180 kW Gücündeki Şarj Cihazları Kurulum İçin Hazır! Konu hakkında Trugo sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda şu açıklamaya yer verildi: “Togg kurucu ortaklarından Vestel'in Türkiye'de, Trugo'ya özel ürettiği 180 kW gücündeki şarj cihazları kurulum için hazır.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), bir yandan ilk modeli olan C-SUV'un seri üretimine hazırlanırken diğer yandan kendi şarj istasyonu ağını kurma konusunda adımlar atıyor. Şirketin Trugo markasıyla EPDK'ya yaptığı şarj ağı işletmeci lisansı başvurusuna onay verildi.
Bugün Togg'un sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntüler ile Vestel tarafından özel olarak üretilen şarj ünitelerinin hazır olduğu duyuruldu. 180 kW DC şarj kapasitesine sahip cihazlar, Zorlu Holding'e ait elektrikli araç şarj ağı ZES'te de kullanılan 'EVC03 High Power' isimli üniteyi temel alıyor.
Togg, Trugo markasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yaptığı başvuru sonucu şarj ağı işletmeci lisansını aldı.
🔋 E-Şarj Alanına Yatırım Yapan Şirketler
Enerjisa Enerji (ENJSA), Eşarj markasıyla 263 halka açık noktada, 170'i hızlı şarj soketi olmak üzere 494 şarj soketi ile Türkiye'nin ilk ve en hızlı elektrikli araç istasyon ağı konumunda yer alıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Şarj istasyon ağı kurabilmek adına Trugo markası ile birlikte önemli adımlar atan Togg, son zamanlarda şarj istasyonlarına yaptığı yatırımlarla dikkatleri çeken Shell ile iş birliğine gitti. Ülkemizin yerli elektrikli otomobil projesi olan Togg ile ilgili detayları geçtiğimiz dönemlerde pek çok kez sizlere aktarmıştık.
TürkŞarj, Elektrikli Araç Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 49 yıllığına verilmiş Şarj Ağı İşletmeci Lisansı'na sahip bir markadır.
Geçtiğimiz aylarda Vestel imzalı Trugo şarj cihazları için yeni bir girişim açıklanmıştı. İmzalar atıldıktan kısa bir süre sonra ilk Vestel Trugo şarj cihazları kurulum için hazırlandı.
TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı. Şirket 25 Haziran 2018'de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak kuruldu.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Togg CEO'su Gürcan Karakaş, Siro'nun Türkiye'yle birlikte çevre ülkelerde de otomotiv ve otomotiv dışı sektörlerde iş ortağı olacağını belirtti. Togg'un da bataryasını üretecek Togg-Farasis ortaklığıyla kurulan Siro'nun fabrika temeli bugün atılıyor.
TOGG'un şarj istasyon ağı için kurduğu TruGo markası, geçtiğimiz ay ilk şarj ünitesini Gemlik Tesisi'ne kurup testlere başlamıştı.
Özellikle,otomobilin ana parçalarından biri olan motorun Almanya'da üretildiği bilinmektedir. Şu zamanda üretilen yerli otomobil TOGG'un yüzde 51'i yerli iken geri kalanı yabancı üretimdir. Fakat ilerleyen zamanlar da yerlilik oranının yüzde 65 olması hedef alınmıştır.
Ortalama olarak 300 kilometrelik bir menzili prize takılı şarj kablosuyla 24 saatte, duvara monte şarj istasyonunda 3 ila 6 saatte, yüksek performanslı DC şarj istasyonunda ise 30 dakikadan kısa bir sürede elde edebilirsiniz. Togg akıllı cihazınızı elektriğe ulaşılabilen her yerde güvenle şarj edebilirsiniz.
88,5 kWs batarya kapasitesi bulunan 523 kilometre uzun menzilli Togg'un da şarj maliyeti 707.1 lira olacak ve kilometre başına harcadığı enerji de 1,35 lira olarak gerçekleşecek. Hemen tüm şarj istasyonlarında aracınızın şarj işlemi bitmesine rağmen hala istasyona bağlı durumdaysa ekstra bir ücret alınır.
Yerli otomobil TOGG, evde şarj edilebilecek.
Motoru Alman Bosch firmasından tedarik ediliyor. Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
Türkiye'nin yerli otomobili TOGG, 29 Ekim'de yapılacak tören ile banttan indirilecek. Yerli otomobil hakkında soru işaretlerini gidermek üzere açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu bildirerek, 2025 yılı için de yeni hedefi duyurdu.
Öte yandan gelişmelerle ilgili TOGG ortaklarından Anadolu Grubu, Vestel ve Turkcell'den KAP'a yapılan açıklamalarda TOGG'daki paylarının yüzde 23'e yükseldiği duyuruldu. TOGG'daki ortakların payı ilk etapta yüzde 19'du. TOBB'un şirketteki payı da yüzde 5 olarak açıklanmıştı.
Zorlu Enerji 2018'de kurduğu ZES (Zorlu Energy Solutions) markasıyla Türkiye'de, 'electrip' markasıyla ise Avrupa'da elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarını sürdürüyor.
"Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC, 2 bin 228 adet DC noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada.
VESTEL elektrikli araç şarj istasyonları %100 yerli üretimdir. Elektrikli araç sahibiyseniz ya da elektrikli araç satın almayı düşünüyorsanız, evinize veya iş yerinize elektrikli araç şarj istasyonu kurdurabilirsiniz.
İştirakımız olan KGY Yönetim İnşaat Hizmetleri A.Ş. firmamız Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Ağına ve İşletmeci Lisansına sahip yurt içi yerleşik Green Şarj İstasyonları Kurulum A.Ş firması'nın %70 hissesini satın almıştır.
Elektrikli araç şarj istasyonu işletmecisi Estasyon, EDPK'dan aldığı Şarj Ağı İşletmesi Lisansı onayı ile 2022 yılında Bor Holding çatısı altında kuruldu.
Türkiye çapında bu yıl başında 1719 olan şarj istasyonu sayısı 3 bin 790'a, 3 bin 81 olan şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1'e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Haziran 2023 sonu itibarıyla Türkiye genelinde 27 bin 476 adet şarj edilebilir elektrikli araç bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri