Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Safra taşları, tedavi açısından bulundukları yerlere göre safra kesesi ve safra kanallarındaki taşlar olmak üzere iki bölümde incelenir. Safra kanallarındaki taşlar ameliyat ihtiyacı olmadan “Endoskopik” yöntemle tedavi edilebilirken, kesedeki taşlar için kapalı ya da açık cerrahi yöntemle ameliyat gereklidir.
Safra kesesindeki 1 santimetrenin altındaki taşlar; Safra kesesinin ana safra kanalına bağlandığı yeri tıkayıp safra kesesi iltihabına, Safra yollarına düşerek bu yollarda iltihaba veya. 12 parmak bağırsağına dökülürken ortak kanal olarak kullandığı pankreasın iltihabına yol açabilirler.
Oraya sıkışan taş safra kesesindeki safranın hızla iltihaplanmasına, safra kesesinin armut gibi kocaman büyümesine, hatta deli karın içine akmasına neden olabilir. Buna akut denir. Hastanede yatarak tedavi edilip ardından derhal ameliyat edilmesi gerekir.
Safra kesesi içeriği ana safra kanalı adı verilen kanala boşalır. Safra kesesindeki taşlar ana safra kanalına düşerek bu kanalı kısmen veya tamamen tıkayabilirler. Bu durumda safra bağırsağa akamaz ve vücutta birikir. Bunun sonucunda tıkanma tipi sarılık ortaya çıkar.
İlgili 34 soru bulundu
Böbreklerde oluştuktan sonra idrar kanalına düşen üreter taşları, dayanılmaz bir ağrıya neden olarak yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Farklı nedenlerle oluşan üreter taşları; cinsine, büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre farklı yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Taşın üreteri tıkamasına bağlı böbrekte şişme (hidronefroz) meydana gelmişse 2 haftaya kadar doktor gözetiminde düşmesi beklenebilir. Bu süreden sonra ise hidronefroz böbreğe kalıcı zarar vermeye başlar.
Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Ancak taşların kese içinden hareket ederek safra yoluna düşmesi ile kişinin günlük yaşamı ciddi derecede olumsuz etkilenir. Karın ağrısı, safranın akışındaki tıkanıklığa bağlı sarılık veya iltihap oluşumu görülebilir.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki böbrek taşları bol su tüketimi, egzersizlerle kendiliğinden düşebilir. Doktor kontrolünde kullanılan üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileri ile de böbrek taşı düşürülebilir. Ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları ameliyat ile böbreklerden temizlenebilir.
Genel olarak 4 mm altındaki taşlar kendiliğinden düşer. Bununla birlikte, özellikle ağrı oluşması durumunda farmakolojik tedavi yöntemlerine de başvurulur. Üreter taşının 4 mm-10 mm arası büyüklükte olduğu durumlarda ise taşın kendiliğinden düşme olasılığının yarı yarıya olduğu söylenebilir.
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
İşlem yaklaşık 30 dakika sürer. Kalan parçalar aletler yardımıyla vücuttan çıkarılabilir ya da küçük parçalar idrar yoluyla vücuttan atılması için yerinde bırakılabilir. Ufalanmış taş parçaları, işlemden sonraki gün ve haftalarda idrardan kolayca geçmelidir. Çoğu hasta aynı gün evine dönebilir.
Safra kesesi taşının bu şekilde belirti vermesi acil müdahale gerektiren bir durumdur. Safra kesesinin anatomik yapısı ve / veya taşların boyutu ile alakalı olarak taşlar safra kesesinden hareketlenerek ana safra kanalına düşer ve safra akışına blok yapar.
Safra Kesesi Taşı Kaç cm Olursa Ameliyat Gerekir? Şikayete yol açmayan safra kesesi taşı doktorun kararına göre ameliyat edilmeyip yalnızca takip edilebilir Ancak 2,5 santimden büyük safra taşı var ise safra kesesinde kanser görülme riski artabilir bu yüzden de ameliyat edilmesi önerilir.
Safra kesesi taşı, çoğu durumda ameliyat gerektirir. Safra kesesi taşı kırılarak vs. düşürülmeye çalışılmaz. Çünkü daha küçük parçalara ayrılan taş pankreas kanalını etkileyip pankreatit denen pankreas iltihabına yol açabilir.
Eğer çıkışı tıkamış olan taş bir şekilde (vücut hareketi vb.) yerinden oynar ve geçiş yolu açılırsa safra kesesi boşalır ve sorun ortadan kalkar. Çok büyük oranda olayların gelişimi bu şekilde olur.
Safra kesesi taşları pankreatik kanala geçerek burada tıkanıklık oluşturabilir. Bu durum pankreatit olarak ifade edilen pankreasın iltihaplanması ile sonuçlanabilir. Pankreatit gelişimi sonrasında kişide ani ve yoğun bir karın ağrısı meydana gelir.
Bu sorunun cevabını vermeden önce önemli bir gerçeği vurgulamak gerekir: Safra taşları bir sebep değil, bir sonuçtur. Safra taşlarının ortaya çıkmasının nedeni safra kesesinde bir sorun olmasıdır. Dolayısıyla, esas nedeni ortadan kaldırmadan, safra kesesi taşlarını kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Safra kesesi taşı düşürmenin doğal bir yolu söz konusu değildir. Bu taşları yok etmek için safra kesesi ameliyatı ile cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Safra kesesindeki taşların en sık oluşturduğu sorun ağrı veya hazımsızlık, şişkinlik ve geğirti hissidir. Safra kesesinde taş bulunanlar için en sık rastlanan risk bu taşların sebep olabileceği bir iltihabi atak geçirmektir ki bazen acil ameliyat gerekecek kadar ciddi olabilir.
Kanala düşen böbrek taşı nasıl alınır? Üreterorenoskopi denilen yöntem ile idrar yapılan delikten girilerek mesane ve daha sonra kanala ince optikler yardımı ile ulaşılır ve daha sonra içerisinden lazer gönderilerek taş hedef alınır ve gözle görülemeyecek küçük parçalarına ayrılır.
Lazer le taş kırma işlemi böbrekten çıkıp kanala düşen taşlar içinde yapılabilmektedir. Buradaki tek ve önemli fark kullanılan görüntülem aletinin rijit yani bükülemez olmasıdır. Bu yöntemlede taşlar lazer vasıtasıyla kırılabilir.
Böbrekteki taşların idrar yolunu tıkaması ve idrar kesesine idrarı taşıyan yol olan üreterlere ilerlediğinde ise, taşın seviyesine göre şiddetli, bazen dayanılmaz yan ağrısı, bulantı, kusma, karında şişkinlik, kasığa vuran ağrı, sık idrara çıkma gibi şikayetlere sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri