Bankamızca uluslararası standartlara uygun ve şeffaf bir endeks oranı olan TLREF'e (Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı) endeksli kredi türü oluşturulmuştur. Bu kredi türü ile müşterilerimizin faiz indirimi beklentilerini karşılayarak, Türk Lirası cinsinden değişken faizli borçlanma imkânı sunuyoruz.
TLREF, faiz oranına göre sıralanan ve uç değerler atıldıktan sonra kalan işlemlerden hacim ağırlıklı ortalama faiz oranı olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır. a) İlgili iş gününde gerçekleşen tüm Hesaplamaya Dahil İşlemler faiz oranına göre küçükten büyüğe doğru sıralanır.
Mayısa kadar kullandırılan krediler TLREF artı 5 seviyesinde yani yüzde 15 faiz oranı ile tüzel müşterilere sunuldu. Ancak yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın politika faizinde yaptığı artırımlar ile parasal sıkılaştırma TLREF oranlarının da hızla yükselmesine neden oldu.
Şimdi detaylandıralım… Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF), finansal kuruluşlar ve reel sektör firmaları için likit piyasa şartlarında belirlenmiş gerçek işlemlere dayalı bir gösterge faiz oranıdır. TLREF, 17 Haziran 2019 tarihinden itibaren Borsa İstanbul (BIST) tarafından günlük olarak yayımlanmaktadır.
Bankamızca uluslararası standartlara uygun ve şeffaf bir endeks oranı olan TLREF'e (Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı) endeksli kredi türü oluşturulmuştur. Bu kredi türü ile müşterilerimizin faiz indirimi beklentilerini karşılayarak, Türk Lirası cinsinden değişken faizli borçlanma imkânı sunuyoruz.
İlgili 18 soru bulundu
TLREF, finansal kuruluşlar ve reel sektör firmaları için likit piyasa şartlarında belirlenmiş gerçek işlemlere dayalı bir gösterge faiz oranıdır. TLREF, 17 Haziran 2019 tarihinden itibaren BIST tarafından günlük olarak yayımlanmaktadır.
Referans faiz oranlarının, seans esnasında verilen kotasyonların belirli aralıklarla alınarak ortalamasının tespit edilmesi işlemine “Fiksing” adı verilmektedir. Belirlenen faiz oranları Türkiye Bankalar Birliği tarafından ilan edilecektir.
Gecelik repo faizi, bir varlığın bir gün süreyle yapılan repo işleminden kaynaklanan faiz oranını temsil eder. Bu faiz oranı, genellikle ekonomik göstergelere, piyasa koşullarına ve merkez bankası politikalarına bağlı olarak değişir.
TRLIBOR (Türk Lirası Referans Faiz Oranı): 2002'den beri Türkiye piyasalarındaki katılımcı bankalar belirler. 8 farklı vadede, yalnızca TL için belirlenir.
USD LIBOR oranlarının yayınlanmasına 30 Haziran 2023 tarihinde son verilmesi sebebiyle; 3 Temmuz 2023 tarihinden itibaren ABD Doları cinsinden kullandırılan/kullandırılacak kredi işlemlerinde belirlenecek dönemsel faiz oranlarında USD LIBOR yerine CME TERM SOFR oranları kullanılacaktır.
%5 faiz oranı değişimi 500 baz puan; %4,5 faiz oranı değişimi 450 baz puan; %4 faiz oranı değişimi 400 baz puan; %3,5 faiz oranı değişimi 350 baz puan; %3 faiz oranı değişimi ise, 300 baz puan değişimine denk gelmektedir.
Referans Faiz Oranları (“IBOR”), periyodik olarak ilgili otoritelerce kamuya açıklanan ve finansal işlemlerde referans olarak kullanılan faiz oranlarıdır.
Bir yıldan daha kısa vadelerle (1 ay, 2 ay, 6 ay gibi) bankaya yatırılan paranın tam bir yıl için getireceği gelirin (faizin) oranı olarak tanımlanabilir.
Türk lirası referans faiz oranı yani TRlibor yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda finansal iş- lemlerde kullanıcıların bilgisine sunulmuş ve oranları günün belirli saatinde belirlenen Türk lirası faiz oranıdır. Libor kelimesi “London Interbank Offered Rate” yani Londra bankalar arası satış faiz oranı'nın kısaltmasıdır.
REPO (GECELİK) (TRL//ON) 14,59 % 0,00.
Repo, bono ve tahvil benzeri menkul kıymetlerin ileriki bir tarihte geri alınmak koşuluyla satılmasına denir. Bu işlem, risksiz yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerin arasında yer alır. Sabit faiz getirisine sahip olan işlem, paranın oldukça düşük bir risk oranıyla değerlendirilmesini sağlar.
Kısa vadeli bir borçlanma şekli olarak, oldukça güvenli bir yatırım aracıdır. Bunda yatırımcının mülkiyetinde bulunan devlet iç borçlanma senetleri gibi risksiz menkul değerlerin payı büyüktür.
TLREF Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı, finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde değişken faiz göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilecek, Türk Lirası kısa vadeli referans faiz oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak oluşturulmuştur.
Gecelik fonlama faizi Merkez Bankasının gecelik olarak borç almak ya da borç vermek isteyen bankalara yönelik uyguladığı faiz türüdür. Gecelik fonlama faizi ile birlikte Merkez Bankası piyasalarda oluşan kısa vadeli faiz oranlarını, döviz kurlarını etkileyebilmektedir.
Faiz artırımı ile enflasyonun yükselişi durdurulur. Faiz artınca piyasadaki talep azalır, bu da harcama eğilimini düşürür. Meclisin bankalardan para talep etmesi ile yüksek faiz devreye girer, bankalar ise daha çok para toplamak amacıyla müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir.
Dövize endeksli krediler, bir firma lehine tespit edilen kredinin belli bir döviz cinsine endekslenerek, firmalara bu limit dahilinde, ödeme tarihindeki bankamız döviz alış kurları üzerinden TL olarak ödenen kredilerdir.
LIBOR ve EURIBOR nedir? Londra Bankalararası Faiz Oranı (“LIBOR”) ve Euro Bankalararası Faiz Oranı (“EURIBOR”) genellikle krediler ve/veya dış ticaret kredileri de dahil bankacılık ürünleri kapsamında ödenmesi gereken faizin belirlenmesinde kullanılan referans faiz oranlarıdır.
LIBOR, Londra'da her iş gününde yayınlanmakta olan ve ICE Referans İdaresi (IBA) tarafından yönetilen referans faiz oranıdır. LIBOR, 20 panel bankanın beş para biriminde (USD, EUR,CHF,GBP ve JPY) yedi vade aralığı (gecelik, haftalık, 1,2,3,6 ve 12 aylık) için verdiği kotasyonlara dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri