Bir metal olarak titanyum, yüksek mukavemet-ağırlık oranıyla tanınmaktadır. Oldukça sünek (özellikle oksijensiz bir ortamda), parlak, metalik beyaz renkli, düşük yoğunluklu güçlü bir metaldir. Nispeten yüksek erime noktası (1.668 °C veya 3.034 °F) onu ateşe dayanıklı bir metal olarak kullanışlı hale getirir.
Titanyum, periyodik cetvelin 4. alt gurubunda yer alan, çok sert, gümüşi beyaz renkli, parlak bir elementtir. Ergime noktası 1660°C, kaynama noktası 3287°C, özgül ağırlığı 4,5, atom numarası 22, atom ağırlığı 47,9 dur. Metal halinde kuvarsı çizecek kadar sert ve kırılgandır.
Titanyum sembolü Ti olan 22 atom numaralı kimyasal bir elementtir. Mukavemeti yüksek, hafif, korozyona karşı oldukça dayanıklı ve parlak grimsi bir geçiş metalidir. Alüminyum, molibden, vanadyum gibi elementlerle alaşım yapabilir.
Bir titanyum alaşımının bir ham maddesi olarak titanyum metalin birim fiyatı yüksek değildir, ancak bir titanyum alaşımı üretmek için gereken özütleme işleminin karmaşık olması nedeniyle, işleme ve kaynak tekniklerinin yüksek olması gerekmektedir ve seri üretilmesi zordur Titanyum alaşımının fiyatı da pahalıdır.
Titanyum hafif, güçlü, korozyona karşı dirençli olmakla beraber doğada oldukça fazla bulunan bir elementtir. Titanyum ve alaşımları 30,000 - 200,000 psi (210-1380 Mpa) arasında bir çekme dayanımına sahiptir. Bu değerler çoğu eşdeğer çelik alaşımında sağlanamamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Paslanmaz çelik ile karşılaştırıldığında titanyum vida daha iyi esnekliğe ve oksidasyon direncine sahiptir. Üst düzey ürünlerde ve tıbbi ekipmanlarda kullanılan birçok vida genellikle titanyum vidadır. Ti vida toksik olmayan özelliklere sahip olduğu için insan vücuduna zarar vermezler.
Titanyumun çelikten daha sağlam olduğu çokça söylenilen ancak doğru olmayan bir görüştür. İki metal de çok yakın sağlamlık (kırılmazlık) değerlerine sahip olup, titanyumun çelikten daha üstün olduğu konu; sağlamlık/ağırlık oranıdır.
İlk olarak, gerçek fiyat ne tür bir malzemeye bağlıdır, genel endüstriyel kullanım için CP titanyum sınıf, fiyat ucuz ABD $ 17 / KG, içinözellikle tıbbi kullanım için titanyum alaşımıfiyat 300 $ / kg kadar yüksek olabilir, farklı gereksinimleri, fiyatlar ıraksak.
Fiziki özellikleri. Bir metal olarak titanyum, yüksek mukavemet-ağırlık oranıyla tanınmaktadır. Oldukça sünek (özellikle oksijensiz bir ortamda), parlak, metalik beyaz renkli, düşük yoğunluklu güçlü bir metaldir.
Maden Teknik Araştırma Ege Bölge Müdür Yardımcısı Burhanettin Yüce, Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nin Hastepe Mevkisi'nde titanyum rezervi tespit edildiğini açıkladı Ege Bölge Müdür Yardımcısı Burhanettin Yüce, Alaşehir İlçesi'ne iyi haber verdi.
Titanyum yüzükler ; Çelik gibi dayanıklı ,Alüminyum gibi çok hafiftir.Serttir, çizilmez , oksitlenmez ,paslanmaz ,küflenmez ,kararma yapmaz ve metallerin en iyisidir.
İnsan vücudunda tespit edilebilir miktarda titanyum vardır ve günde yaklaşık 0,8 mg titanyum aldığımız tahmin edilmektedir; ancak çoğu adsorbe edilmeden, içimizden geçip vücuttan atılır. Zehirli bir metal değildir ve insan vücudu büyük dozlarda titanyumu tolere edebilir.
Pasivasyon tabakasına rağmen 880 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklarda oksijenle, 550 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklarda klor ile reaksiyona girer. Titanyum aynı zamanda saf nitrojen ile reaksiyona girer ("yanar"), bu da örneğin işleme sırasında üretilen ısı nedeniyle dikkate alınması gerekir.
Isı ve ışık stabilitesi yüksek olan titanyum dioksit; su ve organik çözgenlerde çözünmemekte, hidroflorik asit ve sıcak derişik sülfürik asit çözeltisinde ise yavaş çözünmektedir. Sahip olduğu yüksek refraktif indeks ve parlak beyazlıktan dolayı, pigmentler için etkili bir opaklaştırıcı olmaktadır.
Titanyum manyetik değildir ve iyi bir ısı ve elektrik iletkeni değildir. Bu ürünler yeterince sağlamdır, son derece hafif ve özel kullanım alanları vardır. Düşük ısı yayma özellikleri, ısıyı eşit şekilde ilettikleri ve yapışmaz özellikleri sayesinde titanyum kaplama ürünler günlük pişirme için uygun hale getirir.
Sert dayanıklı ve aynı zamanda kurşun geçirmez özelliği ile bilinen titanyuma çeşitli silahlarla ateş edildi. Ortaya çıkan sonuç titanyumun kurşun geçirmez yapısını bir kez daha ispatlıyor.
Total Materia veritabanı tüm dünyadaki 4,500'den fazla titanyum alaşım türlerinin özelliklerini 350,000'den fazla metal alaşımı beraberinde barındırmaktadır.
Gıdaları beyazlatmak ve nem tutmak için kullanılan E-171 kodlu titanyum dioksit, artık Avrupa'da üretilen ve satılan hiçbir gıdada bulunamayacak. Yasaklama için gıda sektörüne 6 aylık geçiş süreci verildi. Süreç tamamlandığında, E-171'in diyet yoluyla alımı tüm kıtada sonlanacak.
Titanyum çubuk, kimyasal bir elementtir. Dayanıklı, sert, yükte hafif, gümüş renginden kaynaklı parlak bir yapıya sahiptir. Ayrıca oksitlenmeye karşı sağlam bir yapıya sahiptir. Bunun sonucunda elementin kullanım alanı son derece yaygındır.
Titanyum dioksit, hem yağda hem de suda dağılabilen çeşitli partikül boyutlarında ve kozmetik endüstrisi için belirli derecelerde üretilmektedir.
Titanyum, gümüş renkli, düşük yoğunluklu ve yüksek mukavemetli parlak bir geçiş metalidir. Saf titanyum, yaygın düşük karbonlu çeliklerden daha güçlüdür, ancak %45 daha hafiftir. Titanyum alaşımları, titanyum ve diğer kimyasal elementlerin karışımını içeren metallerdir.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
D sınıfı yangınlar; magnezyum, titanyum, zirkon- yum, sodyum, lityum ya da potasyum gibi yanıcı metallerde meydana gelen yangınlardır. Metal yangınları boğarak söndürülür ve bunun için D tipi kimyasal kuru toz kullanılır.
Titanyum Metaller
Isıl işlem gören çelik çeşitleri gibi zor olmayan bu titanyum çelikler düşük yoğunluklu olan türleriyle bilinir. Demir, vanadyum ve alüminyum gibi dizi element ile alaşımlı olan titanyum türlerinin alaşımları hem güçlü hem de hafif şekilde olduğu bilinir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri