Tiroid krizinin en yaygın görülen bulgusu çarpıntıdır. Hastalar kalp bölgelerinde şiddetli bir çarpıntı hisseder. Çarpıntıyla beraber tansiyon yüksekliği gözlemlenir. Damarlarında sertleşme bulunan kişiler tansiyon yükselmesi ve tansiyon değerlerinde düşüş olmaması halinde derhal bir sağlık kuruluşuna danışmalıdır.
Tiroid bezinin normalden fazla hormon salgıladığı hastalık durumudur. Başlıca belirtileri ateş, terleme, ellerde titreme, çarpıntı, aşırı sinirlilik ve zayıflamadır. Ayrıca saç dökülmesi, göz kürelerinde büyüme, diyare de görülebilir.
Tiroid Krizi
Yaşamı tehdit eden ve acil olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmediğinde mortalite -15 kadardır. Tedavide yüksek doz PTU (200-250 mgX 6), iyot ve beta blokerler kullanılır.
Elimizde tiroidden salgılanan hormonları bloke edecek güvenilir ilaçlarımız var. Bunların doğru dozlarda başlanması birkaç gün içinde hastayı rahatlatacağı gibi, iç organları da fırtınanın etkilerinden korur. Daha sonraki süreçte tedaviye ilaçla, radyoaktif iyotla (atom tedavisi) ya da ameliyatla devam edilebilir.
Etyolojide en sık nedenler diffüz toksik guatr (Graves hastalığı), toksik multinodüler guatr ve toksik adenomdur. Önceden depolanmış hormon salınımı veya eksojen alım ile dolaşımdaki aşırı miktardaki tiroid hormonu, tirotoksikoz denen hipermetabolik duruma neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Hastalık genellikle yavaş seyirli olup, bir iki haftada ortaya çıkar ve beş altı hafta, bazen aylarca sürer. Hipertiroidi semptomları genellikle hafif olmakla birlikte bazı hastalarda şiddetli olabilir. Hastalığın ilerleyen döneminde olguların %5'inde hipotiroidi (tiroid hormonların düşük olması) bulguları gelişebilir.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
Hipotiroidi, beyninizdeki serotonin hormonu seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle depresif hissetme, hafızanın zayıflaması, zihnin bulanıklaşması gibi şikayetler oluşmaktadır. Hipertiroidizm ise fazla tiroid hormonu nedeniyle; panik atak, anksiyete ve düşük konsanstrasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Tiroit hastalarının bir kısmı ilaçla tedavi edilirken, bir kısmı da ilaçsız olarak izleniyor. Tiroidin çok ya da az çalışmasına bağlı olarak endokrinoloji uzmanı tarafından düzenlenen tedavilerle olumlu sonuçlar elde ediliyor.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Tiroid fırtınası t3 ve t4 hormonlarının gereğinden fazla ve hızlı bir şekilde kana verilmesi durumudur. Çeşitli sebeplerden kaynaklı gelişen bu durum beraberinde bazı belirtiler açığa çıkar. Kişilerin bu belirtileri göstermesi halinde mutlaka bir endokrinoloji uzmanına danışması gerekir.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Biz hastalarımızda en sık kaygı bozukluğu (anksiyete) ve depresyon görüyoruz. Tabi bu durum daha çok ciddi tiroid hastalıkları olanlarda görülüyor. Bu bulgular tiroid hastalığına bağlı olabileceği gibi, hastamızda daha önceden var olan psikolojik sorunların ortaya çıkması şeklinde de olabilir.
Bu hastalık bilinen klasik psikosomatik hastalık grubunda yer almaktadır. Hipertiroidizm psikolojik ve biyokimyasal değişmelerle belirlenen bir tiroid hormon bozukluğudur.
Tiroid bezlerinin az ya da çok çalışması duygusal durumumuzu da etkiliyor. Az çalışırsa durgun ve isteksiz,çok çalıştığında huzursuz, fazla hareketli olabiliyoruz.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Tiroid bezinin az çalışmasının en belirgin özellikleri ise yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, tükenmişlik, sürekli uyku halidir. Kişinin genel sağlığına zarar veren çok ciddi belirtiler ortaya çıkar.
Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kas ve eklemlerde ağrılar (miyalji) görülebiliyor. Bu durum hastaların gereksiz yere romatizmal testlerden geçmesine, hatta romatizma tedavisi görmesine neden olabilir. Tiroit doğrudan eklem iltihabı yapmaz ama eklemlerde en az iltihaplı artritler kadar ağrıya yol açabilir.
Doktorun haberi olmadan ilaç kesilirse hastalık tekrar alevlenir ve nüks eder. Böylece o zamana kadar yapılan tedavi de boşa gitmiş olur. O nedenle ilaç tedavisi doktorunuza danışılmadan kesilmemelidir. İlaç tedavisi sırasında ateşiniz çıkar ve boğazda ağrı olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Çarpıntı, ellerde ince titreme,sinirlilik, huzursuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, aşırı sıcak basması, iştah artmasına rağmen kilo kaybı, saçların incelmesi, kırılması ve dökülmesi, ishal, gözlerin dışarı doğru çıkması, adet düzensizliği ve kısırlık hipertiroidinin belirtileri arasında yer alır.
Az salgılanması vücut fonksiyonlarını yavaşlatırken, fazla salgılanması ise vücut fonksiyonlarının hızlı çalışmasına sebep olur. Sinirli ve sabırsız kişilerde tiroid bezleri daha fazla çalışabilir! Tiroid bezinin az çalışması nasıl sağlık sorunlarına neden oluyor ise çok çalışması da çeşitli sorunlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri