Fabrika inşa ve üretim süreci Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer alan fabrikanın yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020'de başlandı. Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmıştır.
TOGG fabrikası, Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer almaktadır. TOGG fabrikasının yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020'de başlandı. Fabrika sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekaredir.
Yüzde 100 yerli proje
Togg'un fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye'ye ait olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yüz yerli bir proje olduğuna işaret eden Gürcan Karakaş, “Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor.
Bu kapsamda TOGG, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor. Patent alanında TOGG'un TÜRKPATENT'e yapmış olduğu 30'u 2023 yılına ait olmak üzere toplam 72 adet patent başvurusu bulunmaktadır.
Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir.
115'İNDEN 86'SI YERLİ TEDARİKÇİ
TOGG'un 115 tedarikçisinden 86'sı yerlidir. Fikrî mülkiyet hakları yüzde 100 bize aittir'' cevabını verdi.
Bu nedenle, TOGG'un tam anlamıyla yerli bir otomobil olduğu söylenebilir. Ayrıca, TOGG'un geliştirme sürecinde yerli ve yabancı birçok firmadan destek alınmış olsa da, otomobilin tüm tasarım ve mühendislik çalışmaları Türkiye'deki ekipler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Muhittin Şahin tarafından kurulan TOGG markası, Fransa'da 3, 18 ve 25 numaralı ticari marka sınıfları üzerinden 2019 yılında tescillendi. Bu tescil 3. madde tekstil ürünleri, 18. madde deri ürünleri ve 25. madde de çanta ve aksesuar üretimini kapsıyor.
Örneğin mayısta Togg'u teslim alan bir kişi 2 ay bekledikten sonra Togg'unu satabilecekken, yapılacak uzatma ile aracı alan kişi satış için alım tarihinden itibaren 6 ay sonra, 6 bin kilometre yapıp aracı satabilecek.
TOGG, Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli otomotiv projesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, proje kapsamında üretilen aracın yazılımının da yerli olması hedeflenmektedir. Ancak, yazılım alanında dünya çapında öncü firmaların ürünleri kullanılmaktadır.
TOGG İtalya'da mı üretiliyor? Togg CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobilin İtalya'da üretildiğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Karakaş, "Togg yurt dışından alım yapmadı. Bunlar fantezi ürünü, bir anlam veremiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Otomobili Girişimi Grubu (Togg) tarafından piyasaya sürülen T10X isimli tam elektrikli C-SUV, bundan aylar önce "Çin'den araklandı" iddiaları ile gündemdeydi. İddialara göre Togg T10X, aslında Hongqi HS5 ismiyle piyasaya sürülmüş olan otomobilin kopyasıydı.
2-3 hafta içerisinde günde 80'e, temmuz sonu itibarıyla günde 160-170 adetlere ulaşırız. Biz havuz sistemiyle üretim yapmıyoruz.
Togg araçlarının İtalya'dan getirildiği yönünde sosyal medyadaki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Karakaş, "Togg yurt dışından alım yapmadı. Bunlar fantezi ürünü, bir anlam veremiyorum" diye konuştu. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, teslimat tarihlerine ve adedine ilişkin merak edilenleri cevapladı.
2023 Togg Fiyat Listesi
Togg fiyat listesi 2023 yılının Ağustos ayı itibarıyla şu şekilde: Togg T10X V1 RWD (Standart Menzil): 1.227.500 TL. Togg T10X V2 RWD (Standart Menzil): 1.329.500 TL. Togg T10X V2 RWD (Uzun Menzil): 1.563.500 TL.
Togg akıllı cihazlarının bataryalarını üretmek üzere kurulan SIRO hücre teknolojisinin ülkemizde geliştirilmesini ve üretimini gerçekleştirecektir.
Trugo, Togg'un %100 iştirak firmasıdır. Türkiye genelinde yüksek hızlı şarj cihazlarından oluşan şarj istasyonları kurma hedefiyle yola çıkan şirket, bu şarj istasyonlarından oluşan ağı yöneten şarj hizmeti sağlayıcısıdır.
Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin kendi otomobil markasına ihtiyacı olduğunu söylemesinin ardından Togg 2018'de Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ortaklığında kuruldu.
Audi, BMW, Mercedes Benz, Mini, Opel, Porsche, Smart, Volkswagen, Seat ve Skoda sektörde öncü rol üstlenen Alman araba markaları arasında yer alıyor.
Yine de motorun yerlileşmesiyle ilgili şu anda çalışmalar devam ediyor." dedi. "Togg'un Türkiye'den yüzlerce tedarikçisi olduğuna işaret eden Varank, "Üreticilerle yaptığımız görüşmede ilk şartımız araçların yüzde 51'inin yerli olma şartı.
Bizim kamu olarak 30 bin araç alacağımız bu dönemde 2032'ye kadar Togg 1 milyon araç üretecek. Yani aslında üreteceği araçların yüzde 97'sini piyasaya satacak, yüzde 3'ünü biz kamu olarak almış olacağız.
Diğer önemli parça olan batarya yurtdışından alınıyor. Ancak batarya üretim tesisi Siro kuruluş aşamasında. Aracın elektrik motoru da Bosch'dan temin ediliyor. Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor.
Türkiye'nin otomobili TOGG projesinde çalışmak için 27 Türk mühendis yurt dışından vatanına döndü. 2022'nin sonunda seri üretim bandından inmiş olacak yerli otomobil için ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerin de aralarında olduğu 12 ülkeden gelen mühendisler, projede çalışmaya başladı.
Volkswagen Golf, Passat ve Tiguan, Ford Focus, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi Almanya'da üretilirken Volkswagen Polo, T-Roc, Skoda Octavia ve Opel Corsa, diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bu kadar yerli üretime rağmen 6 ayda Alman pazarında satılan araçların %37'si bu ülkede üretilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri