Listede ilk sıralarda Güney Asya ve Doğu Asya ülkeler yer alıyor. Hava kirliliğinin en yoğun 50 kent listesinde Bangladeş, Çin, Hindistan ve Pakistan'dan 49 şehir yer alıyor.
En çok kirliliğin olduğu şehirlerimiz Iğdır, Muş, Bursa, İstanbul'da; Göztepe ve Esenyurt, İzmir'de; Gaziemir ve Bayraklı, Ankara'da Kayaş ve Sıhhıye. Bu illerde oldukça yüksek seviyelerde kirlilik söz konusu. Türkiye'de yılda yaklaşık 30 bin insan hava kirliliğine bağlı olarak hayatına kaybetmekte.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) yeni raporuna göre, Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.
IqAir'in 2021 Hava Kirliliği raporuna göre Bangladeş, Çad, Pakistan, Tacikistan ve Hindistan en kirli havaya sahip ülkeler oldu. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi art arda dördüncü kez dünyanın en kirli başkenti oldu.
Dünyanın havası en kirli şehirleri 2022 için Pakistan, Çin ve Hindistan'da kaydedilirken sıralama her geçen gün değişiyor. İlk on sıradan yayılan sağlıksız hava kalitesi ise değişmiyor. Mevcut listede başı İran, Tahran çekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden IQ Air Kuruluşu'nun verilerine göre Nepal'in başkenti Katmandu, dünyanın en kirli havasına sahip şehri oldu.
2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara göre havası tek temiz kent Rize oldu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor.
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, Türkiye, dünya hava kirliliği sıralamasında 45'inci sırada bulunuyor.
Bölge illerinden Ağrı, Muş ve Iğdır hava kirliliği bakımından ülke genelinde ilk sıralarda yer alırken bu illerle komşu olan ve hava kirlilik oranı Dünya Sağlık Örgütü'nün kılavuz değerlerinin altında ölçülen Bitlis ve Hakkari bölgede havası en temiz olan iller oldu.
Türkiye'de halkın yüzde 27'si hava kirliliğine maruz kalırken bu oran OECD ülkelerinde yüzde 14. OECD'nin 2019 yılı verilerine göre hava kirliliğine en fazla maruz kalan ülke yüzde 27 ile Güney Kore. Türkiye de aynı oranla ikinci durumda.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.
Türkiye'de hava kirliliği en ölümcül Türkiye çevre sorunudur: her yıl on binlerce insan hava kirliliği ile ilişkili hastalıktan ölmektedir. Türkiye'nin farklı kentlerindeki oturan vatandaşlar Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) limitlerden fazla hava kirliliğine maruz kalıyor.
Hava Kirliliğinin Nedenleri Nedir? Havayı en çok kirleten insan faaliyetleridir. Hava kirliliğinin ana kaynakları sanayi, tarım, trafik ve enerji arzıdır. Maddeler yandığında, havayı kirletebilen veya havada reaksiyona girerek kirletici etki oluşturabilen maddeler açığa çıkar veya salınır.
İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, konuyla ilgili bir rapor yayınladı. 131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında.
Hava kirliliği en az olan semt Kandilli
Hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 13,1 µg/m3 ile Kandilli 1 olurken, partikül madde hava kirliliği Büyükada istasyonunda 15,8, Sarıyer istasyonunda 24,4, Şile istasyonunda 25,1 µg/m3 olarak tespit edildi.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Gerçek Zamanlı Hava Kalitesi Endeksi'ne göre Marmara Bölgesi'nin en kirli havasının Bursa olduğu kayıtlara geçti. Dünyanın Hava Kirliliği: Gerçek Zamanlı Hava Kalitesi Endeksi'ne göre Marmara Bölgesi'nde Bursa 213 puanla 'Çok sağlıksız' kategorisinde ilk sırada yer aldı.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Beytepe, Ankara'nın en temiz havasına sahip bölgesi olarak dikkat çekiyor.
Iğdır'ın etrafını saran dağların hava sirkülasyonunu yavaşlatması havasının kirli olmasının en başat nedeni olarak işaret edilirken, kalitesiz kömürlerin tüketimi ve aşırı betonlaşma da sıralanan başka nedenler. Kentte hava kirliliğinin yanı sıra bir başka tehlike ise radyasyon.
Karadeniz dünyanın en kirli denizidir. 200 metre altında hayat yoktur. Karadeniz'deki atıkların bir bölümü de Boğaz'dan geçerek Marmara'ya geliyor. Karadeniz' deki atıkların daha yüksek miktarda Marmara' ya ulaşacak olmasını engellemek gerekir.
Erzurum'da hava kirliliğine neden olan en önemli faktör konutların ısıtılması için yakılan yakıtlardır. Halkın görüşü de bunu doğrulamaktadır. Çünkü kent halkının %85'i kirliliğin ısınma amacıyla kullanılan yakıttan kaynaklandığını belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri