Tok gözlü DEYİMİ AÇIKLAMASI Mala, paraya, yiyeceğe düşkün olmayan; cömert.
Sizin için örnek cümlelerle birlikte derledik. Aç gözlü deyimi maddi şeylere aşırı düşkün olan bireyleri tanımlamak için kullanılır. ''Haris'' ve ''Tamahkar'' sözcükleri de bu deyim ile aynı anlama gelir.
Açgözlü deyimi, mal ve her türlü şey için doymak bilmeyen ve elindekilerle yetinmeyen kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Açgözlü deyiminin, elindekilerle hiçbir zaman yetinmeyen ve her zaman daha fazlasını isteyen kişilere yönelik olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Gözü dalmak deyiminin açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bilgi paylaşılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Gözü üzerinde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye, bir kimseye sık sık bakarak ne durumda olduğunu kontrol etmek, dolayısıyla kötü bir sonuca meydan vermemeye çalışmak.
İlgili 38 soru bulundu
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak. “Kadıncağız iki gözü iki çeşme ağlayıp duruyormuş.”
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yatak yorgan yatmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Akla Karayı Seçmek, iki anlamlı bir deyimdir. Genellikle bir işi zamanında ve tam olarak istenildiği gibi tamamlamak için çekilen sıkıntıyı anlatmak için kullanılır. Deyim aynı zamanda bir şeyin sonuçlanmasını beklerken tedirgin olmak demektir.
Tok gözlü DEYİMİ AÇIKLAMASI
Mala, paraya, yiyeceğe düşkün olmayan; cömert.
[1] Bir şeyin uzun süren yokluğu açlık ve doyumsuzluk duygusuna iter insanı; bu insan hiç doymamış, aç kalacakmış gibi davranır; gözü nesnelerde kalır, o nesneleri kaybedecek sanısına kapılır.
Ayrıca yüzsüz ve gözü doymayan kişilere de arsız kişi denmektedir.
YÜZ GÖZ KELİMESİNİN ANLAMI
Biriyle gereksiz yere, aşırı derecede senli benli olmak` anlamındaki yüz göz olmak deyiminde geçen bir sözdür. Yüz göz kelimesi bitişik yazıldığında yazım hatası olur. Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Cevap. güvenmemek: "Azarlayıp adam olmazsın sen nafile... Gözüm hiç su içmiyor senden." -O. Kemal.
Sağ baş yastık istemez atasözü günlük hayatta sık sık kullanılan bir atasözüdür. Sağlığı yerinde olan bir insanın durup dururken yattığı pek görülmez. Eğer yatmak istiyorsa, bilin ki o hastadır. Mutlu, yaşama sevinci ile dolu ve sağlıklı olan insan durup dururken başını yastığa koymak istemez.
SAĞ (SAĞLAM) BAŞ YASTIK İSTEMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Sağlam insan durup dururken yatmak istemez eğer istiyorsa hasta olduğu düşünülmelidir.
[1] Sağlam insan durup dururken yatmak istemez.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
Daha çok mecaz anlamları ile kullanılan, gerçek anlamdan uzaklaşmış birden fazla sözcükten oluşan kalıplaşmış söz gruplarına da deyim denir. Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir.
İki eli (birinin) yakasında olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ahrette, hesap gününde ondan davacı olmak; hakkını istemek.
[1] Çok kızmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri