Erkek kuzular, İlkbahardan başlayıp sonbahara kadar meralarda otlatılır. Meraların geniş ve zengin olması gerek. Büyük kuzu sürüleriyle, ucuz bir besi sonunda, her toklu 50-55 kiloya ulaşır. Kuzular 6 aylıktan sonra daha yavaş büyürler.
Toklu Besi Yemi hayvan başı günlük 200-300 gr ile başlanılarak en aza bir haftalık alıştırma periyodunda günlük 100-150 gr artışlarla hayvanların tüketim seviyesine çıkılmalıdır. Hayvancılık işletmelerinde genel prensip olarak kaliteli kaba yemler tercih ve temin edilmelidir.
Kuzu Eti ve Özellikleri
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir.
Damızlık ve kasaplık kuzularınızda 4 ayda 45-55 kg canlı ağırlığa ulaşarak maksimum kazanç sağlayın! Dikkat: %100 Bitkisel, Yüksek Protein İçerir.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir. Önce kuzu büyütme yemine azar azar besi yemi katılır.
İlgili 27 soru bulundu
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
Yoğun Besi programı: Toklular, en yüksek canlı ağırlık artışı için kesime kadar Toklu yemine %20-30 tahıl karıştırılarak sınırsız beslenmelidir. Kaba yem en az 0,5 kg. verilmelidir. Damızlık programı: Toklu başına günde 350 gr. Toklu yemi 100-150 gr.
Belli yaşa gelmeyen hayvanlar kurban olmuyor. Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir.
Besiye çekilen kuzuların erken ve sağlıklı gelişmelerini sağlar. TRAKYEM kuzu besi yemi protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu besi yemi ile birlikte verilecek iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca ile yüksek performans sağlanır.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
Yağlı kuyrukludur. Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
ENTANSİF (YOĞUN) KUZU BESİSİ:
En uygun besi olup, dört aylığa kadar olan besi şeklidir. Genç kuzuların entansif besisinde kuzular 300-350 gr'lık ortalama günlük canlı ağırlık artışıyla, 4 aylık olduklarında 35-40 kg canlı ağırlıkta olmalıdırlar.
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir. Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Süt kuzuları 1-2 aylıkken kesiliyor ve çok lezzetli oluyor. Ayrıca çabuk da pişiyor. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar Ocak - Mayıs ayları arasındadır.
Ø Bu beside amaç kuzuların günlük 300 - 350gr'lık ağırlık artışlarını ve 4. Ayın sonunda hayvanların ortalam 35 – 40 kg canlı ağırlığa ulaşmalarını sağlamaktır. Son tüketici için ideal yumuşaklık, tat, koku, renk ve lezzetteki kuzu eti bu şekilde elde edilebilir.
Kurbanlık koyun fiyatları 2023 yılında 6 bin 250 TL'den başlayıp 12 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. VEKALETLE KURBAN KESİM FİYATI NE KADAR? Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof Dr.
Günlük canlı ağırlık artışının 250-300 gr arasında olması yeterlidir.
TRAKYEM toklu besi yemi 7.aydan 12.aya kadar olan tokluların beslenmesinde kullanılan bir yemdir. TRAKYEM toklu besi yemi dengeli protein, enerji, vitamin ve mineral içeriği ile tokluların gereksinim duyduğu besin maddelerinin tamamını karşılar.
Kuzuların besiye alınma yaşlarının genellikle 2-3 ay, besi süresinin ise yaklaşık 56-84 gün aralığında olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri