Bademcikler, boğazın arka kısmında sağ ve sol tarafta bir tane olacak şekilde bulunan yapıdır ve bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir. Özel yapısı ve içerisinde bulundurduğu hücreler sayesinde ağız ve burundan vücuda giren zararlı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar.
Tonsilit (bademcik iltihabı), boğazın her iki arka bölümünde iki oval şekilli doku yastığı olan bademciğin iltihaplanıp şişmesidir. Bademcik enfeksiyonu anlamına gelen tonsilit, bakteri ve virüslerin vücuda girmesiyle meydana gelir.
Doktorlar, bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) antibiyotik ilaçlarla tedavi eder. Antibiyotikler reçete gerektirir. Antibiyotikler genellikle yaklaşık 10 gün boyunca yolla oral (ağız yoluyla) alınır.
Tonsillit veya tonsilit, bademciklerden birinin ya da her ikisinin birlikte iltihaplanması durumudur. Tonsilit, sıklıkla virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondur fakat bakteriler de bademciklerde iltihaba neden olabilir.
Boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokudan oluşan organlardır. Lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi, bademcikler de bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Tonsilit genelde virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tonsilitin en sık görülen sebeplerinden biri, boğaz enfeksiyonuna yol açan Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türüdür. Farklı tür bakteriler de tonsilite neden olabilir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır. Penisiline veya penisilin gurubu ilaçlara alerji varsa, başka grup antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde rahatlama başlar.
Yatak istirahati: Hastanın istirahat etmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. İyileşmeyi hızlandırır. Tuzlu su ile gargara: 8 çay kaşığı (237 mililitre) ılık suya 1 çay kaşığı (5 mililitre) sofra tuzu karıştırılarak hazırlanan çözelti ile gargara yapmak, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir.
Kulak Burun Boğaz hekimin uygun gördüğü durumlarda tuzlu su ile gargara yapılabilir. Bazı durumlarda bademciğin tamamen alınması da önerilmektedir. Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır.
Tonsillitin belirtileri arasında boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, halsizlik, boyunda şişlik ve bademciklerin kızarması bulunur. Tonsillit vakaları hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
Bademcik enfeksiyonları beta mikrobu ile oluyorsa ateş, boğazda kızarıklık, bademcikler üzerinde eksudasyon ve kriptlerin (beyaz plaklar) oluşması, boyun bölgesinde şişlik, kanda beyaz küre yüksekliği ön plandadır. Burun akıntısı, ses kısıklığı ve öksürük ise hastalığın daha çok viral kaynaklı olduğunu gösterir.
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Boğaz iltihaplarında ateş genellikle 5 gün içinde düşer, bunu takiben boğaz şikayetleri de azalır. Antibiyotik tedavisi genellikle 10 günde tamamlanır.
Akut tonsillitin sık görülen belirtileri arasında halsizlik, kırgınlık, güçsüzlük hissi, ateş, üşüme ve titreme hissi, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, kulak ağrısı, eklemlerde ağrı, ağız kokusu, ses değişiklikleri, boğaz içerisi ve bademciklerin kızarık ve şiş görülmesi sayılabilir.
Gargara: Tuzlu su ile kuvvetlice yapılan gargara; bademcik taşının neden olduğu rahatsızlığın hafifletilmesini ve taşın atılmasını sağlar. Bunların yanı sıra tuzlu su, ağız kimyasının değişmesine neden olduğundan kötü kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
KBB hastalıkları; kulakları, burnu, boğazı, baş ve boyun bölgesini etkileyen hastalıklardır. Bunlar arasında rinit (nezle), tonsilit (bademcik enfeksiyonu), orta kulak iltihabı, farenjit, kulak çınlaması ve işitme sorunları bulunmaktadır.
Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler. Bademcik taşları evde çıkmazsa veya çok büyükse doktora başvurulmalıdır.
Bademcik taşları; besin kalıntıları, mukus ve bakteri birikimi gibi nedenlerle bademcikler üzerinde oluşan sert yapılı birikimlerdir. Bazı durumlarda herhangi bir rahatsız edici semptoma neden olmazken, bazı bademcik taşlarında ise ağrı, boğazda tahriş, yutkunma güçlüğü, ağızda kötü koku gibi sorunlara yol açabilir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Çocuklar arasında yetişkinlerden olduğundan çok daha yaygındır. Bademcik iltihabının kendisi bulaşıcı değildir. Fakat, iltihaba neden olan virüs ve bakteriler bulaşıcıdır. İnsanların bademcik iltihabına neden olan patojenlerin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için alabileceği birçok önlem vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri