BT çekim süresi taranacak alanın boyutuna göre değişse de çoğunlukla birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer. Yapılan çekim sonrası hiçbir kısıtlama olmaksızın hasta günlük yaşamına devam edebilir. Bazı çekimler ilaçlı olarak yapılabilir. Buna ilaçlı tomografi denir.
İşlem genellikle 20 ila 30 dakika sürer. Ağrılı değildir, gürültülü değildir ve anestezi gerektirmez. İlaçlı Tomografi Nasıl ve Neden Çekilir?
Tomografi işleminin ne kadar sürdüğüyle alakalı genel geçer bir süre aralığı vardır. En az bir dakika en fazla yarım saat gibi bir süre söylenebilir.
Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi. Hangi cihaz kaç ayda denetlenmeli? * Mamografi: 3-6 ayda veya yılda bir. * Dijital röntgen: 3-6 ayda bir.
Öncelikle tomografi çekiminden önce bol ve rahat giysiler giyilmelidir. Görüntü alımlarını engelleyecek küpe, piercing vb. nesnelerin vücuttan uzaklaştırılması gerekmektedir. Kontrast maddesi uygulanmadan çekilecek tomografi için başka bir hazırlık yapılması gerekmemektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Tomografi tetkiki damardan ilaç uygulanarak yapılacak ise 4-6 saat açlık sonrası yapılmalıdır. İlaç verilmeyen durumlarda işlem tok karnına da yapılabilmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi işlemi yapılmadan birkaç saat önce yeme ve içme bırakılmalıdır. Giysilerin bir kısmı veya tamamı çıkartılarak hastane önlüğü giyilmektdir. Bu sırada görüntü kalitesini engelleyebilecek kemer, mücevher, piercing, saç tokası, takma diş ve gözlük gibi metal nesneleri çıkartılır.
Ortalama olarak on gün içerisinde hastalar sonuçlara ulaşabilir. Sonuçlar çıktıktan sonra hemen E-Nabız uygulamasına düşmeyebilir. Böyle durumlarda hastaların birkaç gün beklemesi gerekebilir. Ancak acil durumlarda hastalar hastanelerine ulaşarak da sonuçları alabilme şansına sahiptirler.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
1 TOMOGRAFİ 442 RÖNTGENE BEDEL
Dünya Savaşı'nda Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanlarla eş seviyede olduğu belirtildi.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır. Doktor, bir kontrol randevusunda sonuçları hastayla paylaşır.
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz. Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür. Ayrıca düşük olasılık olsa da hastalarda yan etki olarak boğazda ya da vücudun başka bölgelerinde şişkinlik, böbrek sorunları ve nefes darlığı görülebilir.
Akciğer Tomografi Ne Kadar Sürer? Tomografi cihazları kullanılarak çekilen akciğer tomografisi yaklaşık 15-20 dakika içerisinde tamamlanır. Hızlı bir şekilde işlemin bitmesi için hastanın öncelikle tomografiye uygun hale getirilmesi gerekir.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Radyasyon Aldıktan Sonra Ne Yemeli? Röntgen cihazlarından alınan X ışını, fazla dozda alındığında zararlı olabilir, düşük dozda sağlığı tehdit etmez. Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Öncelikle hasta kontrast maddeyi dama yoluyla aldıktan sonra kola yayılan bir sıcaklık hissi ile ağızda metalik bir tat alabilir. Kısa süreli olan bu etki 1-2 dakika içerisinde yok olacaktır.
Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir. Çay, kahve, sigara içilmemeli, sakız çiğnenmemelidir.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
İlaçlı bt için hastaya damar yolu ile kontrast sıvısı tatbik edilir. Batın tomografisi çekimi için hastanın üzerindeki eşyalar çıkartılır. Duruma göre mevcut elbiseleri yerine hastane elbisesi giydirilir.
Daha çok kanser taramalarında kullanılan renkli ilaçlarının yan etkileri bulunduğuna, bunların böbrek yetmezliği ya da başka sistematik hastalıklara neden olabileceğine dikkati çeken Arslan, böyle bir tetkikin yapılması durumunda ise kişilerin bol su içerek vücuttan bunların bir an önce atılmasını sağlamaları ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri