Türkiye'nin yerli otomobili TOGG daha iç piyasaya sürülmeden Çinli bir firma
Türkiye yerli ve milli otomobil TOGG'u konuşurken, araca rakip Çinli elektrikli marda ülkemize geliyor. Geely'nin Baidu ortaklığıyla yeni Ji Yue markası altında elektrikli araçlar üreteceği açıklandı.
Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde açıldı. Gemlik'te şantiyede 1.850'den fazla kişi görev yaptı. Gemlik'teki Togg fabrikasında 14 bin 500 ton çelik montajı yapılan boya tesisinde, 33 bin metrekare çatı panel montajı ve 16 bin 734 metrekare abs kör kalıp montajı yapıldı.
Yerli ve Milli gururumuz Togg T10X akıllı cihazı düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 16,7 kWh, uzun menzilli batarya ise 16,9 kWh değerinde elektrik tüketir, muadil bir SUV ise 100 kilometrede ortalama 7 litre dizel yakıt tüketir.
Yerli otomobil TOGG dizaynı çalıntı mı? sorusu ise, genel olarak merak edilen bir konudur. İç tasarımındaki motiflere bakılırsa, çalıntı olması söz konusu değildir. Ancak, pek çok ülkeye otomobil tasarlayan Pininfarina'nın yaptığı çalışmaların birbirine benzer nitelikte olması mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
TOGG, Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli otomotiv projesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, proje kapsamında üretilen aracın yazılımının da yerli olması hedeflenmektedir. Ancak, yazılım alanında dünya çapında öncü firmaların ürünleri kullanılmaktadır.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
KATALOG DEĞERLERİNE GÖRE KİLOMETRE BAŞI ÜCRET 1,3 LİRA
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
6 AY 6 BİN KM KOŞULU
Örneğin mayısta Togg'u teslim alan bir kişi 2 ay bekledikten sonra Togg'unu satabilecekken, yapılacak uzatma ile aracı alan kişi satış için alım tarihinden itibaren 6 ay sonra, 6 bin kilometre yapıp aracı satabilecek.
TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı. Şirket 25 Haziran 2018'de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak kuruldu.
Togg ve Farasis Energy ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan ve 'Rekabetçiliği destekleyecek stratejik teşvikler' kapsamında 30 milyar liralık teşvik alan Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri A.Ş 2031 yılı itibarıyla yıllık 15 GWs hücre, 20 GWs batarya paketi üretim kapasitesine ulaşacak.
Tasarımı İtalyan, bataryası Çin, motoru Alman olan #TOGG yerli ve mill... TikTok.
Motoru Alman Bosch firmasından tedarik ediliyor. Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
Yüzde 100 yerli proje
Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75'ini Türkiye'den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51'e karşılık geliyor.
Yerli otomobil TOGG, evde şarj edilebilecek.
Togg, tek şarjda kaç kilometre yapıyor? Bakan Varank'tan cevabı merakla beklenen soruya yanıt: Bizim kullandığımız 530 km gidiyor - Son Dakika.
TOGG'un gerçekten performansı çok iyi. 100 kilometreye 7 saniyede ulaşmayı başardık. Özellikle de belli bir alanda süspansiyon testlerine baktık. Virajlardaki dönüşlerine baktık.
Togg Akıllı Cihaz Mühendisi Eren Uyanık, Togg'u şarj etmenin yollarını anlattı. Uyanık, "İlk ve en basit yol şarj kablosu kullanmak. Bu sayede otomobilinizi elektrik olan her yerde şarj edebilirsiniz. Bunu için şarj kablonuzu otomobilin bagajından çıkartıp önce prize sonra otomobile takmanız yeterli" dedi.
2023 Togg Fiyat Listesi
Togg fiyat listesi 2023 yılının Ağustos ayı itibarıyla şu şekilde: Togg T10X V1 RWD (Standart Menzil): 1.227.500 TL. Togg T10X V2 RWD (Standart Menzil): 1.329.500 TL. Togg T10X V2 RWD (Uzun Menzil): 1.563.500 TL.
88,5 kWs batarya kapasitesi bulunan 523 kilometre uzun menzilli Togg'un da şarj maliyeti 707.1 lira olacak ve kilometre başına harcadığı enerji de 1,35 lira olarak gerçekleşecek. Hemen tüm şarj istasyonlarında aracınızın şarj işlemi bitmesine rağmen hala istasyona bağlı durumdaysa ekstra bir ücret alınır.
İlk yerli otomobilimiz TOGG'un motoru Almanya'dan, Bataryası Çin'den, şasi sistemleri İngiltere'den alınacak. Aracın tasarımını ise İtalyan mühendisler yapacak.
Koreli LG üretiyor. 3 ayrı kıtada üretilen elektrik motoru ve aktarma parçalarını kullanıyor.
Hangi parçaları yabancı? Son zamanlar da sıkça karşımıza çıkan yerli otomobil TOGG'un parçalarının bir kısmı ülkeye ait iken bir kısmı da yurt dışından gelmektedir. Bu duruma bakıldığı zaman, bazı parçaların yerli olurken bazı parçaların yurt dışı girişli olduğunu söylemek mümkündür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri