiroit değerlerini düzenler. Eğer düşük ve yüksek tiroid probleminiz varsa rahatlıkla ceviz suyu tüketebilirsiniz.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Antioksidan özellikte vitaminler A, C ve E vitaminleridir. Selenyum yetmezliğinde tiroid hormonları vücutta yeterince etki sağlayamazlar… Buğday ekmeği selenyumdan zengin olduğundan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Diğer taraftan selenyum fazla alınırsa zararlı da olabilir.
Özellikle hipotiroidi olan hastalar, kabızlıkla sık sık karşılaşır. Bu problemin gelişmesini önlemek için, gün içinde sık sık su içilmeli ve lifli besinlere yer verilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su tüketmeye özen gösterin. Tam tahıllı ürünleri tercih edin.
Diyetle, ihtiyaca uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri) almaya özen gösterilmelidir. Tiroit için önemli olan bir diğer mineral ise selenyumdur. Selenyum tiroid hormon seviyelerini dengelemeye, antioksidan özelliği sayesinde hücre hasarını önlemeye, dokuları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve B6 vitamini kullanmaları da faydalıdır. Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Hipertiroidi hiç tedavi edilmezse ne olur? Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalbte ritm bozukluğu, kalb yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Tiroid bezinin T3 ve T4 hormonlarını yeteri kadar üretememesinden kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Halsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, ciltte kuruluk, regl düzensizliği, kilo alımı, soğuğa karşı aşırı hassasiyet ve anemi gibi belirtileri vardır.
Ameliyat, ses tellerine yakın bir bölgede gerçekleştirilmektedir. Bu bakımdan tiroid ameliyatları, ses tellerine bağlı sinirlere zarar verme riski taşımaktadır. Ses tellerine bağlı sinirlerin zarar görmesi durumunda ise; solunum zorluğu, ses kısıklığı, yumuşak ses gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Hipertiroidiye yönelik çeşitli tedaviler bulunur. Tiroit hormonlarının üretimini yavaşlatan anti-tiroid ilaçları ve radyoaktif iyot kullanılabilir. Bazen tedavi kapsamında, tiroit bezinin tamamı veya bir kısmı çıkarılarak ameliyat yapılır.
Deniz Yosunu: Tiroid bezinin çalışmasını etkileyen en önemli maddelerden birinin de iyot olduğu bilinmektedir. İçerisinde yüksek oranda iyot barındıran deniz yosununu günlük beslenme programınıza dahil ettiğiniz zaman oradan vücudunuza alacağınız iyot oranı tiroid bezinizin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri