TOGG'un motoru Bosch Alman, bataryası Çinli Siro oradan gelecek. Araç entegrasyonunu Alman Edag tarafından yapılacak.
Dolayısıyla TOGG motorunun hangi marka tarafından üretildiğinin cevabı Bosh olarak karşımıza çıkıyor. TOGG'un motoru Bosch adlı Alman markası iken, bataryası Çin menşeli Siro şirketine ait. Araç entegrasyonu da Alman Edag markası tarafından üretiliyor.
TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, 'yerli otomobil TOGG' ile ilgili olarak “Batarya yerli olacak. Türkiye'de üretilecek” dedi ve "Bosch bunu herkesten daha iyi yapıyor. Bizim üretim ölçeğimizde yapmaktansa almak daha iyi" dedi. TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobilde Alman motoru kullanılacağını açıkladı.
İlk yerli otomobil olan TOGG'un tamamen yerli malı olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü otomobil parçalarının bir kısmı yerli üretim iken bir kısmı da yurt dışından gelmektedir. Özellikle,otomobilin ana parçalarından biri olan motorun Almanya'da üretildiği bilinmektedir.
TOGG, Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli otomotiv projesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, proje kapsamında üretilen aracın yazılımının da yerli olması hedeflenmektedir. Ancak, yazılım alanında dünya çapında öncü firmaların ürünleri kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Üretim. Araç, 2020'de Gemlik, Bursa'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir arazide inşasına başlanması ve 2021'de tamamlanması planlanan bir fabrikada üretilecektir. İlk aracın 2022'de banttan çıkması ve satışa başlanması planlanmaktadır.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir.
Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
Gemlik'teki Togg fabrikasında 14 bin 500 ton çelik montajı yapılan boya tesisinde, 33 bin metrekare çatı panel montajı ve 16 bin 734 metrekare abs kör kalıp montajı yapıldı. Tesisteki üretim hattı boya tanklarının yerleştirilmesi tamamlandı.
Sonuç olarak, TOGG'un yerli bir otomobil olduğu açıktır. Yerli otomobil tanımına uygun olarak, otomobilin tasarımı ve mühendislik çalışmaları Türkiye'deki ekipler tarafından gerçekleştirilmiştir. Yurt dışından bazı parçaların tedarik edilmesi ise, yerli otomobil tanımında bir sorun oluşturmamaktadır.
Tasarımı İtalyan, bataryası Çin, motoru Alman olan #TOGG yerli ve mill...
Elektrikli yerli otomobil Togg'un yurtdışında üretildikten sonra Türkiye'ye yabancı plakalı tırlarla getirildiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Bu yıl içinde 28 bin araç üretmesi planlanan Togg'un Bursa'nın Gemlik ilçesindeki fabrikasından yeni görüntüler geldi. Üretimi başladığı günden bu yana muhalefetin hedefinde olan, çeşitli iftiralarla karalanmaya çalışılan ve İtalya'da üretildiği öne sürülen Togg'un fabrikasında yoğun bir mesainin devam ettiği görüldü.
Ancak batarya üretim tesisi Siro kuruluyor. Aracın elektrik motoru da dünyadaki tüm elektrikli otomobil üreticilerinde olduğu gibi Bosch'dan temin ediliyor. Togg CEO'su Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor. Ancak batarya fabrikası Siro bitince bu oran çok daha yükselecek.
Togg'un CEO'SU Mehmet Gürcan Karakaş, geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalarda, Togg'un motorunun Almanya'dan getirtileceğini bildirmişti.
Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg, tasarımıyla, duruşuyla ve üretim aşamalarıyla izleyicileri büyülemeye devam ediyor. Togg'un Bursa'daki fabrikasını gezdik.
Yerli otomobil Togg'da teslimat tarihi bu sefer de ay sonuna ertelendi. Senelik üretim planları uzun süredir hazır olan Togg projesinde erteleme nedeninin 'talep fazlalığı' olduğu bildirildi.
Ortaklıktan çekilmesinin sebebinin sağlık sorunları olduğunu ifade eden Kıraç, projeye Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ile girdiklerini vurgulamış.
Volkswagen Golf, Passat ve Tiguan, Ford Focus, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi Almanya'da üretilirken Volkswagen Polo, T-Roc, Skoda Octavia ve Opel Corsa, diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bu kadar yerli üretime rağmen 6 ayda Alman pazarında satılan araçların %37'si bu ülkede üretilmiş.
YERLİLİK ORANLARI
Hyundai'nin yerlilik oranı yüzde 66, Fiat yüzde 58'e ulaşmış. Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında.
Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve eşi Esra Varank'ın yanı sıra Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Togg ortakları Tuncay Özilhan, Bülent Aksu, Fuat Tosyalı, Ahmet Nazif Zorlu ile Togg ve Siro çalışanları katıldı.
Togg Teknoloji Kampüsü'nün kapasitesi yılda 175 bin. 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor. 2023 yılında 28 bin adet üretim olacak ve 2026 yılında yeni akıllı cihazların aile katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 175 bin adede ulaşacak” diye konuştu.
Şirketten yapılan açıklamada, "SUV ve Sedan tasarımlarımız Avrupa Birliği'nden sonra şimdi de Çin Patent Kurumu tarafından TOGG adına tescillendi. Sırada yeni kıtalar var" denildi. TOGG'un tasarımlarının Avrupa haricinde Çin'de de tescillenmesi ayrı bir öneme sahip.
2⃣ TOGG'un tanıttığı yerli otomobilin tasarımının çalıntı olduğu iddiası gündemde. İtalyan Pininfarina şirketi ile işbirliği yapıldığı bilgisi doğru, ancak tasarım ve teknik özellikler Şanghay'da tanıtılan konsept araçla birebir aynı değil.
Togg CEO'su Gürcan Karakaş ile Özel Röportaj - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri