Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı). Ancak Türk Genel Kamu Hukuku Doktrininde bu üç unsura ek olarak “kişilik (devletin hukuki kişiliği)” unsuru da eklenmektedir.
Devletin unsurları insan (ulus), top- rak (ülke), egemenlik (devlet gücü/erki) olarak da belirtilmektedir. Bu teoriye üç unsur teorisi denilmektedir. Örneğin Jellinek'in devlet tanımı, üç unsur teorisine göre yapılmış bir tanımdır.
Burada karşımıza üç unsur çıkmaktadır; Millet (birbirine ortak kültür ve/veya etnik köken gibi unsurlarla bağlı insanlar topluluğudur), ülke (belli sınırları olan bir milletin devamlı olarak yaşayabileceği toprak parçasıdır), egemenlik (millet ve ülke üzerindeki yetkilerin tümüdür).
- Seçme ve seçilme hakkının kullanılmasını sağlamak. - Kişi dokunulmazlık hakkının eksiksiz bir şekilde sağlamak. - Ülkenin bölünmez bütünlüğünün sağlanması ve bunun için sınırları korumak.
İlgili 16 soru bulundu
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir.
Devletin ortaya çıkışını temellendirmeye çalışan teoriler genel itibari ile aile teorisi, biyolojik teori, toplumsal sözleşme teorisi, kuvvet teorisi ve ekonomik teori olarak beş sınıfa ayrılır.
Bir devletin kurulması için insan sayısının bir önemi bulunmamaktadır. Ancak bence bir kişinin tek başına bir devletin insan unsurunu oluşturması da mümkün değildir. Bir ulustan söz edebilmek için en azından bir kişiden fazla sayıya ihtiyaç duyulmaktadır.
Bir çok farklı tanımı olmasına rağmen devlet genelde şöyle tanımlanır: Belli bir coğrafya üzerinde bağımsız bir teşkilat kurmuş olan insan topluluğunun oluşturduğu; hukuken bu topluluğu kişileştiren, iç ve dış egemenliğe ve örgütlü zor kullanma tekeline sahip kamu tüzel kişi.
Ülkede yabancının arazi ve emlak edinmesi, salt bir mülkiyet sorunu gibi değerlendirilemez. Toprak, devletin vazgeçilmesi olanaksız temel unsuru, egemenlik ve bağımsızlığın simgesidir. Ülke ile ulus arasında bağlantı vardır.
Eski Türklerdeki devlet yapısının temelinde dört unsur vardır. Bunlar; halk, özgürlük, ülke ve kanundur. Halk, boyların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bağımsızlık, Türklerin büyük önem verdiği bir unsurdur ve bunun için mutlak bir devlet yapısı gereklidir.
Üniter devletlerde, devlet anlayışı ülke, millet ve egemenlik unsurlarından oluşur. Üniter devlette, tek ülke, tek millet ve tek egemenlik vardır. Başka bir ifadeyle üniter devlet, tek bir ülke üzerinde, tek bir milletin, tek bir egemenliğe tâbi olması anlamına gelir.
Jellinek'in devletin üç unsurun bir araya gelmesiyle oluştuğu tezine dayanır. Jellinek'in devlet tanımı: “belli bir ulusu olan, belli bir ülkede yaşayan ve bir devlet gücü (devlet kudreti) ile donatılmış insan topluluğu”dur.
Sosyal devlet; bireylere asgari gelir güvencesi veren, onları toplumsal risklere karşı koruyan, sosyal güvenlik olanağı sağlayan ve yurttaşların tümüne eğitim, sağlık, barınma gibi hizmetleri sunan bir anlayışı ifade etmektedir.
Egemenlik unsuru: Siyasal iktidar unsuru olarak da adlandırılan bu unsur, devletin esas kurucu unsurudur. Belirli bir yeryüzü parçası üzerinde yaşayan insan topluluğunun üstün irade çerçevesinde örgütlenmesidir.
Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleri ile kurduklan bir kurum olmayıp, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır. “Devlet” adlı yapıtında, Platon, “toplum bir tek insandan daha büyük birşeydir'^ diyerek insan ile toplum arasında bir paralellik kurar.
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamıza göre, bir 'sosyal devlettir. Sosyal devlet, genellikle,vatandaşların refah durumlarıyla ilgili olan, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamakla görevli devlet olarak tanımlanır.
Buna göre ülke, devletin subjektif unsuru değil, devlet iktidarının sınırlarını tespit eden objektif bir unsurdur. Maddi ve coğrafi alanı ifade eder. Ülke ve devlet arasında (dominium- hakimiyet) ilişkisi yoktur. Devlet ülkesinde (imperium-emretme) hakkına sahiptir.
“Devlet” kavramını modern anlamıyla (stato) ilk kullanan düşünür, Machiavelli ola muştur. Machiavelli, Prens adlı eserinde, “örgütlenmiş bir güç olarak, kendi bölgesinde üstün ve diğer devletlerle ilişkilerinde bilinçli bir yükselme politikası izleyen siyasal kua rum” anlamında devlet (stato) kelimesinden söz etmiştir.
Devletin ortaya çıkışını temellendirmeye çalışan teoriler genel itibari ile aile teorisi, biyolojik teori, toplumsal sözleşme teorisi, kuvvet teorisi ve ekonomik teori olarak beş sınıfa ayrılır.
Devletin şekli. MADDE 1.- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Siyasi Yapılarına Göre Devletler
bulunmaktadır. Bunlar; Demokrasi, Monarşi, Diktatörlük ve Komünizm'dir.
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olması onun “üniter devlet” olması demektir. Türkiye Devleti, üniter bir devlettir; yani kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgeleri yoktur. "Federatif" yapılar yoktur.
Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder.
Bu görüşe göre devlet, yaşayan bir organizma olarak görülür; bundan dolayı doğal ve biyolojik yasa ve esaslara uygun olarak tıpkı diğer canlı varlıklar gibi kendiliğinden meydana gelmiştir. Bu durumda kendiliğinden meydana gelen devlet doğar, büyür, gelişir ve ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri