Bunlar, pharynx'de bulunan tonsilla pharnygea ve tonsilla tubaria, dil kökünde bulunan tonsilla lingualis ve boğazda arcus palatoglossus ve arcus palatopharyngeus arasında bulunan tonsilla palatina'dır.
Tonsillit (Bademcik İltihabı)
Bademcikler (palatin tonsiller), ağız boşluğunun en gerisinde, dilin arka kısmında, boğazın her iki yanında yer alan bağışıklık sisteminin bir parçası olan organlardır. Vücuda giren bazı mikroorganizmalar, bademciklerin koruyucu etkisine rağmen yok edilemez ve bademcik içinde çoğalırlar.
Tonsilla palatina, timus ve diğer sekonder lenfoid organ olan dalak ve lenf düğümlerinden daha sonra gelişmeye başlar (Gaudecker ve Miiller-Hermelink 1982). Tonsilla Palatina'nın gelişimi fetal hayatın üçüncü ayın başlarında ikinci faringeal poşun ventral bölümünden başlar.
Boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokudan oluşan organlardır. Lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi, bademcikler de bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar.
3-Tubal tonsil (Gerlach bademciği , tonsilla tubaria): 2 tanedir , geniz bölgesinde östaki kanalı ağızlarında bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Tonsillit, kısaca bademciklerin iltihaplanması şeklinde tanımlanabilir. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen yaygın bir çocukluk hastalığıdır; fakat gençlerde ve yetişkinlerde de rastlanır. Bademcikler, boğazın arkasında bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan, lenf dokusu koleksiyonlarıdır.
Waldeyer halkası nedir? Faringeal bölge civarındaki lenfoid doku “Waldeyer halkası” olarak bilinir.
Tonsilla palatina'nın gelişimi intrauterin üçüncü ayda başlar. İkinci ve üçüncü farengeal arkuslar arasında yer alan ikinci faringeal cebin endoderminden köken alır.
BADEMCİK ( TONSİL )
Bunlardan burun gerisinde (genizde) olana tonsilla pharyngea (adenoid, geniz eti), boğazda her iki yan tarafta olana tonsilla palatina (bademcik), dil kökünde olana tonsilla lingualis, östaki borusu çevresinde olana tonsilla tubarius denir.
Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır.
Timusun temel hücre populasyonu lenfositlerdir. Balıklarda timus ve diğer organlar arasında bağ- lantı kuran yegane sistem kan damarlarıdır ve gök- kuşağı alabalıklarında değişken permeabilitede bir kan timus bariyeri bulunmaktadır.
B-lenfositler yapım yerleri olan kemik iliğinde olgunlaşma süreçlerini tamamlayarak işlev gören savunma hücresi halini alırken, T-lenfositlerin olgunlaşma süreci timüs bezinde gerçekleşir. Olgunlaşmış T- ve B-lenfositler dalak, lenf bezleri veya bademcik gibi lenfatik organlara yerleşirler.
Bunun nedeni, bademcikler ve geniz eti başta olmak üzere Waldeyer lenf halkasını oluşturan tüm bademcik dokularının, sıklıkla, beraberce iltihaplanmaları, beraberce büyüme göstermeleri, benzer mikroorganizmaları barındırmaları ve ameliyatlarının birlikte yapılmasıdır.
Bademcikler, boğazın arka kısmında sağ ve sol tarafta bir tane olacak şekilde bulunan yapıdır ve bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir. Özel yapısı ve içerisinde bulundurduğu hücreler sayesinde ağız ve burundan vücuda giren zararlı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar.
Vücuda giren bazı mikroplar, yok edilemez ve çoğalarak tonsillerin iltihaplanmasına neden olurlar. Tonsillerde büyümeye, kızarmaya, bazen tonsiller üzerinde iltihap birikmesine neden olurlar. Bu duruma bademcik iltihabı (tonsilit) adı verilir. Bademcik iltihabı çocuklarda sık görülmektedir.
Bademcik, boğazın arka kısmında yer alan iki adet yuvarlak bilye şeklini andıran ve çocukluk döneminde sıklıkla ateşli hastalıklara neden olan organ olarak biliniyor.
Geniz eti (adenoid) ise, aynı sistemin görünmeyen parçasıdır. Bademciklerin arkasında, küçük dilin üstünde yer alan bir bağışıklık sistemi dokusudur. Bademcik ve geniz eti stratejik olarak dışardan gelen enfeksiyon ajanlarını yakalamak üzere solunum yolunun girişine yakın yerleşmişlerdir.
Bademcikler, boğazın arka kısmında her iki yanda birer tane olmak üzere toplamda iki tane olan bez benzeri yapılardır. Savunma sisteminin bir parçası olduğu düşünülen bademcikler, solunum yolu ile vücuda giren mikrobiyal ajanlara karşı ilk tepkinin verildiği, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur.
Timus 3. Faringeal cepten gelişir. Lenfositleri mezoderm, epitel taslağı ise endodermden gelişir. 5. haftanın sonlarında 6. haftanın başlarında ventral parçanın endodermal hücreleri timusa, dorsal parçanın endodermal hücreleri ise inferior paratiroid beze farklanır.
1. faringeal cep'ten östaki borusu ve orta kulak gelişir. 2.faringeal cep'ten tonsilla palatina ve fossa palatina oluşur. 3.faringeal cep'ten timus ve alt paratiroid bezleri gelişir. 4.faringeal cep'ten ise üst paratiroid bezleri gelişir.
Birinci Faringeal ark (Meckel kıkırdağı)
A. maxillaris ile çiğneme kasları ve ağız tabanını oluşturan kaslar mandibuler tümsekten gelişir.
Burnun arka kısmı (geniz) ve boğazdaki zengin lenf dokusu Waldeyer Halkası olarak isimlendirilmekte ve özellikle hayatın ilk yıllarında ağız ve burun yoluyla gelen enfeksiyonlara karşı vücut savunma sisteminin cevap oluşturmasında önemli rol oynamaktadır.
Yutak çevresinde bir çeşit savunma engeli oluşturacak biçimde yerleşmiş olan bütün lenf oluşumları.
Bademcik ve geniz eti nedir? Adenoidler burnun gerisindeki nasofarenkse (geniz) yerleşen lenfoid dokudur. Tonsiller (bademcikler) ise boğazın her iki yanında yerleşen iki adet lenfoid dokudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri