Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti. Bunları duyan 'ilk defa yarısından fazlası yerli olan' bir araba üretildi zannedebilir.
Togg CEO'su Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor. Ancak batarya fabrikası Siro bitince bu oran çok daha yükselecek.
Bu nedenle, TOGG'un tam anlamıyla yerli bir otomobil olduğu söylenebilir. Ayrıca, TOGG'un geliştirme sürecinde yerli ve yabancı birçok firmadan destek alınmış olsa da, otomobilin tüm tasarım ve mühendislik çalışmaları Türkiye'deki ekipler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bu kapsamda TOGG, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor. Patent alanında TOGG'un TÜRKPATENT'e yapmış olduğu 30'u 2023 yılına ait olmak üzere toplam 72 adet patent başvurusu bulunmaktadır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise bu eleştiriye ''TOGG otomotiv sektörünü ve tedarik endüstrisini kökten dönüştürme potansiyeline sahip müstesna bir projedir. TOGG'un 115 tedarikçisinden 86'sı yerlidir. Fikrî mülkiyet hakları yüzde 100 bize aittir'' cevabını verdi.
İlgili 40 soru bulundu
Audi, BMW, Mercedes Benz, Mini, Opel, Porsche, Smart, Volkswagen, Seat ve Skoda sektörde öncü rol üstlenen Alman araba markaları arasında yer alıyor.
TOGG İtalya'da mı üretiliyor? Togg CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobilin İtalya'da üretildiğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Karakaş, "Togg yurt dışından alım yapmadı. Bunlar fantezi ürünü, bir anlam veremiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir.
Muhittin Şahin tarafından kurulan TOGG markası, Fransa'da 3, 18 ve 25 numaralı ticari marka sınıfları üzerinden 2019 yılında tescillendi. Bu tescil 3. madde tekstil ürünleri, 18. madde deri ürünleri ve 25. madde de çanta ve aksesuar üretimini kapsıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milli ve yerlik elektrikli otomobil TOGG'un üretim sürecine ilişkin bilgi verdi. Bugüne kadar 800'ün üzerinde TOGG üretildiğini belirten Bakan Kacır, yıl sonuna kadar 20 bin, 2032'ye kadar ise 1 milyon araç üretileceğini söyledi.
Paylaşılan rakamlara göre Türkiye'de üretilen motorlu taşıtların yerlilik oranı, yüzde 61 olarak kayıtlara geçti. Bu oran, 2022 yılında yüzde 56 olarak açıklanmıştı. Yani otomotiv sektöründeki yerlilik artmış oldu.
Volkswagen Golf, Passat ve Tiguan, Ford Focus, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi Almanya'da üretilirken Volkswagen Polo, T-Roc, Skoda Octavia ve Opel Corsa, diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bu kadar yerli üretime rağmen 6 ayda Alman pazarında satılan araçların %37'si bu ülkede üretilmiş.
SANAYİ Bakanlığının yayınladığı raporda ticari vasıta ve traktör üreticileri de yer alıyor. Örneğin Alman Mercedes'in Aksaray'da ürettiği Actros markalı kamyonun yerlilik oranı yüzde 19 seviyesindeyken, Hoşdere'de ürettiği otobüslerin yerlilik oranları ise yüzde 50'ler civarında.
Türkiye'nin yerli otomobili TOGG, 29 Ekim'de yapılacak tören ile banttan indirilecek. Yerli otomobil hakkında soru işaretlerini gidermek üzere açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu bildirerek, 2025 yılı için de yeni hedefi duyurdu.
"Yüzde 51 yerlilik oranı ile başlayacağız"
Karakaş, fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait "bağımsız ve özgür" olan TOGG'da yerlilik oranına ilişkin olarak, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre ülkemizde binek otomobilde yerlilik oranı yüzde 19,6 ile yüzde 66,3 arasında değişiyor.
Bu plan ise TOGG'un 2 motorlu versiyonunu kapsamış oluyor. Örneğin 160 kW motor gücündeki TOGG için fiyatı vergisiz olarak 700.00 TL altında ise yüzde 10 ÖTV alınacak. Yüzde 18 KDV oranı uygulanmasının ardından araç 908 TL'ye satışa çıkmış olacak.
TOGG'un motoru Bosch Alman, bataryası Çinli Siro oradan gelecek. Araç entegrasyonunu Alman Edag tarafından yapılacak. Şasi sistemini İngiliz Mira'dan alıyor, tasarımını da İtalyan Prinfarina yaptı."
Trugo, Togg'un %100 iştirak firmasıdır. Türkiye genelinde yüksek hızlı şarj cihazlarından oluşan şarj istasyonları kurma hedefiyle yola çıkan şirket, bu şarj istasyonlarından oluşan ağı yöneten şarj hizmeti sağlayıcısıdır.
App Store, Google Play ve App Gallery üzerinden kullanıma sunulan Trumore uygulamasını indiren veya Togg websitesi üzerinden Tru.ID oluşturan her bir tekil kullanıcı, nakit ya da kredi kartı aracılığıyla cüzdanlarına aktardıkları 60 bin TL ön ödemeyi yaparak, çekiliş sürecine katılmaya hak kazanacak.
TÜRKİYE'nin yerli otomobili Togg, Elazığ'daki ilk sahibi öğretmen Turgay Akgün'e teslim edildi.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) ile bir Çin şirketi olan Farasis'in ortaklığında kurulan SIRO, Gemlik'te batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuracak.
1.563.500 TL
Togg kaç lira? Togg fiyatı ne kadar? diye merak eden yurttaşlar için 310 kilometre menzil ve 160 kilowatt motor gücüne sahip olan başlangıç paketinin fiyatı 953.000 lira olarak ilan edildi. Aynı modelin uzun menzil imkanı sunan en pahalı opsiyonu ise 1.215.000 lira olarak alıcılarının beğenisine sunuldu.
İlk yerli otomobilimiz TOGG'un motoru Almanya'dan, Bataryası Çin'den, şasi sistemleri İngiltere'den alınacak. Aracın tasarımını ise İtalyan mühendisler yapacak.
Türkiye'nin Otomobili Girişimi Grubu (Togg) tarafından piyasaya sürülen T10X isimli tam elektrikli C-SUV, bundan aylar önce "Çin'den araklandı" iddiaları ile gündemdeydi. İddialara göre Togg T10X, aslında Hongqi HS5 ismiyle piyasaya sürülmüş olan otomobilin kopyasıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri