ÇÖZGER raporu olanlardan ikinci kategori ve üzerinde özel gereksinimi olanlar, raporda yer alan kategorilerin karşılığında %40 ve üzerinde engelli sayılmaktadırlar. Aşağıda bu kategoriler hakkında bilgi verilmiştir. Bahsedilen bu raporlara sahip olanlar; isterlerse engelli kimlik kartı çıkartabilirler.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler Engelli Kimlik Kartını Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek alabiliyor.
(2) Bu Yönetmelik, erişkinler için sağlık kurulu raporuna göre engel oranı en az %40 olan bireylere veya çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklara engelli kimlik kartı verilmesini, Ulusal Engelli Veri Sistemi oluşturulmasını ve Ulusal Engelli Veri ...
*Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler 'Engelli Kimlik Kartı'nı, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Hizmet Merkezi'ne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneğiyle müracaat ederek alabiliyor.
Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
İlgili 45 soru bulundu
2.423 kişinin başvuru süreci ise devam ediyor. Vatandaşlar engelli kimlik kartına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkinden başvuruda bulunabiliyor.
Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden engelli bireyler ücretsiz faydalanabiliyor. Ayrıca tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında yüzde 20 indirim sağlanıyor. Konut vergisi muafiyeti 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
beyaz kart; sadece istanbul'da geçerli ücretsiz seyahat kartıdır.. belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, metrobüs, tramvay, nostaljik tramvay, metro ve şehir hatları vapurlarında ücretsiz seyahat etmenizi sağlar (ido a.ş.'nin deniz otobüslerinde geçmez).. başka bir fonksiyonu yoktur...
evet, başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığının verdiği kartla maçlara ücretsiz girebiliyorsunuz.. kartınız varsa dış görünüm önemli değil, bizler için açılan özel kapılardan kartımızı göstererek girebiliyoruz..
Engelli raporu ücretli mi, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesi Usul ve Esasları kapsamında; engelli raporuna başvuran kişilerin “engelli çıkmaması durumunda” ve engel oranının yüzde 1 çıkması halinde (Engelli kabul edilip) kişilerden ücret alınacağını ortaya koymuştur.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik uyarınca verilmiş olan kartlar, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerlidir.
Çözger raporu ile engelli maaşı alma konusu, özel gereksinimli çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardandır. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
Yönetmeliğe göre bireylere (Sadece çocuk / 18 yaş altı) artık “Sağlık Kurulu Raporu” değil “ÇÖZGER” verilecektir. Bu rapor ile amaç, çocukların sağlık, eğitim, rehabilitasyon, sosyal, ekonomik haklardan ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır.
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
*İdaremiz, sayaç ayrımı yapılmış veya müstakil aboneliği bulunan, engellilik seviyesinin % 40 (yüzde kırk) ve üzerinde olduğunu raporla belgelendiren engellilerin konutlarına % 50 (yüzde elli) indirimli su vermektedir.
“Ağır engelli'' ibareli raporu olanlar, bir refakatçisi ile birlikte ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile, sadece yaşadıkları şehirde değil farklı şehirlerde de yararlanabilecek.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri