Tonik Boyun Refleksi: Doğumdan 3 - 4 hafta sonra belirgin şekilde görülebilir. Bu refleksin 3 - 4 ay sonra azaldığı gözlemlense de bazı bebeklerde uykudayken 2 - 3 yıl daha sürebilir.
Tonik ense refleksi
Yatan bebeğin başını aniden bir tarafa çevirdiğinizde, o tarafta kol ve bacakta dışa açılma, gerilme, karşı tarafta çekilme görülmesidir. Bebek adeta eskrimci pozisyonu alır. Doğumdan 3-4 hafta sonra daha belirgin olur.
Tonik labirent refleksi yerçekimine karşı vücudun dik durmasını sağlar. Yüzükoyun yatan çocukta ayaklar fleksiyon durumunda ve karın altında, kollar da fleksiyonda ve göğüs hizasında durur. İlk 6 hafta içinde azalır ve ilk 3 ay içinde kaybolur.
Paraşüt Refleksi
8. aydan itibaren gözlemlenir ve ömür boyu sürer.
İlgili 45 soru bulundu
4.2. Galant Refleksi:
Doğum esnasında ve doğumdan sonraki 4-6 aylık süreçte kaybolur. Galant refleksi doğum sürecinde bebeğin doğum kanalından aşağı doğru ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
7-Landau refleksi: Bebek yüzüstü durumda iki el ile gögsünden tutularak yavaşça kaldırıldıgında baslangıçta sadece basını kaldırır, sonra sırtını ve bacaklarını gerer, sırtı konkav bir duruma gelir. İlk bir yıl içinde dört faz halinde görülen bu refleks, en karakteristik görüntüsüne altıncı ayda ulaşır.
Tonik Boyun Refleksi: Doğumdan 3 - 4 hafta sonra belirgin şekilde görülebilir. Bu refleksin 3 - 4 ay sonra azaldığı gözlemlense de bazı bebeklerde uykudayken 2 - 3 yıl daha sürebilir.
Galant Refleksi bebeğin doğum esnasında doğum kanalından dışarı doğru hareket etmesini sağlar.4-6 ay aralığında da normal gelişim sürecini izleyen bebeklerde kaybolması beklenir. Aksi durumda kuvvetli beyin felci şüphesi duyulabilir.
Tonik labirent refleks: Yer çekimine karşı vücudun sabit kalmasını ve kas tonusunu uyararak sağlanan reflekslerdir. Bu refleks, bebeğin vücudunun dik durmasını sağlar. Tonik göz refleksi: Taraf kaslardan ve boyundan gelen uyarılara vücudun ve gözün birbirine göre durumunu belirleyen reflekslerdir.
"Bebeğin doğumuyla görülen arama-emme refleksi, tamamen beslenme içgüdüsüyle ortaya çıkar.
Moro refleksi 6 aydan daha uzun süre geçmiş olmasına rağmen hala kaybolmamışsa bazı gelişimsel sorunların işaretçisi olabilmektedir; Refleks, dışarıdan herhangi bir uyaran olmadan, özellikle ilk 3 aydan daha büyük bebeklerde uyanıkken kendi kendine ortaya çıkıyorsa ağır beyin lezyonuna işaret edebilir.
Asimetrik tonik boyun refleksi (ATBR), gebeliğin 18. haftasında ortaya çıkmaya başlayıp doğumdan sonraki 6. ayda kaybolması beklenen olağan bir reflekstir. Yenidoğanın başı bir tarafa çevrildiğinde o taraftaki kolunun ve bacağının gerinip uzaması eylemini tanımlar.
İlkel reflekslerden Tonik boyun, Moro, yakalama, adımlama ve Babinski refleksleri en meşhur olanlardır. Bebeklik döneminde ilkel reflekslerin görülmesi gibi kaybolması ve yerini istemli hareketler bırakması da nörolojik gelişim için bir o kadar önemlidir.
Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeye iyi kavraması çok önemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılarda çıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır.
Elle Yakalama (Palmer) refleksi, bebeğin avucuna herhangi bir nesneyle dokunduğunuzda onu sıkıca yakalaması ve tutmasıdır. Bu kavrama hareketi yaklaşık 3 ila 4. ay dolaylarında ortadan kalkar.
Tonik boyun refleksi;
Yaşamın ilk altı haftasında belirgindir. Üçüncü aydan sonra kaybolur.
Moro ya da diğer adıyla “sıçrama” refleksi, yenidoğanlarda ve bebeklerde, eller bükülü haldeyken kolların aniden yana, bacakların ise dışarıya doğru savrulduğu, boynun uzadığı ve hemen peşinden kolların yeniden bir araya getirildiği otomatik ve istemsiz reflekstir.
Oral arama (Rooting) ve emme (sucking) refleksleri dudakta deri ile mukoza birleşim yerine ağzın her iki yanından, üst veya alt uçlardan dokunulduğunda bebeğin arama ve emme reaksiyonu göstermesidir.
Prosedür. Hastanın metakarpo-falengeal eklemi dorsifleksiyona getirilip orta parmağı, işaret ve orta parmak arasına alınır ve ani şekilde fleksiyon yaptırılır. Hastanın aynı elinde başparmak fleksiyonu ve adduksiyonu olduğunda yanıt pozitif kabul edilir.
Maseter refleksi: Alt çeneye konan parmak üzerine vurularak alt çenenin kapanma cevabının elde edilmesidir. Hayatın ilk günlerinde zayıf alınabilir. Glabella refleksi (nazo-palpebral, Mc Carty refleksi): Glabellaya vurulduğunda kısa süre ile göz kırpıştırmadır. YD'da bu süre uzun olabilir.
Doğumdan sonraki süreçte başlayan moro refleksi ilk üç aydan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Beşinci aydan sonra refleksten alınan yanıt giderek azalır ve zamanla refleksten yanıt alınamaz. Moro refleksi altıncı ayla birlikte tamamen kaybolur.
Babinski bulgusu, ayağın iç yüzünün künt bir cisimle uyarımıyla ayak başparmağının normalde yaptığı fleksiyon hareketi yerine ekstansiyon hareketi yapmasına denir. Bu bulgu çoğu zaman üst motor nöron hastalığını gösterir.
Plantar Refleks Nedir? Plantar refleks, Palmar reflekse benzer. Tıpkı bir bebeğin avucunun arka tarafına vurduğumuzda elin (Palmar) açılması gibi, bebeğin ayağının içine (Plantar) vurduğumuzda veya bastırdığımızda ayak bükülür veya kıvrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri