21- Diğer Ücretsiz İzin: Kanunla verilmesi zorunlu olmayan ancak çalışan ve işveren arasındaki anlaşma dâhilinde verilen diğer ücretsiz izinler. 22- 5434 SK. EK 76, GM 192: 5434 sayılı Emekli Sandığı'na bağlı çalışanların eksik gün bildiriminde kullanması gereken koddur.
21-Diğer Ücretsiz İzin: Özellikle Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.
Eksik gün bildiriminde işveren Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ayın 23'üne kadar çalışanlarının işe gelmedikleri günleri belgeleyerek bildirmesine deniliyor. Bu eksik gün bildirimi çalışanın iş yerinde 30 günden az çalışması ile bildirilmektedir.
Ücretsiz İzine Çıkarılan Çalışanlara Yönelik Eksik Gün Kodu Olarak “28 Pandemi Ücretsiz İzin” Kodu Sisteme Tanımlanmıştır.
15- Devamsızlık
Devamsızlık sebebi ile 30 günden az çalışanlar için kullanılan eksik gün kodudur.
İlgili 26 soru bulundu
SGK Çıkış Kodu 21 Nedir? Bu Kod “Statü değişikliği” tanımlanmıştır. Sigortalı (4/a) olarak çalışan bir işçi aynı işyerine ortak olması durumda bu kişinin çıkışı yapılmaktadır. Bu durumda çıkış kodu bu kod seçilecektir.
iliskin olmak üzere eksik gün nedenlerine “25-Diger belge/kanun türlerinden gün tamamlama” adında bir eksik gün nedeni ilave edilmistir. Bu kapsamda bildirimi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti vatandası sigortalılar ile yabancı uyruklu sigortalılar için bu eksik gün nedeninin seçilmesi gerekmektedir.
Salgından önce ya da sonra kendi isteği ile ücretsiz izne ayrılmış işçilerin bildirimleri “21-Diğer Ücretsiz İzin” kodu ile bildirilmeye devam edilecek. Kanun sonrasında işveren tarafından ücretsiz izne gönderilen işçiler için ise yeni kod kullanılacak (28-pandemi ücretsiz izin).
Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
11- Doğal afet: Sel, deprem gibi doğal afetler nedeni ile eksik gün bildirimi. 12- Birden fazla: Eksik gün nedeninin birden fazla olduğu durumlarda kullanılır. 13- Diğer Nedenler: Eksik gün nedeni, belirlenen nedenleri içerisinde bulunmuyorsa kullanılır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
En başta sigorta primlerini eksik yatıran işveren tespit edildikten sonra hakkında öncelikle bir adli para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra işçi bu durumda bir hizmet tespit davası açacaktır. Ek olarak hizmet tespit davasının yanı sıra kaybettiği alacaklarına ve mevcut alacaklarına dair dava yoluna da gidebilecektir.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
Notlar: 28, 29 Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) eksik gün nedenleri 2020/04 dönemi öncesi seçileme.
E-Devlet hizmetlerinden biri olan SGK dökümünde, işe giriş ve çıkış tarihlerimiz, ne kadar prim ödendiğine dair bilgiler yer almaktadır.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
6663 sayılı kanunla yürürlüğe giren yarım çalışma ödeneği ve yarım çalışma izni ile ilgili bildirilmesi gereken eksik gün kodu 23 ve 24 olarak belirlenmiştir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.)
Birden Fazla: Birden fazla durumda kullanılan koddur. Diğer Nedenler: Eksik gün nedeni içinde bulunmayan durumda kullanılan koddur. Devamsızlık: İşin mazeretsiz bir şekilde aksatılması durumu. Fesih Tarihinde Çalışmamış: Sigorta sözleşmesinin fesih durumunda çalışmama.
İşçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık işçiyi bağlamaz ve dolayısıyla işveren işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz.” şeklinde ifade edilmiştir.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
Söz konusu çıkışlarda bu kodun seçilmesi gerekmektedir. Eğer çıkış verilen işçiler takip eden kampanyada tekrar işbaşı yaptırılmayacaksa, bu kod yerine (4) numaralı kod seçilecektir. 21- Statü değişikliği: Bazen işyerinde sigortalı (4/a) olarak çalışan bir işçi aynı işyerine/şirkete ortak olabilmektedir.
SGK Çıkış Kodu 8 Nedir? Bu kod “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” tanımlanmıştır. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri