Tolere, herhangi bir durumun bazı nedenlerden dolayı engellenmesi veya yaşanmaması durumudur.
TDK Sözlük Anlamı
TDK'da yer alan tolere etmek kelimesi hoş görmek ve tahammül etmek anlamındadır.
Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar.
Kelimenin doğru yazılışı ise tolere şeklinde olmalıdır. Ayrıca tolere kelimesi katlanmak ya da tahammül etmek anlamlarında kullanılabiliyor. Kısacası tolere kelimesi tolere şeklinde yazılıyor. Tolere kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım biçimi tolere olmaktadır.
Fransızca tolérance "tahammül" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca tolérer "kaldırmak, tahammül etmek" fiilinden türetilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Telora montajı; çok basit bir çerçevenin dörtlenmesi işlemidir.
Tahammül kelimesi tek başına kullanılabileceği gibi genelde tahammül etmek şeklinde de kullanılır. Tahammül etmek ise bir duruma, zorluğa ve kötülüğe karşı sabır gösterme anlamına gelir. Bir duruma karşı dayanma, direnç gösterme, yükü üstlenme olarak da açıklanır.
MTD (maksimum tolere edilebilir doz) genellikle denemenin durdurulduğu doz, serideki gelecek en düşük doz veya en son dozun bazı kesiri olarak tanımlanır.
tırt: 'vasat, layıkıyla olmayan, işe yaramayan' şeklinde anlamlar ihtiva eden bu nadide kelime dilimizdeki yerini günden güne pekiştirmektedir. kurnazlık, sinsilik, yalancılık ağlarıyla örülmüş beyhude çırpınışlardaki bi boka yaramayan hal ve hareketlerin tümüne arkadaşlar arasında 'tırtlık' diyoruz.
TOLERANS NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''tolerans'' olarak yazılır.
TDK'ya Göre Ekarte Kelimesi Sözlük Anlamı
TDK'ya göre ekarte etmek, rakibi saf dışı bırakmak anlamında kullanılıyor. Konu dışında tutmak anlamında da kullanılan bir kelimedir.
Gıda intoleransına yol açan en sık gıdalar içinde buğday ekmeği, lahana, soğan, bezelye/fasulye, süt, baharatlar, yağ/kızarmış gıdalar ayrıca kahve gibi içecekler karşımıza çıkmaktadır.
Gıda intoleransı testi için hastadan kan alınıyor ve alınan kan laboratuvarda inceleniyor. Bu inceleme sırasında pek çok farklı besin bileşeninden hastanın hangilerine karşı duyarlılığı olduğuna bakılıyor. Bu testin sonucunda hastanın hangi besine hangi seviyede ne kadar duyarlı olduğu ortaya çıkıyor.
Türkçede halk arasında özellikle hoşgörü sınırı şeklinde ifade etmek mümkündür. Yani bir kişinin herhangi bir duruma karşı gösterdiği sabır olarak da dile getirilebilir.
(bir kişiye, bir düşünceye) katlanma, (bir düşünceyi) kaldırma, (birini, bir düşünceyi) çekme.
Gıda duyarlılığı (tolerans bozukluğu, intolerans), bazı besinler ve içeriklerine karşı tüketimlerinden sonra gelişen olumsuz reaksiyonlardır.
zıpır, yerinde durmayan anlamlarına geldiğini kabul ediyoruz fakat bu tanım dahi az kalır. sevgi belirtisi olarak ifade edildiği gibi kavga sırasında da aşağılamak için kullanılır.
Hal ve hareketleri kaba olan, görgüsüz ve cahil kişilere hırt denir. Söylenen her söze kolayca inanan, saf ve budala kişiler için de aynı sözcük kullanılır.
Titr kelimesi TDK'ya göre, san anlamına sahip olan bir kelimedir.
NOAEL (No Observed Adverse Effect Level – Hiçbir Olumsuz Etkinin Görülmediği Düzey): Kronik toksisite çalışmalarında, deney hayvanlarında hiçbir olumsuz etkinin görülmediği en yüksek maruz kalma düzeyidir.
(Doz: bir defada verilen ilaç miktarıdır, bir gün boyunca verilmesi önerilen miktar günlük doz diye adlandırılır.)
İlaç dozunun belirlenmesinde en sık kullanılan yöntem hastanın klinik olarak verdiği cevabın ölçülmesidir. Hastanın klinik olarak verdiği cevabı ölçmek için en iyi uygulama yolu Dİ sürekli infüzyondur. •İlaçlar tek yada tekrarlanan dozlarda uygulanırlar.
Acılar karşısında sağlam durmak, dayanıklılık göstermek, dayanma gücünü yitirmemek, metin olmak, acılara direnmek anlamına gelmektedir.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
Teyit etmek sözcüğü TDK'da doğrulamak anlamında belirtilen bir kelime çeşididir. Günümüzde doğrulamak anlamında kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri