Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478'de yaptırılmış, Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikâmetgâhı olmuştur.
Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir saraydır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahı Abdülmecit tarafından ilk kez müze olarak açılmış ve kullanılmıştır.
İstanbul'da yer alan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırıldı. Abdülmecit'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırması 380 sene sürmesinden dolayı Osmanlı padişahlarının ikametgahı Topkapı Sarayı oldu. Topkapı Sarayı'nın müze olarak açılması ise Abdülmecit döneminde olmuştur.
Fatih Sultan Mehmed hükümdarlığı döneminde Topkapı Sarayı'nı inşa ettirmeye başlamış ve sarayın 1478 yılında tamamlanmasıyla da buraya yerleşmiştir. Padişah Topkapı Sarayı'nda yaşamakla birlikte haremin Eski Saray'da haftanın bazı günlerinde buraya gitmekteydi.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Bunun ilk nedeni, tarihe adını yazdıran ünlü kadınların yaşadığı yer olması. Ve Harem'den çıkan kadınların ömürlerinin sonuna kadar 'konuşma yasağı'na uymak zorunda olmaları. İkinci neden de yıllardır Harem'e girilememesi.
Ortakapı'da denilen bu iki kuleli kapı, Topkapı'nın sembolü olmuş. Kapının üst tarafında enfes bir hatla Kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah) yazılı. Bu kapı birinci avlu (Alay Meydanı) ile ikinci avluyu (Divan Meydanı) ayırıyor.
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Topkapı Sarayı Hakkında
İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
İstanbul'da inşa edilen ilk Osmanlı sarayı. Fâtih Sultan Mehmed, İstanbul'un fethinden sonra bugün Beyazıt Camii ile Süleymaniye Camii arazilerini de içine alan, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ile üniversitenin bazı bölümlerinin üzerinde bulunduğu alana ilk sarayını yaptırmıştır.
Paylaş : Topkapı Sarayı; Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra 1460 yılında yapılmaya başlanmış ve 1478 yılında da tamamlanmıştır.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti öğrenci = 25 TL.
Ak Saray'da “bin tane oda” olduğu ifade ediliyor. Oysa dünyanın en büyük saraylarından olan “Topkapı Sarayı'nda bile sadece 380 oda vardı”. Osmanlı döneminde çok sayıda saray ve köşk yapıldı.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Isıtmada ağırlıklı olarak şömineler ve mangallar kullanılıyordu. Farklı bir ısıtma yöntemini Valide Sultan ve padişah için inşa edilen hamamlarda görüyoruz.
Harem'in, yani padişahın annesi, eşleri, çocukları ve cariyelerinin, Topkapı Sarayı'na hangi yılda taşındığı hala tam olarak bilinmiyor. En eski kaynak Arabalar Kapısı üstündeki kitabede 1578 tarihi ve III.Murat ismi. Harem'in 1853'te Dolmabahçe Sarayı'na taşınmasına kadar Topkapı Sarayı'nda yaşadığı biliniyor.
Babı Hümayun'un önünde toplar bulunmasından dolayı buraya Topkapı Sarayı denmiştir (Ortaylı, 2010: 74). Topkapı Sarayı, 700 dönümlük bir alanla Fatih Sultan Mehmet döneminde 1478'den itibaren başlayıp Abdülmecit dönemine kadar kullanılmaya devam etmiştir (Dursun, 2010: 115).
Soldaki kapıdan girilen odada dar bir taş merdiven dairenin çatısına çık maktadır. Taht nöbeti gelen veliahdlann cülûsu için Babüssaadeye girerken bu yoldan geçtikleri ve bu esnada iki tarafa dizilen kadınlara altın serp tikleri ve bu sebeble burasının (Altın yol) ismini aldığı rivayet edilmektedir.
Ancak Hürrem için Mahidevran'ın korkunç bir planı vardır. Muhteşem Yüzyıl dizisi yeni bölümünde Hürrem ve Süleyman'ın birlikte geçirdiği gece istemedikleri bir şekilde sonuçlanır. Hürrem bilinmedik bir şekilde zehirlenir ve Kanuni Sultan Süleyman olaya el koyar.
Doğum yapan Hasekilere “Paşmaklık” adıyla büyük gelir kaynakları bağlanırdı. Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir.
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Topkapı Sarayı'nın altında yer alan dev bir labirent, labirent içinde sarnıçlar, sarnıçlarda haç motifli sütunlar, yüzlerce metrelik su yolları, dehlizler, galeriler… Yeraltı dehlizlerindeki yolculuğumuz Sereriyat Hastanesi ile başlıyor. İkinci Abdulhamit tarafından yaptırılan bu hastanenin altında dev bir sarnıç var.
Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusuna geçişi sağlayan en büyük kapısı.
Enderun: Sarayın iç kısmı anlamına gelir. Topkapı Sarayı'nda Enderun 7 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Küçük odalar, Büyük odalar, Doğancı Koğuşu, Seferli odası, Kiler, Hazine odası ve Has odadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri