İlk kullanıldığında karbon tozu ile çalıştırılan tonerler, zamanla onun yerini polimer maddeler almıştır. Toner mürekkebi içerisinde demir oksitten tutun, balmumuna kadar birçok madde barındırır.
Bu toz da içinde yaklaşık 30 farklı kimyasal maddenin birleşmesinden oluşmuştur. Ana maddesi karbon elementi olan tonerin içindeki toz sürekli solunduğunda solunumla ilgili ciddi rahatsızlıklara yol açar. Baskıda parlaklık sağlamak için içeriğine balmumu katılırken kağıda yapışması için eklenen madde reçinedir.
Toner Tozunun yaklaşık 30 farklı kimyasal karışımdan oluşturulmuştur. Toner tozunun içerisinde en çok karbon elementi vardır. Karbon tozu uzun süreli solunduğunda, ileriki zamanlarda (15-20 yıl) solunum yolu hastalıklarına yol açar bu yüzden evde yapılması sağlıklı değildir.
Eğer seyrek sayıda baskı alıyorsanız mutlaka daha düşük kapasiteli tonerleri tercih etmelisiniz. Tonerler, gıda gibi tüketilebilir bir ürün olmadığı için bu ürünlerin ömrü daha uzundur. Tonerin ömrü iki yıl olarak belirlenmiştir. Yazıcı toneri bu tarihten sonra donmaya ve kurumaya başlayacaktır.
Toner tükenmeye başladıktan sonra bir toner kartuşun baskı kalitesi ilk takıldığı zaman ki gibi koyu ve net olmaya bilir. ve kartuş bittiğinde, yazıcınızın tonerin bittiğini size uyarı göndererek değiştirmesini hatırlatır bu uyarıyı gördüğünüzde artık yazıcınızdan baskı alamazsınız.
İlgili 42 soru bulundu
Toner nedir derseniz, karbon esaslı mürekkep tozlarıyla çalışan yazıcı parçasıdır. İlk kullanıldığı dönemlerde karbon içerikli tozlar kullanılan bu yazıcı tonerlerinde, sonraları polimer kullanılmıştır. Lazer yazıcı olarak da adlandırılan tonerli yazıcı içerisinde bulunan toner ve bileşenleriyle kâğıda baskı yapar.
Dolum yapılan tonerlerde zamanla ömürlerini tamamlamaktadır. Kurumsal firmalar olası baskı bozukluklarını riske atmayıp orjinal toner tercihlerini sürdürmektedir. Boşalan tonerlerde geri dönüşüme bizlere ulaşmaktadır. Sizde topladığınız boş toneri bizlere satabilirsiniz.
OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) kartuşlar: Genellikle 3-5 kez doldurulabilir. Uyumlu kartuşlar: 2-4 kez doldurulabilir. Yeniden üretilmiş kartuşlar: 1-3 kez doldurulabilir.
Baskı sayıları, kağıt üzerindeki mürekkebin yoğunluk durumuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama bir kartuş ile 500 sayfalık baskı alabilirsiniz.
Bir tonerin dolum kapasitesi yaklaşık olarak 50 gram olarak belirlenir. Dolayısı ile 1 kg toner tozu ile 20 adet dolum yapabilmeniz mümkündür.
Ortalama olarak 120 gram toner tozu bir dolum işlemi için yeterlidir. Bu noktada almış olduğunuz toner tozunun yazıcınıza uyumlu olmasına dikkat edin.
1 kg toner tozu, 10-12 dolum yapılmasına olanak sağlar. Bu da ortalama 100 bin sayfa siyah beyaz baskı yapabileceğiniz anlamına gelir.
Kartuş ve Toner Atıklar; Tehlikeli Atık Sınıfında
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Atık toner kutusunu yeniden kullanmayın. Atık toner kutusunu ateşe atmayın. Patlayabilir. Toneri dökmemeye dikkat edin.
Boş kartuş ve tonerler, geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanır ve yeniden doldurulabilir veya yeniden üretilebilirler.
Kısacası şöyle denilebilir; bazı markaların tonerlerini yeniden doldurup kullanabiliyorken bazılarının ise, bittikten sonra çöpe atıp yenisini almak gerekiyor. Çünkü, bu tür yazıcılarda, çipli bir sistem ile dolum veya muadil gibi kendi ürünleri olmayan tonerleri kullanamamaktasınız.
Muadil toner kullanımı tıpkı orijinal tonerde olduğu gibidir. Bazı muadil tonerlerde toner tozu bitiminde muadil toner dolumu yapılabiliyor. Muadil tonerlerde uygun işçilik ve ham maddenin bir araya getirilmesi sayesinde verimli biri çıktı alabilirsiniz.
Kartuş ve Toner Arasındaki Fark Nedir? Kartuşlar sıvı içerir ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar tarafından kullanılır. Toner toz halinde mürekkebi kağıt üzerine lazer yazıcılar tarafından kullanılır. Bir kartuşunun içindeki mürekkep, sahip olduğunuz kartuşa bağlı olarak boya bazlı veya pigment bazlı olabilir.
Lazer yazıcı toneri çipli ise baskı adedi azaldığını “toner az” uyarısı verir. Çipsiz tonerle de ise mürekkep bir an da bitebilir. Baskı adedi fazlaysa ve tonerin doluluk oranı %40'ın altındaysa baskı sırasında bitme ihtimali yüksektir. Baskıların silik çıkması, tonerin bittiği anlamına gelir.
Gösterge çubuğu değerleri tahmini toner seviyeleri olup, gerçek toner seviyesinden biraz farklı olabilir. Göstergenin alt çubuğu sabit bir şekilde yandığında ve toner seviyesi göstergesi sarı ışıkla sürekli yanıp söndüğünde, yazdırma işlemi daha fazla toner eklenene kadar durur.
Toner partikülleri, yazıcı içerisinde bulunan fırında 180-200 derece arasında ısıtılarak kâğıt üzerine yapıştırılmaktadır. Standart bir tonerden sayfanın %5 doluluk oranında 2000 sayfa baskı elde edilebilmektedir.
Dünya'da atık toner geri dönüşüm şirketleri uzun yıllardır bulunmalarına rağmen, yinede tonerlerin % 90'ı çöpe karışmaktadır, oysaki çoğu toner ve kartuşlar geri dönüştürülebilmektedirler. Atık Toner kartuşların geri dönüşümü birincil hammadde kullanımını azaltmakla birlikte doğal kaynakları korumaktadır.
Toner dolumu için birkaç temel araç ve malzeme gerekir. İlk olarak, uygun toner tozu seçmek önemlidir. Bu toner tozu, yazıcı, lazer yazıcı veya fotokopi makinenizle uyumlu olmalıdır. Ayrıca, bir toner dolum kiti veya dolum talimatlarına sahip olmanız da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri