Selenyumdan zengin besinlere örnek olarak;deniz ürünleri ve sakatatlar, kırmızı et, tavuk ve hindi eti, yumurta, ayçiçek çekirdeği ve tam tahıllar verilebilir. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini düzeyi de azalır ve tiroit bezi iltihabı daha sık görülür.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Tiroit iltihabı tedavisinde istirahat çok önemlidir. Yorgunluk ve stres yaratacak faktörlerden uzak durmak gerekir. Tedavi için ağrı kesici ve kortikosteroid ilaçlar kullanılır. Kortikosteroid ilaçlar başlangıçta yüksek doz kullanılıp daha sonra 4-5 günde doz azaltılarak, 1,5-2 aylık bir süreçte uygulanır.
Tiroid hastalığında tüketilmesi gereken besinler şunlardır; Domates, biber, maydanoz, portakal, semizotu, yaban mersini gibi antioksidan bakımından zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir. Böylece bağışıklık sistemi de güçlenir. Selenyum minerali tiroidin normal düzeyde çalışmasını etkileyen bir mineraldir.
Tiroid bezinin normal çalışması için yeterli seviyede iyot gerekiyor. En iyi iyot kaynaklarının;ı iyotlu tuz, deniz ürünleri ile bazı tahıl ve ekmekler olduğu belirtiliyor. Normal besleniyor, özel diyet yapmıyor veya vegan değilseniz ekstra iyot, özellikle de iyot tableti almanız gerekmiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Kanda bir anda tiroid hormonları olması gereken seviyenin çok üzerine çıkar. Aslında bu artış geçicidir; ancak zamanında müdahale edilmezse haftalarca ya da aylarca sürebilir. Hastalık genellikle 6-8 hafta içerisinde iyileşir; ancak bazı kişilerde tekrarlamalar görülebilir ve iyileşme süresi bir yıla kadar uzayabilir.
Tiroidin desteklenmesinde belirleyici bir rol üstlenen A, E, D ve K2 vitaminleri, bu organın fonksiyonlarını yerine getirmesinde kritik bit öneme sahiptir. T4'ü T3'e dönüştüren A vitamini en çok havuç, tatlı patates ve kış kabağında bulunur.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Ceviz sirkesi, aynı zamanda, toplumda çok yaygın olarak görülen haşimato tiroidi rahatsızlığının en doğal çözümlerindendir. Sabahları aç karnına 1 bardak ılık suya 2 yemek kaşığı koyularak ya da gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı sek alınması tavsiye edilir. Ürünümüz ilaç değil, doğal gıdadır.
İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir. İlk devrede hastalığın başlamasıyla birlikte tiroitte bulunan depo halinde bulunan hormonlar kana geçer ve fazla çalışan tiroit bulgularıortaya çıkar.
Hastaların çoğunda tiroid bezindeki iltihap kendiliğinden düzelir ve hormonlar normal seviyeye gelir. Ancak hastaların % 10'nunda devamlı olan yani kalıcı tiroid bezi yetmezliği (hipotiroidi) gelişir. Özellikle iyotlu tuz kullanan veya iyot alan hastalarda hipotiroidi daha sık görülür.
Tiroid bezi tamamı ile veya asimetrik olarak büyümüştür. Hastalarda birden bire gelişen halsizlik, ateş, tiroid glandının bulunduğu bölgede ağrı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı saptanabilir. Geçici hipertroidite bağlı çarpıntı, terleme, titreme, sinirlilik oluşur.
Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir. Tiroitte bulunan nodüller iyota aç olur ve dışarıdan aldıkları fazla iyotu hormona çevirerek aşırı çalışmaya (hipertiroidi) yol açabilirler. Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Tiroid bezi, beyinde yer alan hipofiz bezinin uyarmasıyla harekete geçer. Hipofiz bezi, TSH adlı hormonu salgılayarak tiroid bezinin harekete geçmesini sağlar. Tiroid uyarıcı hormon olarak da bilinen TSH, dolaşım sistemi aracılığıyla tiroid bezine ulaşır ve tiroid bezinin hormon üretimini tetikler.
Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum açısından zengin besinlerdendir.
Tiroit değerlerini düzenler. Eğer düşük ve yüksek tiroid probleminiz varsa rahatlıkla ceviz suyu tüketebilirsiniz.
Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır. Sirkenin geçmişi milattan önce 10000 li yıllara dayanmaktadır.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Tiroid bezinin fazla hormon salgısı ortadan kalkar. Hasta, ameliyat olmadan ya da radyoaktif iyot almadan hastalıktan kurtulmuş olur" diye konuştu.
Kahve ürik asit düzeylerini artırmıyor. Tiroid hastası olanlarda kahve içebilirler tiroid haplarını kahve eşliğinde yutmamak gerekiyor.
A vitamini:
T4'ü T3'e dönüştürmede yardımcı olur, TSH'ı (tiroid uyarıcı hormon) normalleştirir ve tiroit tarafından iyot alımına yardımcı olur. En zengin A vitamini kaynakları havuç, tatlı patates ve kış kabağıdır. Ayrıca ıspanak, lahana ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur.
Öncelikli olarak olarak; kişinin kan bulguları, yaş, boy ve ağırlığına bağlı olarak alması gereken kaloriliyi dengeli olarak öğünlerinde tüketmesi gerekir. Omega-3 kaynağı balık haftada en az 2 kez tüketimi tiroid fonksiyonlarını olumlu etki yarattığı bilinmektedir.
Tiroid hormonları ile B12 vitamin düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamaz iken homosistein değerleri arasında zayıf derecede anlamlı negatif korelasyon saptandı. Sonuç: B12 vitamin eksikliği oluşturan en sık neden ilaç kullanımı ve alım eksikliği olarak tespit edildi.
Tiroid fonksiyonlarını düzenlemek ve tiroid bezini desteklemek için selenyum, çinko, D vitamini, magnezyum, iyot, B12 vitamini, folat ve Omega-3 destekleri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri